Duitse delicatesse wordt museum image
Wilfried

Duitse delicatesse wordt museum

Het is misschien nog wel Duitser dan de Berlijnse Muur of de Brandenburger Tor: de curryworst. En blijkbaar ook een teken van nationale trots, nu afgelopen weekend in Berlijn een heus 'currywurst museum' is geopend.

Het hoort enigszins bij de stereotypering van Duitsers: bier en worst. Per jaar worden er maar liefst 800 miljoen worsten in Duitsland verorberd – dat komt neer op ongeveer 1500 worsten per minuut. Het verhaal gaat zelfs dat er in de kantines van Volkswagen meer worsten over de toonbank gaan, dan dat er Golfjes worden verkocht.

Zintuigen

Onze buren zijn er blijkbaar dol op: reden genoeg om in Berlijn een heus museum aan het hapje te wijden. Het doel is om 'alle facetten van de curryworst onder de aandacht te brengen', aldus museumdirecteur Birgit Breloh. Een bezoek aan het museum moet de zintuigen stimuleren, maar ook vooral leerzaam zijn.

Nationale strijd

Wanneer je het gebouw binnenloopt, dat in ketchuprood geschilderd is en waar sausdruppels van het plafond hangen, word je al verwelkomd door het geluid van spetterende worstjes en de geur van currykruiden. Je leert over de geschiedenis van de worst en haar befaamde saus en de strijd tussen Berlijn en Hamburg, die ieder beweren dat het nationale hapje uit hun eigen stad afkomstig is.

Don't worry, be curry

Mocht je na je bezoek nog een aandenken willen, dan is een t-shirt met de opbeurende slogan 'Don't worry, be curry' wellicht een optie. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de deur uitlopen, om op iedere willekeurige straathoek een... juist ja, curryworst te kopen.


Deutsches Currywurst Museum Berlin
Schützenstraße 70
10117 Berlin Mitte (100 meter van Checkpoint Charlie).
Entree tot het museum kost € 11. Hetzelfde als vier curryworsten.


Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.