Berlijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Berlijn image

Berlijn Lacht

Berlijn
Duitsland
Marjella

Berlijn Lacht

Het is de hoofdstad van ons buurland, maar ik ben nog nooit van mijn leven in Berlijn geweest. Mijn ouders kwamen met het idee om met het gezin 4 dagen naar Berlijn te gaan, natuurlijk sla ik een leuk tripje nooit af!
Berlijn is voor mij de stad van geschiedenis, de Berlijnse muur, Check-point Charlie en al die andere iconische gebouwen. Slechts 4 dagen de tijd om alles te zien, althans een poging tot.
Hostel am Friedrichshain is gevestigd net buiten de stad en goed bereikbaar met zowel de bus als de tram. Wij moesten met de bus omdat er aan het tramspoor gewerkt werd. Niemand in Berlijn bleek te weten waar deze bus vertrok want 20 minuten lang werden we van de ene naar de andere kant gestuurd en iedereen riep weer wat anders.

Nadat we eindelijk waren aangekomen in het hostel hebben we de rest van de avond spelletjes gespeeld en heel kalm aan gedaan om de volgende dagen flink aan de slag te kunnen om zoveel mogelijk te zien. Ik kan nu zeggen dat na een treinrit van 5 uur, poging doen om de bus te vinden 20 minuten lang en dan vervolgens ziek te worden in die bus, dat je niet veel energie meer over hebt.

Om nou te zeggen dat ik geweldig heb geslapen in het hostel, tsja, dat kan ik nu ook weer niet zeggen. Het bed was prima, alleen de omstandigheden maakten het mij erg moeilijk. De eerste nacht had mijn vriend een allergische reactie op het ganzendons in de kussens en snurkte vervolgens de hele nacht. De tweede nacht hadden onze Zweedse mede gasten het wel heel erg gezellig in de kroeg pal naast het raam van mijn kamer. Ik heb geen idee wat er mis was de derde nacht, maar goed geslapen heb ik niet..

Onze eerste dag in Berlijn zijn we naar Alexanderplatz gegaan waar een festival bezig was genaamd, Berlin Lacht. Allerlei straatartiesten traden op en als je wou kon je een kleine bijdrage geven in de vorm van geld, niet verplicht. Het ging van Afrikaanse dansers/acrobaten naar gillende mensen die op plastic glazen gingen staan en rek en strek oefeningen deden.

Op Alexanderplatz kun je ook de Tv Toren vinden waar je voor 12 euro een kaartje naar 203 of 207 meter hoogte kan kopen. Mocht je een Welcome-Card voor het openbaarvervoer hebben, daar zit een kortingsboekje bij en ook de Tv Toren valt hieronder, wordt het weer wat goedkoper van. Verder hebben we nog over de markt gewandeld langs alle souvenir kraampjes, eetkraampjes en handgemaakte kleding en schoenen kraampjes.

De tweede dag zijn we naar de Brandenburger Tor gegaan met het openbaar vervoer, omdat ook hier aan het spoor gewerkt werd moesten we Unter den Linden helemaal af lopen. Siegessaule is een enorm beeld midden in de Tiergarten dat in de Tweede Wereld Oorlog is gebouwd in opdracht van Hitler. Vanuit daar zijn we terug gelopen naar de Reichstag om daar door het park te lopen en te kijken naar die honderden mensen die in de rij stonden om een kaartje te krijgen om in de koepel van de Reichstag te mogen.

Op onze laatste dag zijn we op een soort monster tempo langs een aantal monumenten gegaan om ze toch nog gezien te hebben. Vanwege de afstand zijn we begonnen bij Schloss Charlottenburg, dat prima te bereiken is met het openbaar vervoer. Het grappige is dat al die mensen die daar waren heel chagrijnig keken omdat al die andere mensen op hun foto stonden.
Het plein van het kasteel was overladen met toeristen groepen die hun bordje met daarop een nummer volgden.

Volgende stop was Check-point Charlie, het enige voordeel van de regen op dat moment was dat het daardoor niet zo toeristisch was als dat het normaal wel is. Er staat een muur vol met informatie over alles wat er gebeurd is rondom Check-point Charlie, enkele stukken muur met beschilderingen erop en natuurlijk het Check-point zelf. Een officieren post met ervoor 2 soldaten en een enorme foto van een Duitse soldaat als gedenkteken.

Onze allerlaatste stop van de dag was het Holocaust Memoriaal plein, een plein vol met enorme grijze blokken van verschillende grote. Je kon er gewoon rustig doorheen lopen, rustig zitten op een van de blokken of naar het ondergrondse museum onder het gedenkplein gaan. Aan de overkant van de straat zijn allerlei cafeetjes om wat te eten en te drinken en net als in vele andere Europese steden zijn ze bereid je naar binnen te trekken.

Persoonlijk denk ik dat 4 dagen niet genoeg is om Berlijn echt goed te zien. Ik heb veel kunnen zien in 4 dagen maar nog lang niet alles. Neem er een week voor en dan is het mogelijk om bijna alles te zien, alhoewel er natuurlijk altijd wel iets nieuws te ontdekken valt.

Foto's

1e6e5.jpg
1e6e5.jpg
Marjella
4ab59.jpg
4ab59.jpg
Marjella
1c632.jpg
1c632.jpg
Marjella
1c632.jpg
1c632.jpg
Marjella
1e6e5.jpg
1e6e5.jpg
Marjella
1c632.jpg
1c632.jpg
Marjella