Finland

Op wintersport in Lapland

Goeie Reis was hier op 2017-12-31 Gepost op: 2019-10-10 1 reacties.

Ik heb leren snowboarden toen ik 16 was en ik vind het best leuk voor een paar dagen. Daarna ga ik me snel vervelen of doe ik mezelf pijn (ik heb nog vrij levendige herinneringen aan een 14 uur durende busrit met 2 gekneusde ribben ;-). 

Maar afgelopen winter wou mijn vriend toch op wintersportvakantie. Ik had niet zo'n zin om veel geld uit te geven om na 3 dagen genoeg te hebben van dat snowboarden. Maar na wat internet research vond ik een reis die ik wel helemaal zag zitten: op wintersport naar Fins Lapland. Ik ontdekte dat er in Lapland ook wel wat kleine skigebieden zijn (sneeuw verzekerd!) maar dat je daar vooral ook veel andere activiteiten kan doen. Dat leek mij de ideale wintervakantie.

Akaslompolo

Zoals gewoonlijk zocht ik eerst wat informatie op internet maar deze keer contacteerde ik ook een aantal reisbureaus. Want op het eerste zicht leek het alsof een trip naar Fins Lapland moeilijk zelf te organiseren was. Maar de meeste reizen via reisbureaus zijn lang op voorhand uitverkocht en ze leken op het eerste zicht ook erg duur. Uiteindelijk heb ik de trip helemaal zelf georganiseerd maar een groot prijsverschil maakt dit niet. Maar je krijgt wel een grotere vrijheid om zelf je planning te maken, wat wij wel fijn vonden.

Na wat zoeken viel ons oog op Äkäslompolo, een klein dorpje vlak bij het Ylläs skigebied. En wij waren eigenlijk heel blij met die keuze: Äkäslompolo is gezellig maar je kan er wel alles vinden wat je nodig hebt. We verbleven er in een 'Alp Apartment' in het Äkäshotelli. Wij huurden geen auto (ik zag het echt niet zitten om te rijden door de sneeuw) maar we hebben dat ook totaal niet gemist. We konden gemakkelijk de skibus nemen naar Ylläs ski 1 (slechts 5 minuten). Vanaf daar kan je een lift nemen richting Ylläs ski Resort, een groter skigebied.

Als we een andere activiteit deden dan skiën, dan kwam de organisatie ons meestal oppikken aan ons hotel. We boekten een aantal activiteiten op voorhand, maar deze zijn gemakkelijk aanpasbaar (24u op voorhand annuleren). En ook ter plekke kan je altijd ergens binnenstappen om iets te boeken voor de dag zelf of de dag erna (afhankelijk van het toch wel wispelturige weer).

snowboarden

Zoals je daarnet al las, ben ik absoluut geen pro-snowboarder. En voor mij was lapland dan ook de ideale wintersport bestemming. Als je elke dag een andere piste wil doen, dan ga je beter naar de klassieke skigebieden denk ik. Maar als je het niet erg vindt om een aantal pistes meer dan één keer te doen, dan kan ik Ylläs ski zeker aanraden. Ylläs is het tweede grootste skigebied van Finland (Levi is het grootste). Maar je vindt er wel de langste skipiste van Finland (nummer 16 en ik kan alleen maar aanraden om deze minstens een aantal keer te doen, want er zijn heel wat mogelijkheden om off-piste te gaan, tussen de bomen).

Maar er is natuurlijk nog iets heel speciaals aan skiën in Finland en dat is natuurlijk het weinige daglicht. Toen wij er waren (tweede week kerstvakantie) was het ongeveer licht van 10u30 tot 14u30. Maar, geen nood, bijna alle pistes zijn verlicht, dus je kan gewoon verder skiën als het donker wordt. Op Oudjaar blijven de pistes zelf tot middernacht verlicht! Ik had nog nooit in het donker gesnowboard, dus dat was wel een hele ervaring. Al hebben wij wel afgesproken dat als we ooit terug gaan naar Lapland voor wintersport, dat we proberen in de lente te gaan, wanneer de zon zich een stuk langer laat zien... Sneeuwzekerheid heb je daar toch tot eind april.

Ylläs ski bestaat uit twee delen: Sport Resort Ylläs - het grootste deel met onder andere een gondel - en Ylläs ski 1 (dichter bij Äkäslompolo). De twee gebieden zijn verbonden met slechts 1 lift. En dat was misschien wel het grootste minpunt van dit gebied als je tijdens de korte dagen gaat. De lift die de twee gebieden verbindt is slechts open tot 14u, om dat deze niet verlicht is. Je moet dus wel de tijd een beetje in het oog houden. Je kan wel terug skiën van het ene gedeelte naar het andere, maar tegen de avond kwam de mist vaak op, waardoor het onverlichte verbindingspad enkel te vinden is voor wie het weet zijn. Maar vanaf Ylläs Sport Resort kan je ook de bus terug nemen naar Äkäslompolo. Maar ook hier: de laatste bus vertrekt al om 16u. Als je later op het jaar naar hier trekt, is dit denk ik minder een probleem, omdat de lift dan langer open blijft.

Wil je méér weten over andere activiteiten in Äkäslompolo, Lee dan zeker eens mijn blog

www.goeie-reis.com/lapland

0
1

Foto's bij dit blog

Lunch op de piste in Lapland. Hier geen grote, drukke restaurants, maar gezellige hutjes zoals dit.
Een typisch Fins tafereel
Skiën na zonsondergang
Het typische Lapse schemerlicht
Alle blogs van Goeie Reis
 

1 reactie(s) bij "Op wintersport in Lapland"

  • profile image comment

    Wat een enthousiast verhaal. Goede tips ook.

    Door corriedewinter • geplaatst op 2019-10-19 17:17:55

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.