Piste Alpe d'Huez smelt weg image
Sabrina

Piste Alpe d'Huez smelt weg

Misschien hebben sommigen mensen het beeld van witte bergen alweer verruild voor witte stranden, maar als je ooit nog van de besneeuwde Alpe d'Huez wilt genieten, moet je toch opschieten. De sneeuw dreigt hier namelijk geheel te verdwijnen.

De achttien kilometer lange piste in Frankrijk ligt op Glacier de Sarenne en is de langste zwarte piste ter wereld. De gletsjer verloor sinds de zomer van 2003 in totaal ruim zeven meter ijs. Wetenschappers denken dat het ijs over tien jaar verdwenen zal zijn.

Oplossing

Tot enkele jaren geleden was het op deze gletsjer nog mogelijk om ’s zomers te skiën. De laatste keer dat dit gebeurde is nu vijf jaar geleden. De Alpe d’Huez heeft al een oplossing gevonden om het sneeuwgebied niet te hoeven verliezen. De directeur van het skigebied is van plan het smeltwater van de gletsjer op te vangen in een meer en van dit water sneeuw te maken. Dit kan dan weer met sneeuwkanonnen de pistes opgeschoten worden. Hiermee komt de gletsjer niet terug, maar de sneeuwlaag wel.

Inpakken

Andere skigebieden als Zermat en Val Thorens werden eerder al beschermd door ze in te pakken. De smeltende gletsjers die smolten werden ingepakt met folie om warmte af te stoten.



Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.