Dresden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dresden image

Dresden, Alt- oder Neustadt

Dresden
Duitsland
Geenhagelslag

Dresden, Alt- oder Neustadt

Nadat we een prachtige camping in Boheems Zwitserland gevonden hadden besloten we maar gelijk Dresden te bezoeken. We komen eigenlijk naar dit gebied om te wandelen. Dat gaan we ook zeker doen maar dan op de wat minder warme dagen die volgens het weerbericht nog komen gaan. Maar voor nu, eerst Dresden en hoe kunnen we dat het beste doen door eerst even iets achtergrond informatie te geven.

In 1945 werd de binnenstad van Dresden tijdens 4 bombardementen van de geallieerden zo goed als helemaal verwoest. De Zwinger, de Semperoper en de Frauenkirche waren verdwenen en op een aantal muren na bleef niets overeind. Het ging nog jaren duren voordat deze gebouwen weer in oude glorie werden hersteld. Zo is de Frauenkirche pas in 2005 weer in dienst genomen door de Protestantse kerk. Met de herbouw is pas gestart na de val van de muur. Daarvoor was de kerk nog een stapel stenen en met het uitzoeken van het puin is in 1991 gestart. Nu is de kerk het trotse middelpunt van de stad en een belangrijke plek voor alle Dresdenaren. Andere belangrijke gebouwen zijn de kunstacademy, Kulturpalast (wordt nu gerestaureerd) en Hofkirche.

In 2002 is het gebied zwaar getroffen door de ergste overstroming die het gebied ooit heeft gezien. Je ziet er nu niets meer van maar als je goed kijkt zie je overal de markeringen van hoe hoog het water wel niet heeft gestaan. Het waterpeil heeft toen een indrukwekkende 9.13 meter boven de Elbe gehaald en het heeft het gebied een slordige 15 miljard euro schade toegebracht.

De stad bestaat voor de meeste toeristen uit de oude binnenstad. Daar zijn wij ook begonnen, maar door ons reisboek werden we ook naar de Neustadt getrokken. In het oude centrum vind je alle bekende gebouwen waar de stad bekend om staat. Dit hadden we al snel gezien en via de Augustusbrug zijn we de Elbe overgestoken naar de Neustadt.

Duik meteen de eerste de beste zijstraat in nadat je het Albert Platz bent gepasseerd en ik beloof je, je wordt aangenaam verrast. Dit is het gedeelte waar de echte Dresdenaren wonen en leven. Je krijgt hier het gevoel zelf uit de stad te komen want je voelt je minder toerist dan in het oude centrum. Wij waren hierover zeer te spreken, het geeft je een aangenaam en welkom gevoel. Elke hoek laat een bijzonder pand of gevel zien, dat het fotograferen waard is. Ga ook zeker een drankje nuttigen bij Katy's Garage. Dit is een kroeg/disco/biergarten/podium midden in het stadsdeel. Ga na je drankje op speurtocht langs de vele kleine boetiekjes, shops en andere winkeltjes die overal te vinden zijn. Bezoek ook de Kunsthofpassage. Het bruist hier van de creativiteit!

We zijn er van overtuigd dat alle Dresdenaren zeer creatief zijn. Vooral in Neustadt kun je niet om de graffiti tags heen. Misschien komt dit wel omdat de gebouwen zelf ook zwart zijn van gecorrodeerde ijzer in het Elbezandsteen? Een beetje meer graffiti maakt dan ook niet meer uit. Je raakt er wel snel aan gewend en op den duur zie je het niet meer. Het lijkt er dan zelfs een beetje bij te horen en volgens ons draagt bovenal bij aan de sfeer van de wijk.

De stad heeft bijna geen fietspaden. Je moet je dus niet verbazen als je op de stoep ineens wordt ingehaald door fietsers, want die zijn er genoeg in Dresden. Misschien wordt het tijd dat de stad hierin gaat investeren want animo is er genoeg voor. Ze fietsen overigens niet hard en houden zeker rekening met de wandelaars.

Onze conclusie is dat Altstad voor ons niets nieuws heeft gebracht maar daarentegen heeft Neustadt ons beiden echt verbaasd en is de trip over de Elbe absoluut waard. Komt de stad in de top 5 steden die wij ooit bezocht hebben? Nee, zo bijzonder vonden wij Dresden niet. Maar wij zijn er dan ook maar een dag geweest. Ik kan me voorstellen dat we pas de oppervlakte hebben geroerd dus we horen graag wat we allemaal gemist hebben?

Foto's

a3368.jpg
a3368.jpg
Geenhagelslag
a5bbc.jpg
a5bbc.jpg
Geenhagelslag
a24ba.jpg
a24ba.jpg
Geenhagelslag
4525b.jpg
4525b.jpg
Geenhagelslag
f2377.jpg
f2377.jpg
Geenhagelslag
33089.jpg
33089.jpg
Geenhagelslag
9dfd4.jpg
9dfd4.jpg
Geenhagelslag