Duitsland image

Duitsland


Reviews

Duitsland
Europa
Columbus Travel

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
8
Duitsland Eifel
Henneke was hier 29 Aug 2020
De Eifel, prachtige natuur vlakbij! Wij hebben al veel verre reizen gemaakt, maar tussendoor gaan we altijd een week of weekend naar de Eifel. Zo'n 3 uur rijden en je bent in een prachtige omgeving. Met name het Ahrdal heeft onze voorkeur, lieflijke heuvels wisselen af met rotsachtig gebied. Er zijn veel ruïnes en kastelen te vinden in de Eifel. Ook zijn er grotten te vinden, sommige waren vroeger 'Eishöhle' , koud genoeg om ijs op te slaan, andere grotten zijn molensteen grotten. Er zijn schilderachtige plaatsjes, bijv. Blankenheim. Hier ontspringt ook de Ahr. Onderkomens vind je hier genoeg, campings, hotels of vakantiehuizen, aanbod genoeg. En ondanks dat hier veel toeristen komen, is het altijd weer frappant hoe rustig het is als je gaat wandelen! Over het algemeen zijn de wandelroutes in de Eifel goed gemarkeerd. Ons favoriete seizoen? Ik kan eigenlijk niet kiezen, eind mei bloeit er heel veel, augustus geeft weer prachtige graanvelden en de herfst natuurlijk de prachtige herfstkleuren. Mijn allermooiste beleving was in september 2019: rondom ons huisje waren de herten aan het burlen! Iets wat ik nog nooit had gehoord. We konden hier elke avond en vroege ochtend van genieten. De Eifel: een aanrader!
Highlight
  • Rust en ruimte tijdens de wandelingen
  • Goede onderkomens voorhanden
  • Mooie afwisselende natuur
  • Niet ver reizen
  • Rondom Adenau, Nürburgring veel motor verkeer in weekenden
Review geplaatst op 2020-12-15
9
Duitsland
Henk Vanetie was hier 01 Aug 2020
MEERSBURG. Daar wil toch graag iets over schrijven, omdat het ons volledig verraste. Meersburg is een plaats aan de Bodensee (Baden-Württemberg). Wij hadden ons reis goed voorbereid, maar tijdens de voorbereidingen heb ik niet veel gelezen over het plaatsje Meersburg. Wij zijn in Meersburg terecht gekomen omdat wij omgeleid werden. De plaats van onze bestelling was voor een groot gedeelte afgesloten (zoals vele wegen in Duitsland zijn afgesloten) . wij waren met een camper op pad en hadden niets geboekt - vrijheid blijheid zou ik zeggen. Op zoek naar een alternatief, een mooie camperplek dicht bij een stadje Meersburg. Laten wij daar eens kijken, toevallig plek ook nog. Onze camperburen vertelde al enthousiast hoe leuk Meersburg was, dus de nieuwsgierigheid wakkerde nog meer aan. Wij stonden op een hoger gelegen camperplaats, ca. 10 minuten lopen (berg afwaarts en terug is bergop) . een mooi oud stadje, traditioneel. Er zijn mooie oude gebouwen te zien, denk aan Kasteel Meersburg. Is het oudste nog bewoonde kasteel van Duitsland. Het Neues Schloss, er is nog meer cultuur te beleven. Vanaf Meersburg kan men een leuke (wel toeristisch) rondvaart over de Bodensee boeken waar je naar verschillende plaatsen kunt varen. Denk er aan dat je het goede ticket koopt waar je uit- en instappen mag. Je hebt ook tickets waar je alleen maar op de boot verblijft kan je NIET van de boot af. TIP: De laatste boot vanaf Konstanz gaat om 18.00 uur en niet vanaf 21.00 uur
Bergen Budgetreizen Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
  • Het boeken van een rondvaart op de bodensee
  • Terasjes aan het meer
  • De bezienswaardigheden
  • Een heel leuk stadje
  • Vaarschema's voor ons erg omslachtig / onduidelijk
  • Best wel druk met toeristen
Review geplaatst op 2020-08-29
9
Duitsland Dankernsee
TravelGoom was hier 01 Jul 2020
De Dankernsee is een wonderbaarlijk helder kunstmatig meer net over de grens bij Ter Apel. Een plek waar het in de zomer levendig maar relatief rustig is ondanks het nabij gelegen pretpark en bungalowpark. Het is een ideale mooi weer uitstap voor wie in Drenthe of zuidoost Groningen verblijft. Het water is zo helder dat je er zou kunnen snorkelen al lijkt de visstand weinig interessant. Voor kinderen is er een prachtig en veilig strand, ze kunnen evt. waterfietsen. Wandelaars kunnen het meer rond wandelen door de bossen en over het ruim 10m hoge duin dat direct aan het water ligt. Actievelingen kunnen voor een aantrekkelijke prijs waterskiën en daar vanaf het strand naar kijken is ook al een genot. Er is een heuse strandbistro en dat allemaal in het naast het bungalowpark gelegen deel van de Dankernsee. Wie de rust op wil zoeken loopt iets verder door, het meer is groot genoeg om ook in het hoogseizoen een rustige plek te vinden. Ik vond het een prachtig alternatief voor de kleinere en drukker bezochte meren in Drenthe.
Highlight
  • Goed bereikbaar vanuit Drenthe, zuidoost Groningen
  • waterski, strandbistro, pretpark, waterfietsen, veel te doen voor kidsds
  • Mooie en rustige zwem en recreatieplek
  • Veel moet nog cash betaald worden
Review geplaatst op 2020-08-04
9
Duitsland
TravelGoom was hier 01 May 2020
Op een half uur van onze oostgrens liggen de Dörenther klippen. Een rij zandsteenformaties bovenop de heuvels van het Teutoburger Wald. Het is een heerlijk avontuurlijk wandelgebied waarbij je soms echt moet klimmen. Het brede pad over de heuvelkam is onderdeel van de Hermannsweg. Ga je de kleine paadjes in dan loop je tussen de varens en heb je onverwacht (pas op!) een geweldig uitzicht over het Münsterland vanaf de kliftoppen. Je stapt letterlijk een heel andere wereld binnen die je nog avontuurlijker kan maken door de rotsformatie Höckenens Weib (gehurkte vrouw) te beklimmen. Iets dat veel mensen, kinderen voorop, doen. Er is een echte berghut waar je wat kunt eten en drinken. Sluit je dag af met een bezoek aan Bad Bentheim en bezoek daar evt. nog de hooggelegen burcht. Een ideale familiedag. Leuke weet: het paleis op de Dam is gemaakt van het zandsteen uit deze regio.
Bergen Budgetreizen Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
  • ideaal familie-uitje in het buitenland
  • heuse bergsfeer inclusief berghut
  • verrassend en avontuurlijk
  • op zondag druk, kies een doordeweekse vakantiedag
Review geplaatst op 2020-06-06
9
Duitsland Moezelstreek
Karinm was hier 31 Jul 2019
De regio aan de Moezel is een bezoek meer dan waard. Niet al te ver van Nederland, en zelfs hier kun je een beetje "buiten het gebaande pad" gaan. Natuurlijk zijn de bekende stadjes ook aantrekkelijk, maar een bezoekje aan het minder bekende Riol geeft je de kans om het Weinlehrpfad te lopen. Dit is een route van 5km langs de druivenstokken, met 15 borden die je wegwijs maken over het stadje (oud-Romeins) en de wijnbouw in de regio. De start van de route is aan het begin van het stadje Riol, en loopt door het dorp naar de druivenstokken. Bij een aantal wijnhuizen en restaurants in het dorp kun je de Moezelwijn natuurlijk ook proeven!
Regio
  • rustige wandeling
Review geplaatst op 2019-08-07
9
Duitsland Trier
ChristaThieme was hier 31 May 2019
Trier is de oudste stad an Duitsland met prachtige bezienswaardigheden. Ondanks de vele toeristen vind ik het een prachtige stad. Zeker als je de bezienswaardigheden heel vroeg of juist heel laat op de dag gaat bekijken, dan vermijd je de grootste drukte. Zeker een bezichtiging waard is de Dom van Trier, de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wil je even de toeristische drukte vermijden? Loop om de kerk heen en ga aan de achterzijde de pandhoftuin in. De tuin wordt omringt door een Gotische kloostergang. En in alle drukte is het hier... stil en ben je (vrijwel) alleen! Geniet van dit stiltemoment!
Stad
  • Vind de rust in de pandhoftuin aan de achterzijde van de dom
  • De dom is een must-see als je in Trier bent
  • de enorme hoeveelheid toeristen
Review geplaatst op 2019-07-29
9
Duitsland
Melaniem was hier 31 Jan 2019
Leuke Berlijnse volkswijk die nog buiten de gebaande paden ligt. Fijne Turkse winkeltjes, hipstercafés en goed verborgen parkjes. Rijd hier even met de fiets doorheen om nog echt een Berlijns buurtgevoel te krijgen dat elders in de stad al verloren is gegaan
Bergen Budgetreizen Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
  • Veel leuke authentieke horeca
  • Buiten de gebaande paden
  • In de avond niet overal even veilig
Review geplaatst op 2019-04-08
8
Duitsland
Agrotewal was hier 17 Oct 2018
Tot mijn grote verbazing is er nog geen review geplaatst over Diepholzer Moor. Het NP ligt op zo’n 2,5 uur rijden van Groningen. De kraanvogel trek is in het voor- en najaar goed te zien, maar ik kan alleen oordelen over de herfst. Op weg naar het zonnige zuiden doen tienduizenden kranen zich te goed aan de lege maisvelden. Aan het eind van de middag begint de avond-slaaptrek en vliegen de vogels naar de veilige hoogveengebieden. Het grus grus geluid wat ze maken is onvergetelijk, net als het schouwspel van honderden vogels die voorbijtrekken. Overdag zijn de kraanvogels ook te zien, druk bezig met foerageren in de velden. Jammer genoeg zijn het schuwe vogels dus de auto moet dienst doen als vogelschuilhut. Wil je dit spektakel meemaken, dan is het mogelijk om het in één dag vanuit Nederland te doen, maar nog beter is het om er een nachtje te blijven. In Diepholz zijn overnachtingsmogelijkheden vanaf 20 euro pp. De plaatselijke VVV’s hebben veel info over de kraanvogels en waar je die het mooiste kunt zien. Hieronder twee uitkijktorens waar ik zelf ben geweest. De uitkijktoren van het Naturschutzgebiet Neustädter Moor, ten oosten van Wagenfeld. De uitkijktoren van het Naturschutzgebiet Rehdener Geestmoor. De reis hebben wij gedaan via Oldenburg en richting Osnabrück en bij afslag 65 Lohne/Dinklage (afslag 64 Vechta kan ook) verlaten we de Autobahn. Via Lohne, weer noordelijk naar Vechta en dan weer iets zuidwaarts richting Diepholz.
Bergen Budgetreizen Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
  • de vogels verzamelen zich 's avonds in de hoogveengebieden
  • nog niet ontdekt door de massa
  • kraanvogeltrek ieder voor-en najaar
  • website: grus-grus.eu voor info over aantallen
  • de kraanvogels zijn schuw.
Review geplaatst op 2020-10-21
8
Duitsland Saksen
Agrotewal was hier 30 Sep 2018
Het Elbezandsteengebergte is een prachtige plek op de grens van Oost Duitsland en Tsjechië. Het natuurgebied bestaat uit hoge rotspilaren, die samen een soort versteend bos lijken te vormen. Je vindt er diepe kloven, hoge rotswanden en prachtige valleien. Aan de Duitse kant is het NP bekend als de Sachsische Schweiz en het meest toeristische punt is de Bastei. Toch is het een bezoek meer fan waard. Het is ongelooflijk om te zien hoe de stenen brug die stamt uit de 19e eeuw een brede kloof overbrugt. Je wandelt er tussen de rotspilaren en hebt een magnifiek uitzicht over de Elbe. Om de toeristenstroom te vermijden, kun je overnachten in een hotel pal naast het NP. Maar goedkoper en minstens zo leuk is het om te overnachten op een parkeerterrein op zo'n 3 km van de Bastei. Er gaat een bus tussen 10 uur 's morgens en 6 uur 's avonds. Een retourtje kost maar 1,50. Op dit prachtig aangelegde parkeerterrein mag je ook overnachten met de camper. Je betaalt 3 euro voor 24 uur en kunt op het gras staan tussen mooie bomen. De wandeling vroeg in de morgen om te genieten van een onvergetelijke zonsopkomst is ongeveer een half uurtje. De coördinaten van deze bijzondere plek zijn: N50.98686 E14.0543. Adresgegevens: An der Tankstelle 01848 Hohnstein.
Regio
  • Dichtbij Dresden, 30 km.
  • Zandsteenformaties, diepe kloven en uitzichtpunten
  • een busverbinding voor 1,50 retour
  • een camperplek voor maar 3 euro
  • een natuurgebied wat zijn weerga niet kent
  • Overdag kan het er druk zijn
Review geplaatst op 2018-10-25
8
Duitsland
Jacomien was hier 30 Sep 2018
Nog maar drie jaar geleden werd de grootste en enige voetgangershangbrug in Duitsland geopend. De brug ligt tussen Morsdorf en Sosberg in en een diep dal ligt tussen de twee heuvels en hoogvlakten van deze plaatsen in. De brug is 360 meter lang en hamgt 100 meter boven het dal , waar ook nog de Morsdorfer Bach stroomt. Inmiddels hebben heel wat mensen de brug ontdekt en in Duitsland hoopt men dat er een nieuwe attractie bij gekomen is. En het is vooral heel fijn dat toeristen die de Saar-Hunsruck- Steig bewandelen direct hun weg kunnen vervolgen via deze brug. De Saar-Hunsruck- Steig is tot de mooiste route verkozen van de Hunsruck. Voor mensen met hoogtevrees is de brug niet geschikt maar de brug is prachtig gemaakt en veel gezinnen met kinderen genieten er ook van. Vanuit Morsdorf is het ongeveer 2 km lopen. Dat kan op twee manieren: door het bos of over de weg langs de akkers met een prachtig uitzicht. Eenmaal over de brug kun je dezelfde weg terug doen, dus over de brug of onderlangs je weg vervolgen. Mogelijkheden te over . In Morsdorf zijn zeker vier grote parkeervelden waar je de auto neer kunt zetten voor een klein prijsje. Ook zijn er in de plaatsjes voldoende overnachtingsmogelijkheden en langere afstanden gaan lopen. Morsdorf heeft ook een bezoekerscentrum. De brug ligt ongeveer 21 km vanaf Cochem, een bekende plaats aan de Moezel en de rivier de Rijn is ook ongeveer 20 km. Een absolute aanrader niet ver van huis!
Bergen Budgetreizen Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
  • Niet ver vanuit Nederland
  • Heel mooi wandelgebied
  • Een leuk avontuur
Review geplaatst op 2018-10-26
9
Duitsland Rugen
Willemien was hier 01 Sep 2018
Met de Rasender Rolland over het eiland Rugen Op het eiland Rügen zijn veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen of te genieten van het strand met bijzondere badplaatsen, de prachtige krijtrotsen of in een van de natuurparken. Op het eiland rijdt ook dagelijks een schitterende stoom trein uit 1895 tussen Putbus en Gohren met de naam de Rasender Rolland. Een tochtje met deze stoomtrein is een hele belevenis. Neem bij mooi weer plaats in een open wagon en je ziet het mooie landschap van Rugen langzaam aan je voorbij trekken en kun je mooie foto’s maken. Vooral heel mooi in het voorjaar als het gele koolzaad bloeit. Ook iets eten of drinken in de restauratiewagon uit 1910 is pure nostalgie. Stap onderweg uit op een van de leuke stationnetjes en bezoek een leuke plaats en neem dan de volgende trein om verder of terug te reizen. In de zomer rijdt de trein tot laat in de avond. Op verschillende stations kun je een kaartje kopen maar ook bij de conducteur.
Regio
  • mooi traject met in/uitstap mogelijkheden
  • goedkoop vervoer
  • reist langs mooie landschappen
  • relax vervoer op Rugen
  • ga niet in een open wagon vlag achter de locomotief i.v.m. de zwarte stoom
Review geplaatst op 2020-02-26
8
Duitsland Rijnland-Palts
Hansdewildt was hier 31 Aug 2018
De Lorelei is een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij de Duitse stad Sankt Goarshausen (tussen Koblenz en Wiesbaden) in de deelstaat Rijnland-Palts. Op dit punt maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor er een stevige stroming ontstaat. De vele schepen die hierdoor zijn vergaan, vormen het voer voor legendes en verhalen. De beklimming van de Lorelei is een toeristische activiteit. Boven op de rots ligt een uitkijkpunt. In de geschiedenis zijn veel schepen bij de Lorelei verongelukt. De Rijn is er hier op zijn smalst (slechts 113 meter), maar met 25 meter ook op zijn diepst. Bovendien staat er een gevaarlijke stroming. Hoewel de gevaarlijkste stukken van de Lorelei zijn verwijderd, wordt de scheepvaart nog steeds voor de passage gewaarschuwd. In januari 2011 is het laatste schip vergaan. Het was een schip met 2400 ton zwavelzuur dat toen voor grote problemen zorgde. Volgens de legende zouden er ooit nimfen rond de Rijn gewoond hebben. Toen er meer mensen de oevers begonnen te bevolken werden ze echter verjaagd. Slechts één nimf bleef achter. Zij kon geen afscheid nemen van de Rijn en vestigde zich op de hoge rots, vanwaar zij zicht had over de hele rivier. Met haar prachtige, treurige zang, haar schoonheid en haar lange, gouden haren wist zij de schippers te betoveren, die de aandacht voor hun schepen verloren en door de sterke stroom op de rotsen liepen. Ja het zijn mannen he …. Velen verloren hierbij het leven.
Regio
  • weinig toeristen
  • interessant verhaal
  • prachtig uitzicht
  • kan druk zijn in hoogseizoen
  • even zoeken naar de Nimf
Review geplaatst op 2019-01-02
8
Duitsland Trier
Hansdewildt was hier 31 Aug 2018
De oudste stad van Duitsland, Trier is gelegen in het Moezeldal omringd door de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. Trier trekt jaarlijks veel bezoekers en niet alleen vanwege de vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar ook om vele andere beschermende monumenten, vroeg christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. Vele monumenten staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Trier is een prachtig plaatsje en veel huizen zijn de moeite waard om te bekijken. De meeste zijn opgetrokken in de bekende Fachbaustijl.
Stad
  • mooie binnenstad
  • veel te zien
  • sfeervolle stad
  • weinig toeristen
  • weinig parkeergelegenheid
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-03-25
9
Duitsland Rijnland-Palts
Hansdewildt was hier 31 Aug 2018
De Burcht Stahleck is een hoogteburcht bij Bacharach in Rijnland-Palts. De burcht huisvest nu een jeugdherberg en werd na een eeuwenlang bestaan als ruïne in de 20e eeuw herbouwd. Voorheen werd van 1940 tot 1942 het kasteel als lazaret door de Wehrmacht gebruikt. Aansluitend werd in het complex een heropvoedingskamp voor jongeren ingericht. Met ingang van januari 1943 werd de burcht een strafkamp voor jongeren die blijk hadden gegeven van onvoldoende trouw aan de nazi-leer. Daarna werd het complex een trainingskamp om jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar te harden, discipline en orde bij te brengen en voor te bereiden op de krijgsdienst. Een stukje geschiedenis is nog in deze burcht te vinden. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de oorlog. Als je geïnteresseerd bent in de 2e wereldoorlog is het interessant om te bezoeken. Nu is het dus gedeeltelijk een jeugdherberg. Sinds 2002 behoort het complex tot het UNESCO werelderfgoed. Als bijzonder waardevol historisch monument valt de burcht bovendien sinds 1989 onder de bescherming van het Cultuurgoederenverdrag van Den Haag. Het zeker de moeite waard om te bezoeken.
Regio
  • interessant
  • prachtig uitzicht
  • rustig
  • indrukwekkend
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-01-03
8
Duitsland Rijnland-Palts
Hansdewildt was hier 31 Aug 2018
De mause turm is een voormalige toren van defensie en is tevens uitkijktoren. Hij is op het eiland gebouwd midden in de Rijn voordat je de stad Binger bereikt. Hij is 24,65 meter hoog en als een douane uitkijk toren aan het begin van de 14e eeuw gebouwd. De muizen in de toren zorgde voor de naam. In de eerste helft van de 14e eeuw is hij gebouwd als een douane wachttoren. De locatie is bijzonder geschikt zo in het midden van de Rijn op het punt waar de stroom van Oost naar West loopt. Vanaf deze plek kon had je een goed overzicht en kon er tol geheven worden. Het is interessant om deze toren te bezoeken.
Regio
  • mooi rustpunt
  • weinig toeristen
  • prachtig uitzicht
  • niet in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-12-21