Helsinki

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Helsinki image

Carlos, The Mexican Tourguide

Helsinki
Finland
TresContent

Carlos, The Mexican Tourguide

Ruim negen jaar geleden besloot ik voor een half jaar in het, op dat moment, ijskoude Finland te gaan studeren. In zes maanden tijd leerde ik vele mensen kennen uit landen overal ter wereld. Zo ook marketingstudent Carlos, een hyperactieve en altijd vrolijke Mexicaan met een enorme liefde voor Finland. Na een paar jaar in Mexico te hebben gewerkt na zijn studie bevindt mijn goedlachse ‘amigo’ zich inmiddels weer op Finse grond.

Wanneer ik eind mei weer voor een paar dagen in Helsinki ben zie ik mijn oude vriend na ruim 7 jaar weer terug. Enthousiast als Carlos is laat hij me die week de leukste, eerder niet ontdekte, plekjes van de stad zien. En wat blijkt, deze jongen is een wandelende Lonely Planet!

We maken twee mooie wandelingen en onderweg leer ik van alles bij over dit, als je het mij vraagt, fascinerende land. Zo vertelt hij me waarom Helsinki als stad niet verder kan groeien en dat gebouwen nooit hoger mogen zijn dan de witte kerk. Hij praat me bij over het Finse zorgstelsel en wijst me het café aan waar de Russische en Amerikaanse spionnen elkaar in het geheim ontmoetten tijdens de oorlog. En of ik al wist dat wanneer Finnen hun huis verkopen, zij vaak van tevoren de typische Finse korvapuusti (kaneelbroodjes) bakken. Zo ruikt het huis namelijk naar thuis en wordt het sneller verkocht.

Natuurlijk had ik vele feitjes die me verteld worden uit een reisgids kunnen halen. Maar dit is een stuk mooier. Carlos is een spons, hij is geïnteresseerd in bijna alles en onthoudt het vervolgens perfect. Ik geniet van zijn passie en enthousiasme en vind het geweldig om te zien dat een warmbloedige Mexicaan zo veel houdt van dit koude landje vol meren. En god, wat houdt mijn Mexicaanse amigo van dit land!

Binnenkort verhuist Carlos naar het Franse Bordeaux. Een nieuwe fase in zijn carrière en leven waar hij ontzettend naar uitkijkt. Hij gaat zijn geliefde Finland verlaten, maar het lijkt hem weinig te doen. Hij ziet namelijk alweer duizenden dingen die hij wil en kan gaan ontdekken. Luisterend naar zijn toekomstplannen ben ik zeker van één ding: ik denk dat er een reisje Bordeaux in het verschiet ligt. Onder bezielende leiding van mijn eigen Mexicaanse Tourguide uiteraard!