Saksen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Stomen in Saksen.

Saksen,
Duitsland


In Saksen rijden nog diverse stoomtreinen hun dagelijkse ritjes. Twee ervan kun je vanuit Dresden heel gemakkelijk bereiken.

Met de Lößnitzgrundbahn kun je van treinstation Radebeul-Ost naar Moritzburg en nog verder door.
Het is de moeite waard om in Moritzburg uit te stappen. Daar staat een prachtig kasteel in een kunstmatig meer. Binnen kom je van alles aan de weet over de keurvorsten van Saksen. De bekendste van hen, August der Starke, was ook koning van Polen. August hield erg van verzamelen en daardoor zijn er zowel in Dresden als ook hier heel wat mooie kunstvoorwerpen te zien. Ook de tuin bij het kasteel is een bezoek waard. Wie van een flinke wandeling houdt kan door het park naar het kleine Fasanenslot lopen.
In Möritzburg is ook een klein museum aan de beroemde kunstenares Käthe Köllwitz gewijd. Zij overleed hier in 1945.
De rit naar Moritzburg duurt bijna een half uur en gaat voor een deel door het bos.

Een andere rit vertrekt uit Freital-Hainsberg. Vanuit Dresden is ook dit station heel eenvoudig te bereiken. Ik vond de rit met deze Weißeritztalbahn naar Dippoldiswalde heel erg mooi. Je komt door prachtige beukenbossen en langs het kleine riviertje de Weißeritz. Het is bijna ongelooflijk dat dit kleine stroompje in augustus 2002 voor zoveel overstromingsschade heeft kunnen zorgen. De laatste 11 kilometer van deze treinbaan zijn nu, na ruim tien jaar, nog steeds niet bruikbaar. Het water zette toen zelfs een deel van de binnenstad van Dresden onder water…..

De locomotief blaast onderweg regelmatig flinke stoomwolken de lucht in, want tijdens deze rit stijg je ruim 150 meter. Je kunt onderweg bij meerdere stations uitstappen en een mooie boswandeling maken. Vooral in de herfst is dat een aanrader, want dan zijn alle beukenblaadjes geel of oranje. Het is een heel leuk gezicht hoe zij naar beneden dwarrelen in de hete stoom van de loc. De hele rit van 15 kilometer duurt 45 minuten. Neem je camera mee, want er valt veel te genieten.