Alpen en de Jura

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De mensch is nietig...

Alpen en de Jura,
Frankrijk


Uitzicht op de Mont Blanc vanaf de Aiguille du Midi. Let vooral op de bergbeklimmers linksonder op de foto bij de punt sneeuw. Rechtsboven net onder de zwarte punt klimt ook nog iemand. Dit geeft een beetje de verhoudingen weer!!

De Aiguille du Midi is al meer dan 50 jaar hét hoogtepunt van Chamonix. Met een hoogte van 3842 meter heb je vanaf het kleine broertje van de Mont Blanc (4809 m), letterlijk en figuurlijk, een adembenemend uitzicht over de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Aigulle betekent in het Frans naald en wanneer je deze spitsvormige berg bezoekt, begrijp je direct waarom voor deze naam gekozen is. Jaarlijks wordt de Aiguille du Midi door meer dan een half miljoen mensen bezocht.

Kabelbaan Aiguille du Midi
De kabelbaan naar de top van de Aiguille du Midi bestaat uit twee trajecten. Vanuit het centrum van Chamonix (1035 m) ga je eerst naar het Plan de l'Aiguille (2317m). Een ideaal startpunt voor wandelingen en andere bergactiviteiten. De tweede lift zweeft over de Les Pélerins gletsjer en zet je af op de noordflank van de Aiguille du Midi (3778 m). Via een voetbrug is het liftstation verbonden met de centrale piek. Met een lift die dwars door de rotsen gaat, ga je nog eens 42 meter omhoog om het uitzichtplatform op een hoogte van 3842 meter te bereiken.

In de eerste plaats kom je naar de Aiguille du Midi voor het schitterende uitzicht. Rond de berg zie je onder meer de Dome du Gouter (4304 m), Refuge Vallot (4362 m), Mont Maudit (4465 m) en vanzelfsprekend de Mont Blanc (4810 m) liggen. Wanneer je het geluk hebt om op een heldere dag op de top te zijn, dan kun je zelfs de Matterhorn en de Monte Rosa zien. Ook is het fascinerend om te zien hoe bergbeklimmers bezig zijn met het beklimmen van de Aiguille du Midi.