Alpen en de Jura

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Laagjes over laagjes

Alpen en de Jura,
Frankrijk


Vanuit Chamonix kun je naar de top van Aquille Midi, welke met ruim 3800 meter het hoogstgelegen bergstation is, dat je per gondel kan bereiken in deze regio. Er lopen geen wandelroutes naar de top, omdat deze simpelweg veel te steil is en alleen door klimmers te voet te bereiken is. De meeste klimmers pakken ook de gondel en starten op de top van de Aquille Midi hun tocht naar de top van de Mont Blanc/Monte Bianco, welke met 4808 meter de hoogste top in de Alpen heeft. Volgens info op Wikipedia schijnt er nog steeds discussie te zijn of de top nu in Frankrijk ligt. Cartografen uit Frankrijk en Zwitserland plaatsen het terreingedeelte rond de top in Frankrijk. De Italianen beweren echter dat dit op een fout van een Franse cartograaf in 1794 berust en dat de grens precies over de top loopt.
Vanaf Aquille Midi heb je een spectaculair uitzicht over de Géantgletsjer, de 4000+-ers in Italië en zelfs Zwitserland, de top van de Mont Blanc en het tegenover liggende massief. Er zijn ook interessante exposities in het bergstation.
Een kaartje naar de top van Aquille Midi kost een paar knaken, dus het uitzicht is niet helemaal priceless in letterlijke zin, maar zeker wel in de figuurlijke context!