Finland

Geld

GELD

Nog tot voor enkele jaren stond Finland bekend als een duur vakantieland. Ondertussen hebben gunstige koersen er voor gezorgd dat dit beeld sterk gewijzigd is. Het Finse prijsniveau is momenteel over het algemeen vergelijkbaar met het Nederlandse, op sommige gebieden zijn de prijzen zelfs lager. De prijzen zijn sinds de komst van de euro natuurlijk uitstekend te vergelijken. Het zal geen verrassing zijn dat de prijzen voor met name alcoholische dranken hoger zijn en die van vis lager.

Zoals bekend, is in 2002 de euro ook in Finland ingevoerd als enige betaalmiddel. Wisselen is dus niet meer nodig. De prijzen in Finland zijn onder strenge controle van de overheid blijven staan. Regelmatig deden bepaalde commissieleden inkopen e.d. en vergeleken de prijzen van na de invoering van de euro met die van vóór de invoering van de euro. Desondanks is er sprake van een prijsstijging, die zich met name na de 1e helft van 2002 lijkt af te tekenen.

Geldautomaten zijn over het algemeen overal wel te vinden in Finland. Over het algemeen zijn er geen problemen met pinnen met uw eigen pasje. Betalen in winkels kan ook vaak met uw bank- of giropas. U hoeft dan vaak niet te pinnen, maar uw pas wordt dan gebruikt als een soort creditcard. U moet mogelijk wel de bon tekenen.

Creditcards (vooral de bekende merken) worden in Finland meestal geaccepteerd. Travellerscheques worden over het algemeen ook geaccepteerd bij de meeste grote winkels, hotels en restaurants.

Banken zijn in Finlandmeestal geopend tussen 09.00 en 15.00, 's middags zijn ze meestal de hele middag dicht.

Fooien geven is geen noodzaak in Finland, het is er niet gebruikelijk. Maar mocht u de service werkelijk uitstekend vinden, dan kunt u altijd een klein bedrag achter laten.
0
0

Info over deze tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
29
Geplaatst op
23 Dec 2007
Land
Categorie
Overig
Laat kaart zien
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.