Seeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rondje Øresund

Seeland,
Denemarken


Ik woon ondertussen bijna twee jaar in Denemarken en heb in die tijd nog schandalig weinig de toerist uitgehangen. Eén van de uitstapjes die ik wél gemaakt heb, kost dan ook weinig tijd en moeite. Een aanrader voor iedereen die vanuit Kopenhagen nog wat meer van zowel Denemarken als Zweden wil zien: een rondje Øresund.

De Øresund- (op z’n Deens) of Öresund- (op z’n Zweeds) regio is een - al komt het by far niet in de buurt van de Randstad - grootstedelijk gebied verspreid over Denemarken en Zweden. De Øresund (of Sont in het Nederlands) is het kanaal dat het Deense eiland Sjælland (Seeland) van het Zweedse Skåne scheidt.

Langs de Sont liggen naast Kopenhagen (naar mijn idee sowieso een must!) verschillende steden die een bezoek waard zijn. Zowel het Zweedse Malmö en Helsingborg als het Deense Helsingør hebben een leuk historisch centrum, en alle drie een even mooi, weids uitzicht over het water.

Op de foto is slot Kronborg te zien, gelegen op een landtong ten oosten van het stadje Helsingør. Helsingør is een klein, schattig stadje met een leuk oud centrum. Het ligt op niet meer dan vier kilometer afstand van het Zweedse Helsingborg, waar ook een fort gebouwd is. Vroeger moesten hier alle boten die dit strategische punt passeerden tol betalen. Een idee dat Denemarken veel geld heeft opgeleverd.

Voor een bezoek aan het kasteel is alles op http://www.kronborg.dk/ te vinden. Maar naast een bezoek aan het kasteel is het ook zeker de moeite waard om een wandeling om het bouwwerk heen te maken. Hier heb je geen entreeticket voor nodig en het biedt een prachtig uitzicht op zowel Helsingør zelf, als op het stadje Helsingborg aan de andere kant van het water.

Het leuke is dat de vier steden rond de Sont goed met elkaar verbonden zijn door middel van de Øresundstog - een trein die de hele route afgelegd, aangevuld met een ferry tussen de steden Helsingør en Helsingborg. Gezien de relatief kleine afstanden krijg je op deze manier snel een leuk beeld van zowel het Deense als Zweedse landschap langs de Sont. Ter voorbeeld voor een inschatting van afstanden en reistijden: de trein vanuit het centrum van Kopenhagen naar het Zweedse Helsingborg - de verste afstand binnen het rondje - doet zowel via Helsingør als via Malmö in totaal 1,5 uur over een enkele reis. Meer informatie en treintijden zijn de vinden op rejseplanen.dk, de Deense versie van 9292ov.nl.

Voor wie meer tijd heeft is het ook absoluut een aanrader om deze route met de fiets af te leggen. Een leuk gebied om meer te ontdekken over twee landen en vier verschillende steden!