Baden-Wurttemberg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Baden-Wurttemberg image
Baden-Wurttemberg image Baden-Wurttemberg image

'Op weg naar het "andere" Zwarte Woud' (deel 1)

Baden-Wurttemberg
Duitsland
Schopman

'Op weg naar het "andere" Zwarte Woud' (deel 1)

Op 5 november 2015 rijden we met onze Hyundai I10 van Naaldwijk over Antwerpen, Brussel, Namen, Luxemburg (we tanken er EUR 95 benzine voor € 1,11 per liter), via Hagenau naar Freudenstadt, ook wel de "hoofdstad" van het Zwarte Woud genoemd. De afstand van het traject is ca. 660 km. We vertrekken rond 08.00 uur en komen, inclusief pauzes, omstreeks 17.00 uur in Freudenstadt aan.
We hadden op internet een aanbieding gezien voor een verblijf van 6 dagen (5 nachten) in Hotelresort Freudenstadt, op basis van halfpension (6x ontbijtbuffet en 5x viergangendiner) voor een prijs vanaf € 149,00 p.p. Bij aankomst een welkomstdrankje, toegang tot wellness, Glühwein van 15.00 tot 20.00 uur, en last but not least 2 Gästekarten voor gratis reizen met treinen, bussen en trams in het hele Zwarte Woud.

Om van de grootst mogelijke vrijheid te genieten, reizen we het liefst individueel. Reizen met hotelovernachtingen trekken ons doorgaans niet zo, zeker niet als ze onderdeel zijn van een georganiseerde reis. In dit geval konden we ons echter verplaatsen met onze eigen auto wanneer en waarheen we maar wilden. We besloten om met iets minder vrijheid genoegen te nemen. Verder was deze aanbieding natuurlijk prijstechnisch gezien dermate interessant dat we al snel de beslissing "Gaan" maakten.

De ontvangst in het hotel is uitermate vriendelijk. De receptioniste legt ons kort de regels van het hotel uit, we nemen onze Gästekarten in ontvangst en we krijgen uitgebreide informatie over allerlei mogelijkheden voor uitstapjes. Onze kamer is prima, ruim, met een comfortabel 2-persoonsbed en er is een goed functionerend tv-toestel.

De bus naar het centrum van Freudenstadt stopt vlakbij het hotel en rijdt om het halve uur. Dat geldt ook voor de bus die vanaf het centrum weer naar ons hotel gaat. Het is inmiddels 6 november en we gebruiken onze Gästekarten voor de eerste gratis ritten.

Freudenstadt

Freudenstadt is een leuke, levendige stad met ca. 20.000 inwoners en heeft veel bezienswaardigheden en mooie winkels. Het heeft het grootste marktplein van Duitsland en is omzoomd door veel mooie gebouwen. Op de website: http://www.ferien-in-freudenstadt.de/de/Sehenswertes vindt je alles wat je over deze stad maar interesseren kan.

Het weer is vandaag niet echt goed. We waren nog een beetje moe van de lange rit van gisteren; hielden het daarom rustig vandaag. Aan het marktplein is een grote boekenzaak; daar hebben we een paar uur rondgekeken. Op de tweede etage is een leeshoek met een koffiemachine. We hebben daar rustig onder het genot van een gratis kopje capuccino een paar boeken ingekeken die we wilden kopen. Het viel ons op dat alle goede boekenzaken in Duitsland een veel breder assortiment aan boeken hebben dan de goede boekenzaken in Nederland. Dit geldt zeker voor reisboeken. Vervolgens hebben we bij een Konditorei op het grote marktplein nog een kop koffie met de onvermijdelijke Schwarzwalder Kirschtorte en een al even goed smakende Käsetorte verorberd. Duitsland is toch wel een fantastisch Kuchenland hoor, en al die taartpunten hebben nog king size maten ook. We zien geen mogelijkheid dit allemaal te weerstaan. Onder vrienden sta ik bekend als een berucht "taartjesmonster". Waarschijnlijk komen we straks vierkant thuis maar da's van later zorg. Na de zonde, houden we ons voor, is het in ieder geval toch goede brandstof voor morgen. Dan willen we in de omgeving van de Mummelsee namelijk een korte wandeling maken. De eerste bus vertrekt morgen vroeg en rijdt over de Schwarzwaldhochstraße, richting dit meer en dan zien we verder.

En wat zoeken wij nu eigenlijk in het Zwarte Woud?

Niet het Zwarte Woud van de dennen, de sparren, de lariksen, de fraaie meertjes en de lange wandelingen. In editie nr. 55, dat een paar dagen geleden in onze brievenbussen viel, heeft de schrijver Matthijs de Groot daarover al het prachtige artikel "Het Zwarte Woud ontrafeld", geschreven met veel praktische tips en nuttige adressen. Nee, ik wil iets schrijven over een nog onbelicht igebleven deel van het Zwarte Woud. Over enkele schilderachtige dorpjes en over hoe mooi de late herfst in het Zwarte Woud is op de meer open plaatsen waar geen naaldbomen staan. Ik denk dat we die plekjes hebben gevonden.
In mijn volgende blog vertel ik er meer over.
Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.