Duitsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Duitsland image

Praktische tips voor Berlijn

Duitsland
Europa
Berremans

Praktische tips voor Berlijn

Berlijn is voor mij de ultieme bestemming voor een citytrip. De stad heeft zo veel te bieden! Cultuur, geschiedenis die je dagelijks ervaart, winkelen, parken, clubs, hippe eettentjes en het is een ruim opgezette stad waardoor je niet snel drukte ervaart. Ik kom er sinds 1994 elk jaar en heb wat praktische tips in en blog verwerkt. Veel plezier!

Vervoer

Wij gaan altijd per trein naar Berlijn omdat je dan uitgerust aankomt. In de stad zelf heb je geen auto nodig want heel goed openbaar vervoer. Een dan betaal je alleen maar parkeergeld.

Op www.db.de kun je treinkaartjes boeken, vertrek ook vanaf Nederland. En met 4 tegelijk reizen is voordeliger dan 4 x 1 persoon (ze hebben speciale prijzen voor samenreizenden). Je kunt dan bijvoorbeeld kijken voor 4 personen en nog ene keer voor 2 personen. 

Wij boeken altijd vanaf de grens (Bad Bentheim - Berlin hbf v.v.) en rijden dan met de auto naar de grens (is ook weer voordeliger). Plaatsreservering in de trein is niet verplicht maar wel handig (€ 4 per persoon per enkele reis). Bij 1e klasse is plaatsreservering al inclusief. 

Terplekke kun je heel goed per openbaar vervoer reizen (U-bahn = ondergronds; S-bahn is bovengronds). Je koopt al een dagkaart voor € 7 pp maar voor max. 5 personen die samenreizen kun je een minigruppe kaart kopen. Volgens mij € 19 per dag totaal voor 5 personen. Ik zou dit eerder aanraden dan vooraf een meerdaagse toeristenpas te kopen. Vaak ga je niet elke dag met de hele dag per metro omdat veel ook goed te voet te doen is. Zeker als je in Mitte verblijft. 

Huur vooral ook een keer fiets want dan is Berlijn ook erg leuk te ontdekken, bijvoorbeeld naar Tempelhof fietsen. Meestal bij hotels te huur voor € 12 per dag.

Verblijf

Via Booking.com en Tripadvisor is van alles te vinden. De laatste paar keer boekten we een appartement omdat je dan meer ruimte hebt en zelf koffie/thee kunt zetten en een koelkastje hebt. Ontbijten kan echt op heel veel plekken in Berlijn, dus dat is nooit een probleem. Zeker als je in Mitte verblijft. In de buurt van de Hackische Markt / Oranienburgerstrasse is erg leuk en centraal. West-Berlijn (Kurfurstendam) is veel drukker, toeristicher en vergelijkbaar met de Kalverstraat in Amsterdam. Zit je in Mitte dan is dat vergelijkbaar met de Pijp en andere hippe wijkjes. Wellicht nog een aanrader qua hotel: Motel One. Dit is en keten van betaalbare designhotels in Duitsland met veel vestigingen in Berlijn. De beste locatie is: www.motel-one.com/nl/hotels/berlijn/hotel-berlijn-hackescher-markt/. Deze kun je het beste direct boeken op de website van het hotel. 

Eten

Er zijn talloze plekken om te eten in Berlijn. Via Tripadvisor kun je zelf een selectie maken. Ik heb hieronder onze persoonlijk voorkeuren gezet in de volgorde van onze favoriet uit eigen ervaring ;-)

Tips voor ontbijt / lunch

Vaak zijn de ontbijttentjes ook geschikt voor lunch of een kop koffie/thee. De populaire plekken zijn vaak erg druk, dus is het aan te raden als je voor een ontbijt gaat, om meteen op het moment dat ze open gaan, op de stoep te staan. Wij waren een keer bij Distrikt Coffee op zaterdagochtend om 09.30 (moment van openen) en moesten toen al in de rij wachten!).

  1. https://houseofsmallwonder.de/ (leuke decoratie/harde muziek)
  2. http://distriktcoffee.de/ (hippe tent en heerlijke taart en pancakes)
  3. https://www.factorygirl.net/ (typisch Berlijns, hip en snel vol)
  4. http://www.chipps.eu/ (gezonde ontbijtjes en ook vegetarische bacon en worstjes ;-)
  5. https://thebarn.de/ (meer koffietent en beperkt ontbijt)
  6. http://refinerycoffee.de/en/ (idem, maar met de lekkerste cheesecake)

Tips voor avondeten (of lunch)

In Berlijn kun je tot laat in de avond een restaurant binnengaan en is de keuken vaak nog tot laat open. Uiteraard verschilt dit per restaurant maar wij gingen al vaker pas om 22.00 ergens eten. Voor populaire kleine restaurants moet je zeker vooraf reserveren. 

  1. http://lokal-berlin.blogspot.com/ (absoluut favoriet en zeker reserveren)
  2. https://muretlabarba.de/de/ (net als nummer 1!, italiaans en veel keuze uit wijn)
  3. https://sticksnsushi.com/de of http://akito-berlin.de/ (Japans dus)
  4. https://www.maedchenitaliener.de/ (heerlijk Italiaans, beperkte kaart maar altijd goed, zeker als lunchplek)
  5. http://www.royalsandriceberlin.de/ (Aziatisch, groter restaurant maar wel goed en gezellig)
  6. http://ristorante-tradinoi.de/ (goede Italiaan, ligt buiten Mitte)
  7. http://www.kamala-thaifood.de/ (heerlijke, simpele Thai)

Bezienswaardigheden

Deutsches Historisch Museum - https://www.dhm.de/

Erg interessant om meer te weten over de tijd van de 1e en 2e wereldoorlog t/m de val van de Muur. De bovenste etage is t/m de 1e wereldoorlog. Ik zou aanraden alleen de benedenverdieping te bezoeken. In het cafe hebben ze ook heerlijke taarten!

Joods Museumhttps://www.jmberlin.de/

Ook weer geschiedenis maar goed museum en de nieuwbouw is prachtig (architectuur van Daniel Liebeskind).

Tranenpalasthttps://www.hdg.de/traenenpalast/

erg interessant en niet te groot museum over een grenspost tussen oost en west Berlijn. Net achter station Friederichstrasse (zie Google maps) en vonden het echt de moeite waard. Geeft je een goed beeld van de tijd voor de muur. En omdat t niet zo groot is, makkelijk te doen. Gratis.

Tempelhofhttps://wattedoeninberlijn.nl/berlijn-tempelhof/ => veel andere tips ook op deze website ;-) oude vliegveld. Je kunt er ook een rondleiding doen 

Berliner Mauer Gedenkmalhttps://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/de/

Per metro naar Nordbahnhof en vandaar loop je over de Bernauerstrasse. Een soort van openluchtmuseum met uitleg over de Muur die op die plek stond. Ook over vluchtroutes, uitkijktoren, klein museum. Bij mooi weer de moeite waard omdat je lekker buiten bent en meteen geschiedenis leert. Gratis. Vandaar kun je lopen via de Oderbergerstrasse en dan weer rechts via de Kastanienallee naar Alexanderplatz. Veel alternatieve winkels, lunchplekjes etc. erg leuk ook.

Trabi-safari http://www.trabi-safari.de/

Superleuk om te doen. Je rijdt zelf met een aantal andere auto’s een route door de stad. Je krijgt uitleg via een luidspreker. Niet goedkoop maar wel echt leuk. 

Chameleon Theater – https://chamaeleonberlin.com/en

Erg leuk om te bezoeken (vooraf reserveren). Soort van theater / nachtclub idee met shows en acts met acrobatiek, theater en leuk vermaak. Je zit gezellig aan tafeltjes met een drankje tijdens de show. Op de website staan vaak filmpjes van de lopende show.

Spindler & Klathttps://spindlerklatt.com/de/startseite/

restaurant en lounge club. Eerst eten en vanaf 23.00 uur gaan de tafels aan de kant en wordt t een dansclub. Erg leuk. Wel reserveren.

Mall of Berlinhttps://www.mallofberlin.de/en

Groot nieuw shopping centre bij de Potsdammer platz.

Liquidromhttps://www.liquidrom-berlin.de/de/index.php

Zwembad en sauna, vlakbij de Potsdammer platz. Voor als je eens wat anders wilt (kijk ook even bij events op de website voor disco zwemmen enzo :-)

Foto's

Brandenburger Tor, een van de vele highlights
Brandenburger Tor, een van de vele highlights
Berremans
Veel hippe koffietentjes in Berlijn
Veel hippe koffietentjes in Berlijn
Berremans
Berliner Maur Park
Berliner Maur Park
Berremans
Trabi-safari, prijzig maar leuke ervaring!
Trabi-safari, prijzig maar leuke ervaring!
Berremans
Muurschildering bij de Schonhauserallee
Muurschildering bij de Schonhauserallee
Berremans