Seeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De kust van Seeland verkennen via een excursie vanuit Kopenhagen

Seeland,
Denemarken


Vanuit Kopenhagen kun je een leuke dagexcursie maken langs de Oostkust van Seeland. Koop op een van de stations van de Oresund Tog (ja, zo heet die trein!) een dagretour naar Helsingor. Je krijgt dan voor 130 DK pp een dagkaart met alle zones, zodat je naar believen de trein kunt in- en uitstappen.
Wij gingen 's morgens vanaf het Centraal station (3 treinen per uur) eerst naar het leuke stadje Helsingor, het eindpunt van de trein. We bezochten het [url="http://www.ses.dk/da/SlotteOgHaver/Slotte/Kronborg/" target="_blank"]Kronborg Slot[/url], dat zijn bekendheid ontleent aan het feit dat dit het slot was van Shakespeare's Hamlet. Het Slot ligt op ongeveer 20 minuten lopen vanaf het station. Na het bezoek aan het slot genoten we van een heerlijk smorrebroodje in een van de restaurantjes op het centrale plein van Helsingor (ligt aan het einde van de straat die loodrecht op de zee loopt). Het is hier erg gezellig met heel veel terrasjes.
Na de lunch namen we de trein naar Rungstedt Kyst en bezochten daar het [url="http://www.karen-blixen.dk/" target="_blank"]Karen Blixen museum [/url]. (let op : volg vanuit het station de weg aan de zeekant naar het Noorden en neem de eerst afslag rechts; het richtingbord staat om de hoek...). Als je meteen goed loopt is dit ongeveer 15 minuten lopen. Je kunt het museum ook via het park bereiken. In het park ligt Karen Blixen (ja, die van "Out of Africa") begraven.
Nadat het Karen Blixen museum gesloten was (17 uur) liepen we weer terug naar het station voor een ritje naar Humlebaek. Een goed bewegwijzerde wandeling van zo'n 20 minuten bracht ons naar het museum voor moderne kunst [url="http://www.louisiana.dk" target="_blank"]Louisiana[/url]. Dit musem heeft onder andere een prachtige, aan zee gelegen beeldentuin en wisselende exposities. Dit museum blijft op dinsdag t/m vrijdag tot 10 uur 's avond open. In het fraai gelegen restaurant kun je deelnemen aan een lunch- of dinerbuffet. Het museum heeft een gigantische shop met veel designartikelen.
Hierna gingen we, moe, doch voldaan, weer met de Oresund Tog terug naar Kopenhagen.