Tartu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tartu, een gezellige studentenstad

Tartu,
Estland


Tartu is met 100.000 inwoners de tweede stad van Estland. Het is de enige Universiteitsstad van het land en 20 % van de bevolking bestaat uit studenten. Een bijzonder gezellige stad met veel cafeetjes, restaurants en terrasjes en voldoende bezienswaardigheden voor een verblijf van een volle dag.
Behalve een bezienswaardig stadspark, fraaie universiteitsgebouwen en een botanische tuin, zijn er een groot aantal musea.
Het Speelgoedmuseum is bijzonder leuk. Naast een verzameling oud speelgoed is er ook een afdeling met animatiefiguren van televisie en film. Ik vond de collectie tweedimensionale papieren aankleedpoppen uit de jaren 50/60 bijzonder fraai.
Het Historisch museum van de universiteit is gevestigd in de ruine van de Domkerk. Hier vond ik de ouderwetse natuurkundige instrumenten en andere technische opstellingen fascinerend (alles bewaard gebleven ondanks de verwoestingen van de tweede wereldoorlog).
Een wandeling door de oude stadskern brengt je op de Raekoja Plats met het 18e eeuwse Raadhuis en de fontein met de kussende studenten. De Sint Janskerk is prachtig gerestaureerd. Het bijzondere van deze kerk zijn de meer dan honderd terracottabeeldjes van heiligen, gewone mensen en fantasiedieren die zich zowel binnen als buiten aan de kerk bevinden.
[url="http://www.tartu.ee" target="_blank"]www.tartu.ee[/url]