Finland

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Finland image

De ongerepte bossen van Fins Lapland

Finland
Europa
DoordelensvanAnouk

De ongerepte bossen van Fins Lapland

Het leven in Fins Lapland


Lapland is een bergachtig gebied met veel bossen en vele meren. Het leven op de poolcirkel in Fins Lapland is een leven vol extremen. Een bestemming van extremen. In de zomermaanden is er de gehele dag zon en stijgt de temperatuur naar  30°C boven nul en in de winter stijgt de zon nauwelijks boven de horizon en zakt het kwik gemakkelijk naar  -30°C. Dit komt door het fenomeen poolnacht en middernachtzon. De winters in dit gebied zijn lang en ijzig koud. 

In het hoge noorden van Lapland leeft het Sámivolk, de enige inheemse bevolkingsgroep van Noord-Europa. Deze Europese nomaden trekken met hun rendierwagens en kleurrijke wanten en mutsen heel Lapland door. De Sámi spreken hun eigen taal en hebben hun eigen kleurrijke cultuur. Naast de Sámi zijn er ook andere bewoners die kiezen voor een leven met en voor rendieren. 

Niet ver buiten Rovaniemi wonen Pirita en Pekka. Zij leven hun leven volledig toegewijd aan de kudde rendieren, samen met rendierhond Riitu. 

De rendieren leven het grote deel van het jaar op de taiga en toendra's. Zodra de sneeuw begint te smelten rond april worden de rendieren los gelaten. Rond mei en juni start het seizoen van de rendierkalfjes. De draagtijd van een rendier is 210 tot 240 dagen. Wanneer de eerste sneeuw valt medio oktober, worden de rendieren met de sneeuwscooter opgezocht in de bossen.  Vervolgens worden ze naar de rendierfarm gelokt met eten. Eenmaal in de grote ronde afzetting begint de tijd om de dieren te scheiden.

Alle rendierhoeders helpen elkaar bij het selecteren van de kuddes. Eerst nummeren ze de jonge kalfjes, om deze vervolgens te koppelen aan de  bijbehorende moeder. Iedere hoeder heeft zijn eigen oormerk. Door de oormerken worden de rendieren per hoeder in kleinere cirkels gedreven. De kleine kalfjes krijgen uiteindelijk ook een oormerk. De dieren blijven in de winterperiode op de boerderij en worden bijgevoerd. Uiteindelijk worden deze dieren gehouden voor het vlees. De manier waarop zij met de dieren en de natuur omgaan is ontzettend mooi om te zien.

Na het bezoek aan de rendieren zijn wij per sneeuwscooter en slee de bossen in gegaan. Een prachtige rit, fijne gesprekken, een zelfgemaakt vuur en een Finse BBQ met verse koffie en delicatessen. Herinneringen om nooit meer te vergeten.

Meer reisavonturen lezen? Lees meer op: https://www.door-de-lens-van-anouk.nl/travel/

Liefs, Anouk


Nieuwsgierig geworden? Zie meer reisfoto's en verhalen op: https://www.door-de-lens-van-anouk.nl/

Op alle foto's op mijn Columbus profiel berust auteursrecht. Niets van deze foto's mag worden gekopieerd in welke vorm dan ook zonder uitdrukkelijke toestemming vooraf van Anouk Sassen | Door de lens van Anouk.

Foto's

Kudde rendieren
Kudde rendieren
DoordelensvanAnouk
Rendieren verblijf
Rendieren verblijf
DoordelensvanAnouk
Rendier
Rendier
DoordelensvanAnouk
Blog foto
Blog foto
DoordelensvanAnouk
Lapland staat vol met berkenbomen en sparren
Lapland staat vol met berkenbomen en sparren
DoordelensvanAnouk
Pirita
Pirita
DoordelensvanAnouk
Een sprookjesachtig rendier
Een sprookjesachtig rendier
DoordelensvanAnouk