Dortmund

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alert en heel schichtig

Dortmund,
Duitsland


Deze kraanvogels hebben al in de gaten dat er iemand kijkt en staan op het punt de vleugels uit te slaan, voor mij een sein om verder te gaan. Jammer genoeg zijn de kraanvogels erg schuw en slaan bij het minste geringste al op de vlucht. Daarmee verspillen ze energie dus als je ziet dat de vogels stoppen met eten en in de rondte kijken, verder rijden! In oktober en november zijn er duizenden vogels te zien in de omgeving van Diepholz, vaak met honderden bij elkaar, maar bijna altijd diep in de velden.

Diepholz, een plaatsje in de buurt van Osnabruck is bij vogelaars bekend door de trekkende kraanvogels. In het vroege voorjaar gaan er veel vogels naar het Noorden om in de herfst dezelfde tocht weer af te leggen maar dan naar het Zuiden. Het schijnt dat er tijdens de najaarstrek wel 100.000 vogels foerageren en overnachten in het moerassige gebied.
Ik ben er al een keer eerder geweest en het had een diepe indruk op mij achtergelaten. De schuwe vogels zijn overdag te zien op de kale velden waar ze hun kostje bij elkaar scharrelen. Zodra het zonlicht minder wordt trekken ze massaal naar hun plekje in één van de zogenaamde moren. Het omringende water zou ze moeten beschermen tegen vossen. Dit jaar stonden de moren bijna droog en waren er minder vogels. Het is heel bijzonder om in een uitkijktoren tijdens de ondergaande zon te wachten op de kranen.
Ik had een prachtige plek in een uitkijktoren, die zijn veel te vinden in dit gebied en ogen en oren stonden wijd open om niets te missen. Het is een heel spektakel als de vogels over komen vliegen. Hun geluid grus-grus is van verre al te horen.