Duitsland

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Duitsland image

Duitsland

Duitsland
Europa
Globeskater

Skiën in Winterberg en Altastenberg

Skiën in Altastenberg en Winterberg
Het Sauerland in Duitsland ligt maar op 300km van mijn ouderlijk huis, de hele winter ligt hier al een dikke laag sneeuw en waren de skipistes open. Afgelopen week was er in het noorden voorjaarsvakantie en zo besloten Gerwin, Karin en ik om te gaan skiën in Winterberg en omgeving. We wouden graag eens langer dan één dag en hebben dus een hotelletje geboekt waar wij zouden overnachten. Op dinsdagochtend vroeg stonden wij op en maakten wij ons klaar om naar Winterberg te gaan. Ik had 's ochtends geregeld SMS contact met Aukje die op weg was naar het vliegveld want die ging voor een half jaar naar Noorwegen. Om iets na half 6 reden wij weg uit Zuidwolde richting de grens bij Emmen. Na de grens namen wij de A31 richting zuiden om af te slaan richting Munster. Wij hadden niet hele stuk snelweg en de tweebaansweg schoot helaas niet heel erg hard op. Halverwege hielden Gerwin en Karin een korte rookpauze en wij gingen weer verder. De hele weg was het vies regenachtig weer en vlakbij Winterberg regende het nog steeds, wij waren al bang dat het skiën in de regen zou worden.
Iets over 9 komen wij aan bij ons hotel dat onderaan een skipiste ligt een eindje voor Winterberg. Wij sliepen in Landhaus Eschenberg. Op internet kwam deze er vrij goedkoop uit, maar na inchecken bleek hij toch een stukje duurder te zijn. Gelukkig betaalde mams ons hotel en was het niet zo heel erg. Het kamermeisje maakte onze kamer snel klaar en wij trekken de skibroek aan om snel weer op weg te kunnen. Wij besloten deze eerste dag te gaan skiën in Altastenberg waar ik de laatste keer met paps ook ben geweest. Bij Wemhoff huurden wij onze skies en Karin haar snowboard. Hier kan je in een klein kantoortje ook de dagkaart voor de skilift kopen. Bij de auto trekken wij onze ski en snowboard schoenen aan en vanaf daar lopen wij naar de eerste mooi korte piste. Hier gaan wij eerst even rustig een paar keer vanaf om weer even te wennen aan het skiën.
Na een beetje gewent te zijn gaan wij lekker skiën te beginnen op weg naar het verste punt van de pistes, daar een paar mooie afdalingen gemaakt en al snel krijgen wij trek en gaan wij naar de Swedenhütte om daar bratwurst met friet te eten en lekker even wat te drinken. Ondanks dat het bewolkt is gaan wij wel lekker buiten zitten eten. Het weer is nadat het de hele heenreis regende wel beter geworden, eerst heeft het nog even een beetje gesneeuwd, maar later was het vooral bewolkt. Gerwin vond het tegen een uur of 2 wel welletjes met skiën en gaat terug naar het hotel om nog even te slapen. Karin en ik hebben er nog wel plezier in en gaan door tot 17.00 uur want dan sluiten de liften! Tijdens een afdaling zie ik ineens dat het misgaat in een lift, een stuk of 4 mensen vallen er uit en over elkaar heen, terwijl er één een super eind naar beneden valt. Het lijkt er eerst niet al te best uit te zien, maar volgens mij kwam het gegil en gehuil vooral door de grote schrik. Wij waren nog wel even bang dat wij niet meer bij de parkeerplaats zouden komen want de lift er naartoe was kapot. Dit werd gelukkig op tijd verholpen en om 17.00 uur was Gerwin weer bij de parkeerplaats om Karin en mij op te halen.
Na het skiën gingen wij eerst op zoek naar een supermarkt om wat lekkers in te slaan. Ik heb meteen een aantal flessen Apfelschörle gekocht want dat vind ik zo lekker verfrissend! Na de boodschappen gingen wij op zoek naar een restaurant. Eerst keken wij er bij één maar die leek ons wat duur. Wij wouden weer wegrijden maar tot onze schrik kwamen wij de besneeuwde heuvel niet meer op. Na het op een andere heuvel geprobeerd te hebben bleek dat wij de bocht niet meer te kunnen halen, maar ook niet meer achteruit te kunnen. Daar sta je dan, je kan geen kant meer op met de auto en je hebt geen sneeuwkettingen. Gelukkig kwam er al snel een Nederlands stel langswandelen en samen met hun hebben wij de auto weggedrukt en is Gerwin eerst een eindje naar beneden gegaan om daarna met goede snelheid naar boven te rijden. Dit lukte en zo konden wij weer verder! In de buurtdorpen vonden wij geen restaurant en zo parkeerden wij de auto in het centrum. Meteen naast de auto was een bakkerij die er ook een restaurant bij had.In het restaurant heb ik een heerlijke jägerschnitzel gegeten! Na het eten hebben wij een wandeling door Winterberg gemaakt op zoek naar een leuk café. Deze was niet heel makkelijk te vinden, maar toen wij er één gevonden hadden besloten wij maar meteen naar binnen te gaan en niet eerst terug naar hostel om om te kleden. Zo zaten wij dus heerlijk in de skibroek in het café. Was wel een erg leuk café met gezellige muziek en wij zaten op heerlijk zachte banken in van die oude treincoupé's. Het was niet druk en Karin en ik waren flink moe. Wij hebben het niet laat gemaakt en na één drankje zijn we terug naar het hotel gegaan. Hier heb ik even snel gedoucht en om half 10 lag ik lekker te slapen!
Om half 10 zondagochtend ging de wekker weer en was het klaarmaken voor nog een dag skiën. Ineens bleken wij ons ook nog te moeten haasten want ze wouden het ontbijt afruimen, maar ja niemand had ons een tijd genoemd tot wanneer wij konden ontbijten en wij dachten om 10 uur nog wel te kunnen ontbijten. Gelukkig hebben wij alle 3 nog wel kunnen genieten van een heerlijk ontbijt. Na het ontbij was het de tas inpakken en uitchecken. Na even de auto heringericht te hebben kon alle bagage ook mee. De auto was flink vol omdat de ski's en het snowboard er ook nog in lag. Wij probeerden eerst te kijken of wij bij de piste nog wat zonnebrand konden kopen, maar dit ging niet dus moesten wij eerst nog naar het centrum. Gelukkig vonden wij daar al snel wat zonnebrand en konden wij naar de pistes. Wij gingen vandaag skiën op de Skilift Karussel Winterberg. Een groot skigebied met wel 3 stoeltjes liften en ontelbare sleepliften.
Vanaf de parkeerplaats was het nog wel een best eindje skiën naar de pistes, en we kwamen meteen bij een superdrukke lift uit. Hier ging ook nog een bospad verder naar beneden en deze besloten wij te nemen. Dit was echter geen erg geslaagde piste en na deze ene keer hebben we die ook niet meer genomen. Wel veel later op de dag hebben wij nog een lange afdaling gemaakt waarbij wij ook deels door bos gingen. Enige probleem was dat wij dachten dat beide kanten op dezelfde plek uitkwamen, maar dit was dus niet zo en Karin stond toen dus op hele andere plek dan wij. Dan is mobiel wel handig en gelukkig hadden wij elkaar boven op de berg al snel weer gevonden. Vandaag ben ik met skiën ook voor het eerst gevallen, het stomme was wel dat op het moment dat eng en supersnel ging ik bleef staan maar vlak voor het moment dat ik tot stilstan wou komen viel ik. Gelukkig geen pijn gedaan.
Karin ging inmiddels qua snowboarden niet heel erg makkelijk meer, en al snel kwamen wij er achter dat ze gewoon haar snowboard niet goed afgesteld hadden en daardoor had ze heel veel moeite om bochtjes te draaien. Dit was eigenlijk al sinds gistermiddag zo en op de plekken dat het ijzig was, was het voor haar moeilijk om controle over haar board te houden. Ik vond dit wel heel jammer voor haar. Als lunch hebben wij heel lang in de rij gestaan maar daarna wel een lekkere frikandel gegeten met frietjes. 's Middags is Karin door haar snowboard problemen wat eerder gestopt met skiën. Zij zou samen met Gerwin nog even naar andere piste gaan en ik zou daar ook naar toe skiën, maar eenmaal bij die piste was Gerwin nergens te bekennen.. Bleken hij en Karin weer ergens anders te zitten. Vlak daarvoor had ik wel een schitterend mooie piste gedaan, net een sprookje zo was de omgeving en ik besloot daar door te skiën tot 17.00 uur. Daarna vonden Gerwin en Karin mij gelukkig snel weer en reden wij naar Altastenberg om de ski's in te leveren.Karin had zich in de auto nog even vermaakt met lezen. Bij Wemhoff leverden wij de ski's weer in en gingen wij op weg naar huis. In Winterberg stond het verkeer al flink vast en zo besloten wij de alternatieve route naar de snelweg te nemen over Meschede. Deze weg was mooi rustig en zo kwamen wij al snel bij de snelweg die weer helemaal vol was met Nederlanders, ja het leek wel of wij gewoon in Nederland waren de laatste dagen, want in Winterberg en Altastenberg waren het ook al voornamelijk Nederlanders. Wij hadden geen kaart van Duitsland en geen routebeschrijving dus hebben wij de routebeschrijving van de heenweg deels aangehouden om naar huis te gaan. In het begin hadden wij nog geen trek in eten, maar tegen de tijd dat wij zin hadden in McDondalds hadden kwam er geen meer.. Pas in Nederland hoefden wij te tanken en toen merkte ik al dat ik super stijf was. Bij de McDonalds in Hoogeveen kochten wij eten en thuis hebben wij dat lekker opgegeten. Al met al waren wij rond half 10 's avonds weer thuis.
Het waren echt 2 heerlijke skidagen en heb echt genoten, was ook supergezellig met mijn broertje en zusje en wat mij betreft voor herhaling vatbaar! De dagen na het skiën kon ik echt nauwelijks lopen van de spierpijn, maar gelukkig is dat nu ook bijna weggezakt! Wel merk ik dat fysiek gezien het skiën mij wel zwaar valt, maar met wat rust tussen tijd en af en toe halverwege de piste even rusten kwam het wel goed!