Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Berlijn image

5 Overschatte bezienswaardigheden in Berlijn

Berlijn
Duitsland
Irislusse

5 Overschatte bezienswaardigheden in Berlijn

1 - REIS TERUG IN DE TIJD BIJ CHECKPOINT CHARLIE
Checkpoint Charlie is een geconserveerde grensovergang van het na-oorlogse Berlijn, toen de stad nog strikt gescheiden was in Oost en West. Helaas is deze historisch plek grotendeels gecommercialiseerd tot een toneelstukje voor toeristen, waar reisgidsen - verkleed als voormalige douane-politie - geld vragen voor foto's. Berlijn heeft een bijzonder rijk verleden en om dit te onderzoeken zijn er naar onze mening betere plekken.

ONTDEK DE GESCHIEDENIS VAN DE BERLIJNSE MUUR
Hoewel Checkpoint Charlie zelf niet zo interessant is, blijft het nabijgelegen museum wel degelijk het bezoeken waard. Dankzij de tentoongestelde kunstvoorwerpen en exposities, waan je je in een ander, en donker tijdperk van Berlijn. Dit museum is echter niet de enige plaats waar je de vroegere verdeeldheid van deze roerige stad kunt "herleven". Onze Waytostay tip: begeef je naar het Gedenkteken van de Berlijnse muur, aan de Bernauer Strasse, waar je nog altijd overblijfselen kunt vinden van de betonnen barrière die oost en west tientallen jaren van elkaar scheidde. Als alternatief kun je ook de spookstation-tentoonstelling bij de Nordbahnhof S-Bahn bezichtigen, waar je aangrijpende verhalen van ondergrondse ontsnappingspogingen te zien en te horen krijgt.

2 - HET MUSEUM-EILAND BEZOEKEN?
Op het veelzijdige museum-eiland in de binnenstad van Berlijn vind je een verscheidenheid aan interessante musea op deze door grachten omgeven locatie. Zo kan je als toerist op een praktische manier allerlei soorten schatten en meesterwerken tijdens een vermakelijke combo-excursie bewonderen. Ieder museum biedt weer wat anders - van Egyptologie tot fijne kunsten. Verkies je echter, een minder toeristisch museum, iets minder bekend is en juist die onvergetelijke ervaring bezorgt, dan staat het museum-eiland niet al te hoog op onze lijst.

HEDENDAAGSE KUNST IN EEN HISTORISCHE OMGEVING
De ''Sammlung Boros''-collectie is één van de fraaiste galeries van moderne kunst in Berlijn; daarnaast is de geschiedenis van het gebouw fascinerend. Daterend uit de 2de wereldoorlog werd dit pand ontworpen als schuilkelder, waardoor er tot op de dag van vandaag een ietwat onheilspellende en unieke atmosfeer heerst. Met wisselende gast-exposities van 's werelds meest gerenommeerdemoderne kunstenaars, zoals Tracey Emin, weet je van tevoren nooit precies welke artistieke creaties je te wachten staan. Natalia Irina Roman van Spotted by Locals heeft als tip om op tijd te reserveren. Soms duurt het weken om naar binnen te kunnen want het museum is alleen geopend tijdens het weekend en op afspraak. Dit maakt een bezoek tot een unieke ervaring in Berlijn!

3 - KIEKJES MAKEN VANUIT DE NOK VAN DE TELEVISIETOREN
De befaamde televisietoren in Berlijn is misschien wel het meest iconische staaltje architectuur van Duitsland's hoofdstad. Met zijn duizelingwekkende hoogte van 368 meter, zie je deze letterlijk en figuurlijke piek niet zo gauw over het hoofd. Een hoop toeristen bezoeken deze toren met camera en al op het speciaal geconstrueerde uitkijkplatform, om van het adembenemende uitzicht over de stad te genieten, en dit vast te leggen. De allure van de Fernsehturm valt niet te ontkennen, maar als je op zoek bent naar het ultieme plaatje van Berlijns skyline, dan mag juist deze magnifieke televisietoren daar niet op ontbreken!

BEKIJK BERLIJN VANAF HET IMPOSANTE REICHSTAG-MONUMENT
Neem je niet ook liever een foto vanaf het dak van het Duitse parlementsgebouw, na de ontzagwekkende Rijksdag te hebben bezocht? Observeer Berlijn vanaf deze uitzonderlijke glazen koepel, en vang een glimp op van de fantastische stadshorizon. De enigszins controversiële koepel - omdat het qua stijl zo'n sterk contrast vormt met het onderliggende parlement - is op zichzelf een heuse attractie en blikvanger. De reis-blogger Rick Steves merkt scherp op dat voor Duitse burgers niet het uitzicht, maar eerder het inzicht het zwaarste telt, waar zij over de schouders van hun wetgevers kunnen meekijken naar de bestuurlijke besluitvorming. Of je nou meer wilt leren over het turbulente, politieke verleden van dit intrigerende gebouw, of simpelweg getuige wilt zijn van fenomenale panorama's, een bezoek aan de Reichstag zal je absoluut niet teleurstellen.

4 - VLOOIENMARKT-MENIGTES BIJ HET MAUERPARK EN HET BOXHAGENER-PLEIN
Vlooienmarkten zijn helemaal ´hot´ in Berlijn, met twee van de grootste in het Mauerpark en op het Boxhagener plein. Oorspronkelijk opgezet voor de plaatselijke bevolking om 2dehands goederen te verhandelen, zijn deze drukbezochte openlucht-beurzen - zowel voor toeristen als de lokale inwoners - uitgegroeid tot dé plek om koopjes te vinden. Door hun bekendheid en een teveel aan mensen hebben zij echter een hoop van hun vroegere charme verloren, waardoor ze qua aanbod en atmosfeer niet meer zo speciaal zijn.

ERVAAR DE CHARMANTE NEUKÖLLN MARKT - LEKKER, LOKAAL EN (DI)VERS
In plaats van je al worstelend door de menigten te wringen, adviseren we de mede-toeristen achter je te laten door een uitstapje te maken naar de Nowkölln markt. Als je op zoek bent naar een gevarieerd assortiment aan creatieve en ambachtelijke producten, in een gemoedelijke en ontspannen sfeer, dan is deze markt een plek naar je hart. Volgens Sharons Mertins van Spotted by Locals is deze kleine markt nog voldoende overzichtelijk en lokaal genoeg om pardoes je buurman- of buurvrouw tegen het lijf te lopen, terwijl hij/zij zelfgemaakte chocolade-cake en koffie verkoopt. Genesteld in het midden van het hippe, arty Neukölln, kun je van deze markt onmogelijk met lege handen thuiskomen.

Voor tip 5, deze kan je lezen op https://www.waytostay.com/nl/news/wat-niet-te-doen-in-berlijn/

Foto's

7c245.jpg
7c245.jpg
Irislusse
0cae6.jpg
0cae6.jpg
Irislusse
e3469.jpg
e3469.jpg
Irislusse