Rijnland-Palts

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zeldzame vlinders spotten in het Irsental

Rijnland-Palts,
Duitsland


Op slechts een uur of 4 rijden vanuit Nederland ligt het [url="http://www.naturpark-suedeifel.de/doc/wandertipps/irsental.pdf" target="_blank"]Irsental[/url] in de Zuidelijke Eifel. Dit dal ligt globaal in de driehoek St. Vith, Prüm, Trier.
Het gedeelte tussen Falkenauel en Irrhausen en dan mn tussen Daleiden en Irrhausen is een ecologisch juweeltje, waar vrijwel alle West en Midden Europese (dag)vlindersoorten - en dat zijn er ruim 500! - kunnen worden waargenomen. Een derde hiervan staat op de rode lijst van Rheinland -Pfalz en een nog groter aantal is voor ons heel bijzonder.
De bijnaam van het Irsendal is "het dal der 1000 vlinders"
Ook andere insectensoorten zijn rijkelijk vertegenwoordigd.
In de Irse zelf leven verschillende zoetwatervissen, kikkers en salamanders , waaronder de zeldzame vuursalamander.
Ook bevers hebben een plekje in dit prachtige dal gevonden, mn rond het natuurleerpad vlakbij de vijverachtige verbreding nabij Irrhausen kun je hun bouwwerken en de diertjes zelf aantreffen.
Nabij Daleiden ligt het beschermde natuurgebied Ginsterheiden Irsental, dat zich kenmerkt door een steppenachtige begroeiing.
In het dal is een[url="http://www.naturpark-suedeifel.de/doc/wandertipps/irsental.pdf" target="_blank"] rondwandeling uitgezet van 18 km[/url], welke echter via diverse bruggetjes onderweg gemakkelijk bekort kan worden. Voor liefhebbers van [url="http://www.islek.info/content/infos/nsg_irsental.pdf" target="_blank"]Nordic walking is er een uitdagende route [/url]die deze rondwandeling gedeeltelijk overlapt.
Wil je dit dal op een avontuurlijker manier beleven, dan moet je beslist een bezoek brengen aan [url="http://www.waldpark-eifel.de/" target="_blank"]Waldpark Eifel [/url]waar een canopy en abseil parcours met een hoge uitdagingsgraad is uitgezet.
Voor wie hier langer wil blijven is er de [url="http://www.campingplatz-irsental.de/" target="_blank"]campingplaats[/url] bij de noordelijke toegang nabij Irrhausen