Trier

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Paleis !

Trier,
Duitsland


Dit paleis is zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Neem dan gelijk de prachtige tuin mee die tegenwoordig dienst doet als stadspark.

Opgravingen toonden aan dat de bouwplaats van het paleis al in de Romeinse tijd bebouwd was.
Vanaf de 11e eeuw gebruikten de aartsbisschoppen van Trier de deels gesloopte Basilica als versterkte burcht. In de 16e eeuw bouwde keurvorst Johan VII van Schönenberg hier een woonvleugel in renaissancestijl aan vast. Zijn opvolgers, Lothar van Metternich en Filip Christoffel van Sötern, bouwden het uit tot een renaissancekasteel, dat omstreeks 1650 was voltooid.
Dit stond bekend als de Sint-Petrusburcht, naar de stadspatroon van Trier, Sint-Petrus. De keurvorsten woonde daarna meestal in de vesting Ehrenbreitstein bij Koblenz, die veiliger werd geacht.

Na de onteigening van de keurvorsten door de Franse revolutionairen in 1794 werd het paleis gedurende de 19e en begin 20e eeuw door Franse en Pruisische troepen als kazerne gebruikt.
.
Het huidige paleis bestaat uit drie vleugels, gebouwd in een mengeling van stijlen: renaissance, barok en rococo. Door de 19e-eeuwse sloop van het meest westelijke deel van de zuidvleugel is deze niet langer symmetrisch en dat is jammer.. Alleen het middendeel met bordes is in rococostijl.

Toen Trier in 1794 door Franse troepen werd bezet, werd de paleistuin voor het publiek opengesteld. Daarna werd het gebied militair terrein, maar vanaf het begin van de 20e eeuw heeft het opnieuw een publieke functie als stadspark. Opvallend zijn de 18e-eeuwse tuinbeelden van Ferdinand Tietz.

Als je in Trier bent is het zeker de moeite waard om het paleis en de tuin te bezichtigen.