Noord Rijnland-Westfalen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rotes Haus !

Noord Rijnland-Westfalen,
Duitsland


Het Rotes Haus in Monschau, Noordrijn-Westfalen, is een voormalig hoofdkwartier van de Scheibler familie en vandaag als museum toegankelijk, met name de burgerlijke wooncultuur rond de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw. De grote patriciër huis werd waarschijnlijk gebouwd tussen 1752 en 1768 door de doek fabrikanten Johann Heinrich Scheibler . Als gevolg van haar exterieur verf heet het Rotes Haus.
Het Rotes Haus is een populaire bezienswaardigheid. Zorg ervoor dat je minstens 10 minuten bij de voordeur staat. Reserveren is niet mogelijk en zodra de limiet van 40 personen is bereikt gaat de deur onherroepelijk dicht! Wie dus net te laat aankomt heeft kans voor een gesloten deur te staan.
Eerst krijg je ca. 15 minuten uitleg in het Duits over het huis en zijn bewoners. Daarna kan je vrij het museum bezoeken.
Hoogtepunt van het Rotes Haus is de trap waar acht Italianen gedurende 4 jaar aan gewerkt hebben. De trap stond vroeger volledig los van de muur. Om veiligheidsredenen werd die nu vastgezet aan de muur. Toch zal de gids je aanraden om met niet meer dan 10 personen tegelijk de trap te gebruiken.
Je bezoekt een huis met vele kamers, daarin staan de meubelen van toen, zie je gebruiksvoorwerpen, een aantal catalogussen en decorelementen. Alhoewel dit huis als museum staat genoteerd, bevat het geen kunstvoorwerpen die niets met de familie Scheibler te maken hebben. Je bezoekt dus een woonklaar huis dat nog steeds in gebruik is. Dit maakt het wel heel bijzonder. Zeker de moeite waard, vond ik.