Ontdek dé culturele hotspots van Duitsland image

Ontdek dé culturele hotspots van Duitsland

Ons buurland is hot. De steden zijn er bruisend en hebben een rauw randje. Bovendien kun je er als cultuurliefhebber je hart ophalen. Dit zijn de hotspots die je absoluut niet mag missen. 

Booming Berlijn

Knipper in Berlijn met je ogen en de ene buurt is alweer in voordat de andere uit is. Helemaal hot is Kreuzkölln, een wijk met een rauw randje én veel inspirerende culturele hotspots. Wij zijn fan van de Werkstatt der Kulturen. Het is een multicultureel centrum voor de kunsten waar altijd wel een leuke film, tentoonstelling of muziekvoorstelling gaande is. Het gebouw, een voormalige brouwerij, is een bezoek op zich waard.

Genoeg cultuur gesnoven in Kreuzkölln? Hap naar lucht in park de Hasenheide (Foto: DanielaIncoronato)

 

Dynamisch Düsseldorf

Op slechts twee uurtjes treinen vanuit hartje Nederland, onder de rook van het Ruhrgebied, ligt een van de leukste steden van Duitsland. Düsseldorf kent fantastische kunstinstellingen. Een echte must-see voor elke kunstliefhebber is Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Dit museum heeft een enorme internationale collectie meesterwerken uit de twintigste eeuw en hedendaagse kunst: van Matisse en Joseph Beuys tot Gerhard Richter. Er zijn meerdere vestigingen in de stad. In het K20-gebouw wordt de permante collectie getoond, maar bezoek zeker ook het K21- gebouw, ook wel het Ständehaus genoemd. Dit voormalige parlementsgebouw is in de jaren negentig piekfijn gerestaureerd en voorzien van een spectaculair glazen dak. Op de bovenste verdieping heb je dan ook een prachtig uitzicht op de stad.Het K20-gebouw is kunst an sich (Foto: Jens Willebrand, willebrand.com)

 

Los in Leipzig

Je moet het niet tegen de locals (of Berlijners) zeggen, maar Leipzig is het nieuwe Berlijn: een überhip mekka voor creatieven, nachtuilen en levensgenieters in de voormalige DDR. Als je een kunstliefhebber bent, heb je geheid al van Spinnerei gehoord. Op dit terrein van de grootste katoenfabriek van Duitsland zijn in de jaren negentig allerlei vakwerklui en kunstenaars neergestreken, onder wie inmiddels klinkende namen als Neo Rauch. Een aanrader in de zomer zijn de openluchtbioscoop en -concerten.


Alle kunstliefhebbers verzamelen! (Foto: Andreas Schmidt)

 

Haast je naar Hamburg

Berlijn? Op het menu van Duitse steden is het slechts het voorgerecht dat iedereen al kent. De hoofdmaaltijd is daarentegen een verrassing: tongstrelend, een feest voor het oog, stoer en tegelijkertijd fijnzinnig. Van harte aanbevolen voor en door fijnproevers: Hamburg! Voor je dosis kunst bezoek je de Hamburger Kunsthalle, vlakbij het centraal station. Het zwaartepunt ligt bij de negentiende eeuw, maar je kunt ook oude meesters als Rembrandt en klassiek moderne kunst van bijvoorbeeld Picasso en Paul Klee bewonderen. Grote plus is het uitgebreide brunchbuffet op zaterdag en zondag in Café Liebermann.


Hol naar de kunsthal (Foto:  © Columbus Travel)

 

Neervlijen in Noordijn-Westfalen

Op een steenworp afstand van Nederland valt er nog genoeg te ontdekken. Daar hebben we jou voor nodig. Wij zoeken een fotograaf die met onze redacteur op pad gaat om in Noordrijn-Westfalen een (mini)reportage te maken voor ons blad. Jullie gaan begin oktober (let op deze reisperiode ligt vast) de grens over om de Duitse cultuur in al haar facetten vast te leggen. Tijdens jullie reis bezoeken jullie natuurlijk een aantal locaties met Bauhausarchitectuur- en industrieel erfgoed. Denk jij dat je de perfecte fotograaf bent voor dit tripje? Show us! Deel op jouw Instagramfeed een foto die jij gemaakt hebt in Duitsland van de Duitse cultuur. Gebruik #celebratingbauhaus en tag @columbustravel. Wij kiezen uit alle foto’s die zo gedeeld worden een winnaar.