Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Berlijn image

Berlijn

Berlijn
Duitsland
MelissaS

Kerstsfeer nog nooit zo intiem!

Berlijn, zo dichtbij, Maar ik, als Europese stedenliefhebber was er nog nooit geweest. Dus besloot ik daar vorig jaar verandering in te brengen. Gelukkig dachten twee vriendinnen van mij er ook zo over. De datum was snel bepaald; de donkere dagen voor Kerst natuurlijk! Niets is zo bijzonder als de periode rond Kerst. Sfeervol, gezellig en vol licht. Zou Berlijn dit overtreffen? Met hoge verwachtingen vlogen we 19 december naar wellicht één van de bekendste steden op de aarde.

Na de koffer letterlijk op de kamer gegooid te hebben zijn we meteen door het dolle heen naar de eerste Kerstmarkt gegaan op het Alexanderplatz. Halve liters bier, gluwein braadworsten (en andere heerlijke maaltijden), lachende mensen en gezellig versierde houten kraampjes. Het is de sfeer dat meteen raakt. Je kan niet anders dan hier lachend vandaan komen.

We hebben nog meer kerstmarkten bezocht in de 4 dagen dat we in Berlijn waren. Uiteraard ook de Gendarenamrkt. Dit is de bekendste en ik snap waarom! De miljoenen lichtjes zijn in de verte al te zien en de prachtige gebouwen die om het plein heen staan ook. Deze combinatie is goud waard. Je kan uuuuuuuuren om je heen kijken zonder verveeld te raken, wat een pracht en praal. En wat doen de Duitsers ongelooflijk veel moeite om de boel in kerstsfeer te brengen. Je voelt je verbonden met iedereen op het plein zonder dat je elkaar spreekt. Proost! (het bier in Berlijn is ongekend lekker!)

Naast de geweldige (sorry, ik kan er niet over ophouden) kerstsfeer heeft Berlijn natuurlijk ook nog andere dingen te bieden. Ons hotel stond in Kreuzberg, een open-minded, cultureel, backpackers plaatsje. Alles kan, alles mag. Zo voelde het tenminste. Van de mooiste graffiti tot de leukste alternatieve barretjes. Van dronken mensen op straat tot spontane jam sessies waar honderden mensen die elkaar niet kennen, bij elkaar komen. Als ik aan Berlijn denk, denk ik niet aan mooie gebouwen of parken, maar aan de mooie momenten die ik daar heb beleefd. Hiervoor moet je wel een avondmens zijn! Uitgaan is ook ge-wel-dig, tot de vroege uurtjes. Maar dat kon ook niet anders met zo'n mindset.

Er is overigens wel één gebouw die mijn hart heeft gestolen. De Branderer Tor, het bekendste symbool van Europa. Op het plein van de Branderer Tor stond een gigantische kerstboom. Wat een uitzicht was dat... vooral toen de avond begon aan te breken en de zon achter dit monument onderging. Achter dit bijzondere monument is het Reichstag gebouw te vinden, wat ook prachtig is.

Ik vind Berlijn geen stad dat uitblinkt in mooie gebouwen. De meeste historische gebouwen zijn allemaal platgebombardeerd toentertijd maar toch voel je één en al geschiedenis. En dat maakt Berlijn heel bijzonder. Je merkt dat de Duitsers er alles aan hebben gedaan om Berlijn zo snel mogelijk weer tot een levendige, populaire, gezellige stad te worden. En dat is 100% gelukt!