Copiloot liet toestel moedwillig neerstorten image
SG1

Copiloot liet toestel moedwillig neerstorten

De copiloot van het dinsdag neergestorte toestel van Germanwings zat alleen in de cockpit tijdens de crash. Hij heeft de gezagvoerder van de Airbus buitengesloten en moet het toestel moedwillig hebben laten dalen. Dat maakten de Franse onderzoekers vandaag bekend op een persconferentie.

Te horen is hoe de gezagvoerder de controle uit handen gaf en de cockpit verliet, vermoedelijk voor een sanitaire stop. Het geluid van een draaiende stoel en de cockpitdeur is waargenomen door de CVR. Later is ook te horen hoe de gezagvoerder weer binnen probeerde te komen.



Op de cockpit voice recorder is te horen dat de copiloot tot het laatst toe ademhaalde en dus niet voorafgaand aan de crash overleed of buiten bewustzijn was. De copiloot zette handmatig en moedwillig de daling in nadat de gezagvoerder de cockpit had verlaten.



Dinsdagochtend 24 maart rond 11:00 verdween het vliegtuig, met aan boord 144 passagiers en 6 bemanningsleden, van de radar. Het vliegtuig is neergestort bij de Franse plaats Prads-Haute-Bléone, op circa 2000 meter hoogte. Geen van de inzittenden heeft de crash overleefd.



Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.