Lapland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lapland image

De Kerstman – Kindervriend op de poolcirkel

Lapland
Finland
TresContent

De Kerstman – Kindervriend op de poolcirkel

“Hallo, hoe is het?”, de eerste woorden die uit de mond van de bebaarde man komen. Voor ons zit De Enige Echte Kerstman of zoals men hem hier noemt Joulupukki.

Wie tijdelijk in Finland woont kan niet met goed fatsoen het land verlaten zonder een bezoek aan de stad Rovaniemi en haar bekendste inwoner, De Kerstman. Het is zo’n ‘Once In A Lifetime’ ding, dat ook wij op ons lijstje wilden afkruisen. En dus reisden wij af naar de poolcirkel.

In de deuropening staan we naar de oude man te staren die zojuist in onze eigen taal gedag heeft gezegd. Het is hem echt, De Kerstman spreekt alle talen. Hij moet ook wel als hij al die verlanglijstjes wil kunnen lezen.
Ons verstand kijkt even om het hoekje en fluistert in dat deze vriendelijke vriend natuurlijk zijn openingszinnetjes heeft ingestudeerd. Het hoort bij de act van wereldberoemde kindervriend die binnen vele culturen een plekje heeft en mensen blij maakt met de prachtigste cadeaus. Ons biedt hij natuurlijk ook meteen wat aan! Een foto, samen met hem, het bewijs dat wij bevoorrecht genoeg waren om hem te mogen ontmoeten. “Voor maar 15 euro”, voegt hij daar vrolijk lachend aan toe.

Nog wat giechelig stappen we de woonkamer van De Kerstman uit en begeven ons richting postkantoor. Terwijl we de deur open duwen klingelt een vrolijk belletje en het volgende ogenblik staan we oog in oog met De Elven. Jawel, ook de elven wonen hier echt! Al lijken deze elven wat groter dan wij ze kennen uit de films. Goh, het zijn net mensen.

De elven hebben het maar druk met de post. Want wat je betekenis van het woord ‘ECHT’ ook is, dit is de enige echte Kerstman en dit is zijn enige echte postkantoor. Wat men ook zegt, de goede man woont zeker niet in Groenland, IJsland of op de Noordpool. Mocht je toch de fout maken om één van deze of een ander vreemd land op de envelop te vermelden…geen nood! Alle aan De Kerstman gerichte post komt ook daadwerkelijk hier in Rovaniemi aan.

Een grote kast in het postkantoor biedt plaats aan alle brieven, kaarten en tekeningen die jaarlijks worden bezorgd in het zogenaamde Santa Claus Village. De trouwe elfjes sorteren de brieven per land en houden op een groot krijtbord de aantallen bij. Een kinderlijk geloof in De Kerstman overvalt ons. Het is werkelijk ongelofelijk om te zien hoeveel mensen van over de hele wereld jaarlijks iets sturen aan De Kerstman…

We bekijken de enveloppen vol verbazing. Enveloppen met opschriften als: ‘Santa Claus, P.O. Box HOHOHO’ en ‘Kerstman, Rendierland, Groenland?/IJsland?’. Ook bij twijfel over het land van bestemming weet de postbode het juiste afleveradres blijkbaar te vinden. Alsof dit nog niet mooi genoeg is, weet één van de elven ons te vertellen dat elk kind (en overenthousiaste volwassene) ter wereld een bericht terug krijgt.

Of De Kerstman nu echt is of niet, ik waag er binnenkort eens een briefje aan…(misschien wel met een zelfgemaakte tekening).

Foto's

92b1a.jpg
92b1a.jpg
TresContent
c27c0.jpg
c27c0.jpg
TresContent