Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

100 of 200: goedkoop sightseeing in Berlijn

Berlijn,
Duitsland


[b]De buslijnen 100 en 200[/b] van openbaar vervoersbedrijf BVG (Berliner Verkehrsbetriebe ) bieden de meest voordelige routes door de stad aan, langs alle [b]belangrijkste toeristische bezienswaardigheden[/b] met een [i]enkeltje [/i]van €2,60 voor de AB zones. De routes wijken niet erg af van de routes die door de touroperators van de stad worden aangeboden, behalve in de prijs dan, want dan betaal je al snel €15 (volwassene).

De BVG regelt het bus-, tram-, en metroverkeer in Berlijn. De S-bahn behoort dus niet tot de BVG, dat is van de Deutsche Bahn. Dit maakt voor je vervoersbewijs niets uit, want die is in de S-bahn geldig. Het leuke van bus 100 is dat je met je gewone ticket voor het openbaar vervoer ook bus 100 in kan, dit kan bijvoorbeeld met een [i]dagkaart [/i](€6,30, [url="http://www.bvg.de/index.php/de/3786/name/Tarifuebersicht.html" target="_blank"]actueel tariefoverzicht[/url] op de site van de BVG) voor het gehele openbaar vervoer van Berlijn.

Het nadeel wat bus 100 dan weer heeft is dat er [b]geen reisgids[/b] aanwezig is. Echter in veel kiosken en toeristische informatiepunten, kun je een kleine kaart kopen met de routes van [url="http://www.oh-berlin.com/es/oh-berlin/wp-content/uploads/2011/04/Linie_100_Fahrplan.png" target="_blank"]lijn 100[/url] en [url="http://www.oh-berlin.com/es/oh-berlin/wp-content/uploads/2011/04/Buslinie_200_Fahrplan.png" target="_blank"]lijn 200[/url] voor slechts €1,95, waar alle stations en toeristische trekpleisters in worden beschreven op dezelfde kaart. Op de achterkant vind je vaak ook informatie over elk bezienswaardigheid.

Langs de route van [url="http://www.oh-berlin.com/es/oh-berlin/wp-content/uploads/2011/04/Linie_100_Fahrplan.png" target="_blank"]lijn 100[/url] vind je [b]ongeveer 30 bezienswaardigheden[/b]. Een paar bevinden zich naast elkaar, dus het is de moeite waard om wat te lopen om ze na elkaar te bezoeken. De andere optie is om weer in te stappen en de route voort te zetten. Je kunt op de route op- en afstappen dus zo vaak als je wilt. De lijn 200 zal je verder naar het oosten van de stad brengen, naar de wijk Prenzlauer Berg.

De bussen hebben een [b]sterke flexibiliteit[/b]. Je bent niet gebonden aan aankomst- en vertrektijden. Je kunt in-, en uitstappen wanneer jij het wilt. De frequentie dat een bus langs komt is vrij hoog, overdag komt deze meestal [b]om de 5 minuten[/b].

Ook voor [b]minder validen[/b] zijn de bussen makkelijk te gebruiken. Stap in bij de achteruitgang als je met een rolstoel bent, hier is het breder en heb je meer ruimte. De bussen hebben ook een bovenverdieping, zoals meerdere buslijnen in Berlijn dat hebben, dit maakt het toeristen uitstapje natuurlijk nog leuker!