De 8 engste landingsbanen ter wereld. Houd je vast! image

De 8 engste landingsbanen ter wereld. Houd je vast!

Alleen al bij het zíén van deze acht landingsbanen, gaan onze nekharen recht overeind staan! Hoeveel kende jij er al?


Wat is de engste landing die jij ooit heb meegemaakt? (Foto: Gellinger, Pixabay)

Gibraltar International Airport, Gibraltar (Groot-Brittannië) 

Wat ons betreft is het vliegveld van Gibraltar – een Brits overzees gebied in het uiterste zuiden van ons continent – het bijzonderste van Europa. Waarom? Omdat de doorgaande weg óver de landingsbaan loopt. Zodra een vliegtuig nadert, springen de stoplichten op rood en gaan de slagbomen omlaag. Ach, als je ergens in het staatje te laat aankomt, heb je tenminste een origineel excuus.

Madeira Airport, Madeira (Portugal)

Waar bouw je je landingsbaan als er niet voldoende ruimte is? Op palen in het water natuurlijk! Deze oplossing werd toegepast om de landingsbaan van Madeira Airport aan te leggen. De baan rust er op maar liefst 180 betonnen pilaren. Dat de constructie stevig genoeg is, wil echter niet zeggen dat er ruimte is voor een stuurfoutje. 

 

Een bericht gedeeld door Agata Zagata (@zagata) op

Courchevel Airport, Frankrijk

Ga er maar aan staan; een vliegtuig landen op een stuk asfalt van 525 meter lengte, met een hellingsgraad van 18,5%, een diep ravijn aan de ene en een steile bergwand aan de andere kant. Een doorstart maken is er niet mogelijk. En daarom mogen alleen getrainde piloten landen op dit vliegveldje in de Franse Alpen. Couchevel? Eerder: kippenvel!

Narsarsuaq Airport, Groenland (Denemarken)

Stevige wind en een bevroren landingsbaan; het zijn slechts enkele van de omstandigheden die landen op het Groenlandse Narsarsuaq Airport een enorme uitdaging maken. Maar wat misschien nog wel bizarder is aan dit vliegveld: Als je er uitstapt, ben je nog lang niet op je eindbestemming. Het vliegveld ligt namelijk zó afgelegen dat een helikopter je naar de bewoonde wereld moet brengen. 

Juancho E. Yrausquin Airport, Saba (Nederland)

Technisch gezien hoort Saba – een piepkleine vulkanische rots in het Caribisch gebied – bij Nederland. En dat betekent dat ons land over ’s werelds kortste landingsbaan beschikt. Piloten die het vliegveld naderen, hebben maar vierhonderd meter om hun toestel veilig aan de grond te krijgen. Het vliegveld is officieel gesloten. Maar voor kleinere toestellen wordt nog bijna dagelijks een uitzondering gemaakt. 

Matekane Air Strip, Lesotho

Hoewel Saba met de twijfelachtige eer strijkt, moet het zijn titel van kortste landingsbaan ter wereld delen met het Afrikaanse staatje Lesotho. Sterker nog: Matekane Air Strip is er niet alleen zenuwslopend kort (400 meter), maar ook nog eens gelegen op enorme hoogte (2300 meter) en geflankeerd door een diepe klif (600 meter). Effe serieus: Hoe krankzinnig is het dat de afgrond náást de landingsbaan dieper is dan de lengte van de landingsbaan?!

Tenzing-Hillary Airport, Nepal

Dit minivliegveldje op 2860 meter hoogte is populair onder bergbeklimmers, die van hieruit een poging wagen om de Mount Everest te beklimmen. Maar waarschijnlijk giert de adrenaline al tijdens de landing door hun lijf. De airstrip is slechts 460 meter lang en helt twaalf procent omhoog. Aan het einde van de baan wacht een afgrond, en daarom mogen alleen helikopters en wendbare vliegtuigjes er landen. 

 

Een bericht dat is gedeeld door @lukla_airport_nepal op

Paro Airport, Bhutan

Er zijn slechts 25 piloten die kunnen, mogen en durven landen op ’s lands enige internationale luchthaven: Paro Airport. Het groepje heeft er zelfs een speciale training voor gevolgd. Niet gek als je je bedenkt dat een succesvolle landing gelijkstaat aan het ontwijken van woonhuizen en bergen van ruim vijfduizend meter hoogte. Het Aziatische bergstaatje is momenteel bezig met de aanleg van nieuwe vliegvelden (o.a. in Yakar, Gelephu en Yomgphula).