Harjumaa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een uitzicht van boven

Harjumaa,
Estland


Hoewel deze veenmeren grootst op de kaart staan aangegeven in Estland, is deze plek prima te bezoeken terwijl je als enige aanwezig bent. Dat maakt deze bestemming, zelfs ondanks zijn bekendheid, een prachtige plek om te bezoeken. Misschien was het hierbij corona, die de locatie minder bezocht maakte dan normaal, misschien ook niet. Ondanks dat was dit een stop tijdens mijn roadtrip die ik die niet had willen missen.

Over veenmeren in Estland:
Door de unieke veengrond in Estland ontstaan ontelbaar veel veenmeren, die er allen zo ongeveer uitzien als op deze foto. Het water dringt namelijk niet door de grond door, maar blijft erbovenop staan. Hierdoor is de biodiversiteit in het gebied enorm divers en vooral verwonderlijk.

In het park wat ik bezocht (Harjumaa) zijn houten paden aangelegd. Zou je hier met je schoenen door de natuur lopen, dan gebeuren er twee dingen. Ten eerste wordt het ecosysteem vernietigd en ten tweede heb je de kans diep weg te zakken en natte sokken te behalen. Hoewel het dus gedeeltelijk het landschap aantast/aanpast, is dit de enige manier om dit ecosysteem te behoeden voor veelvuldig toekomstig gebruik.