Noord Rijnland-Westfalen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Rijnland-Westfalen image

De Sorpesee: een plek om te hiken, fietsen en nog veel meer!

Noord Rijnland-Westfalen
Duitsland
EvelineVanPutten

De Sorpesee: een plek om te hiken, fietsen en nog veel meer!

Even er tussenuit, was ons motto dit weekend. Het plan was eigenlijk om nog even te gaan langlaufen en snowboarden in Wildewiese, maar aangezien het voor winterse begrippen ‘subtropisch warm’ is, ging dat niet lukken. Maar niet getreurd, het Sauerland is een prachtige omgeving, ook zonder sneeuw!

We sliepen in het Sunderland Hotel in Sundern. Sundern is een klein stadje, met een paar mooie bouwwerken en nog wat authentieke vakwerkhuizen. Rondom Sundern liggen diverse wandelroutes, zowel lange als korte routes. Ook kun je er heerlijk eten en is er voldoende keuze qua restaurants. Het fijne van Sundern is dat het relatief dichtbij is. Voor ons (vanuit Zoetermeer) is het slechts drie uur rijden.

Na het ontbijt besloten we naar de Sorpesee te rijden. De Sorpesee is een groot stuwmeer, dat ontstaan is door de bouw van een stuwdam in de periode 1926-1935. Rondom het meer zijn voldoende parkeergelegenheden. Helaas wel allemaal betaald parkeren, maar voor slechts € 3,50 heb je een dagkaart. In de winter zijn de parkeerplaatsen vrijwel leeg, maar vermoedelijk is dat in de zomer wel anders!

Gewapend met GoPro, fotocamera en wat flessen water gingen we op pad. We volgden vanaf Langscheid het geasfalteerde voet-/fietspad langs het meer. Tussen het meer en het pad zaten afwisselend bomen, strand en vakantieparken. Toen er geen vakantieparken meer te zien waren en dus ook geen hekken meer, besloten we off road te lopen om wat dichter bij het water te komen. Een kort pad over de bladeren en tussen de bomen door bracht ons naar het water. We zaten precies bij een ‘uitloper’ van het water, dus door een enigszins schuin en drassig gebied probeerden we hier omheen te lopen. Toen we bijna op de punt waren, werd de grond steeds drassiger. Gerben vroeg nog: “weet je zeker dat je hier verder wilt lopen?”, waarop Eveline nog antwoorde “ja hoor, gewoon hier door”. En op dat moment nam ze een stap en verdween haar voet – correctie, gehele onderbeen – in de modder. “Misschien toch niet”, was het antwoord. Het ergste modder hadden we weggepoetst. Best mooi hoor, één oranje en één bruine schoen! We besloten toch maar weer naar de hoofdweg te gaan. Met een flinke klim door de bladeren kwamen we weer ‘boven’ en terug op het wandelpad. Toch handiger zo.

Een paar kilometer later kwamen we bij de Amecker Damm. Zum Sorpestübchen is een goede plek om even te genieten van een heiße schokolade mit sahne. Aan de zuidzijde van de dam is de 3,4 kilometer lange Airlebnisweg Amecke, ook wel een “gesundheitsweg” genoemd. Je hebt er 15 stations in het thema “water en ademhaling”, zoals de roterende balken, smaak- en geurtuin, de fontein en de modderplaats.

En onze heiße schokolade liepen we aan de oostkant van het meer. Hoewel we het meer niet veel zagen, was het wel een mooie route door de bossen. Geasfalteerd, licht glooiend en lekker bochtig. Deze route is ook erg geschikt voor fietsen en skaten. Ook zijn er nog vele andere routes die wat verder door de bossen gaan over niet-geasfalteerde wegen. Het is maar net hoeveel kilometer je wilt lopen! Wij kwamen een tijdje later aan bij de noordpunt van de Sorpesee, waar we een mooi uitzicht hadden op enerzijds het dorpje Langscheid en anderzijds de heuvels van het Sauerland. Na ruim 16 kilometer lopen kwamen we aan in Langscheid. Ook in Langscheid (in de zomer) van alles te doen. Lekker eten, flaneren over de boulevard, spelen in de vele speeltuintjes, boottochtjes maken, duiken… Keuze genoeg! In de winter is het wat rustiger, maar de restaurants zijn gewoon open.

Met een omweg zijn we weer naar huis gereden. Het Sauerland is echt mooi om doorheen te rijden! Lekkere bochtige wegen, veel schattige dorpjes, mooie vakwerkhuizen, mooie uitkijkpunten, flinke heuvels… Wat ons betreft een leuk gebied om nog eens naar toe te gaan!

Foto's

7b55f.jpg
7b55f.jpg
EvelineVanPutten
8df8b.jpg
8df8b.jpg
EvelineVanPutten
a5a98.jpg
a5a98.jpg
EvelineVanPutten