Mummies uit de hele wereld image
Herman m

Mummies uit de hele wereld

Niet alleen de oude Egyptenaren mummificeerden hun doden, ook massa's andere culturen deden dit vroeger. Zeventig van deze mummies gevonden over de hele wereld zijn sinds afgelopen weekend te zien in het Duitse Reiss-Engelhorn Museum, Mannheim. Het is 's werelds grootste mummietentoonstelling.

Tijdens de expositie 'Mummies - the dream of everlasting life’ worden meer dan zeventig mummies tentoongesteld. Ze komen van over de hele wereld en uit verschillende tijdperiodes. Hoewel Egyptenaren bekend staan om het mummificeren van hun overledenen bewijzen mummies uit onder meer Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Hongarije dat zij niet de enige waren.

Een deel van de collectie komt uit de kelders van het museum zelf. Eerder werd aangenomen dat deze vernietigd waren tijdens bombardementen in de tweede wereldoorlog. In 2004 werden ze herontdekt en begonnen de onderzoeken naar afkomst en doodsoorzaak. De rest van de mummies komt uit andere musea.

De tentoonstelling is nog maar net geopend en er klinkt al kritiek. In Duitsland wordt de expo door sommige mensen 'mummy porn' noemen. Tegenstanders vinden dat je de overledenen met rust moet laten en zien het als sensatiebeluste tentoonstelling.

Toch nieuwsgierig?Tot 24 maart 2008 kun je nog terecht in het Reiss-Engelhoren Museum in Mannheim.