Seeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gammel Lejre en Roskilde, koning Skjold en hiphop

Seeland,
Denemarken


Lejre ligt op het eiland Seeland , 10 km van Roskilde en 40 km van Kopenhagen.

Volgens een legende legde er een schip aan in het toen machtige Lejre. Het had goud, wapens en een kleine jongen als geschenk van het volk voor de goden aan boord. Deze jongen werd de latere koning Skjold die vele eeuwen regeerde in het kleine koninkrijk Lejre.

Als je in Gammel Lejre (oud Lejre) in het Gammel Lejre B&B overnacht, is het heerlijk om van daaruit wandelingen te maken op zoek naar overblijfselen uit de periode van Koning Skjold, maar ook van ver daarvoor en daarna. Loop bijvoorbeeld naar een typische Vikingbegraafplaats in de vorm van een schip, de oude[i] boerderij[/i] waar de Koning woonde (nu museum) met de steen waarop hij rechtsprak, of volg een pad naar een historische heuvel [i](Mysselhoj),[/i] waar tot de dag van vandaag de stichting van de staat Denemarken herdacht wordt.

Maar er is veel meer. [i]Roskilde[/i] is de middeleeuwse hoofdstad van Denemarken. Er is nog veel overgebleven uit die tijd, zoals de machtige kathedraal die je zeker niet mag overslaan.
Het leukste is het [i]Vikingschipmuseum[/i] met meer dan 60 schepen. Je kunt in het seizoen zelfs met zo’n schip op de Roskildefjord gaan varen!

En dan is er nog het beroemde Roskilde Festival dat wordt gerund door vrijwilligers en de gehele opbrengst wordt geschonken aan nationale en internationale liefdadigheids- en culturele instellingen.
Het programma variëert van rock tot electronische muziek, hip hop en beat met daarbij een uitgebreid evenementenprogramma, kunst en diverse happenings.

Hoe kom je er?
Vanuit Roskilde en Kopenhagen gaat er ieder uur een trein naar Lejre station en van daaruit ga je met bus 233 naar Gammel Lejre. Andersom kan natuurlijk ook.