Denemarken

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Faroer Eilanden, ruige, stille, onbekende schoonheid

Denemarken


De [url="http://www.christianhandl.com/images/LK_Faroer.gif" target="_blank"]Faroer eilanden[/url], halverwege Schotland en IJsland verrassen met hun ruige schoonheid.
Een goed bereisbare eilandengroep met prachtige groene fjorden, idyllische dorpjes en vogelparadijs in een gebied ongeveer net zo groot als Nederland.
Een avontuurlijke doch rustgevende uitdaging voor iedere reiziger die de camera koestert.
Onderstaand globale informatie en links om meer te weten. Zie evt. mijn foto’s onder Denemarken.

>> Vervoer naar Faroer
De keuze is vliegen of varen. Op de boot kan je eigen auto, camper of caravan mee. Varen gebeurd vanuit Hanstholm of Elsbjerg in Denemarken. Een tocht van 31 uur (2 nachten) op een comfortabele boot. Je vaart o.a. tussen de Shetland eilanden door en passeert vele boorplatforms. In de zomer is de nachtelijk aankomst op de Faroer sprookjesachtig (middernachtzon). Het Faroese bedrijf [url="http://www.smyrilline.nl/vaarschema+%2526amp%253b+tarieven+/" target="_blank"]Smyril Line[/url] verzorgt de dienst per moderne veerboot. [url="http://www.trolltravel.com/" target="_blank"]Troll Travel[/url] is de Hollandse reisagent.
Zie de bekende sites voor info over vliegtickets.

* Indicatie kosten retour bij reis in juni/juli voor 2 personen, auto, 2p-binnenhut en 1x ontbijt en dinerbuffet = 1060 euro (hut kan goedkoper, zie calculatie programma op website Smyrilline, prijzen van 2010).

>> Vervoer ter plaatse
Faroer heeft een uitstekend wegennet. De voornaamste eilanden zijn met toltunnels aan elkaar verbonden. Verder is er een uitgebreide veerbootdienst. Voor fietsers liggen er genoeg sportieve uitdagingen. De Faroer zijn prima geschikt voor een meerdaagse fietstocht. Tot slot is er een prima netwerk aan openbaar vervoer maar is de ritfrequentie laag. Autohuren kan vanuit Torshavn.

>> Landschap en het weer
De Faroer kent echte fjorden. Hoewel de hoogste toppen net onder de 900mtr blijven waan je jezelf in een berglandschap. Afwisselend stijl en dan weer glooiend en vooral altijd groen. Door de grillige vorm van de eilanden groep zijn er ontelbare ontdekhoekjes en is na elke bocht het uitzicht weer anders.
Met regelmaat hangt er een dikke mist over de toppen wat letterlijk het beeld geeft dat men hier onder de wolken leeft. Circa 1 op de 3 dagen is zonnig te noemen. De mist voegt veel magie toe aan het gebied.

>> Overnachting
Er zijn voldoende hotels op het eiland waarbij de hoofdstad Torshavn vaak als uitvalsbasis dient. In de kleinere dorpen is vaak een overnachtingsmogelijkheid waarbij vooraf informeren verstandig is.
Reken al snel op zo’n 80 a 100 euro per nacht voor een 2pk. Uitzondering is het prima hostel van Torshavn waar je voor 21 euro p.p. kunt overnachten (incl. ontbijt). Het hostel ligt ideaal in het centum nabij de haven. Klik [url="http://www.hostel.fo" target="_blank"]Hostel Torshavn[/url] voor mee info.

>> Attracties/Activiteiten
Hoofdattractie is natuurlijk het landschap. Daarnaast heeft elke eiland haar eigen karakter en zijn de Faroer een vogel en dolfijnen hotspot. Dat laatste is ook minder goed nieuws gezien de jaarlijkse griendenslachting op de eilanden.
De Westmana Birdcliffs (zie aparte tip) is een populaire excursie. Een dagtocht naar het afgelegen vogel eiland Mykines (zie blog) is een bijzondere ervaring alleen al door de vele papegaaiduikers. Klaskvik is de tweede stad van het land en kent met de berg Klakkur boven haar een geweldig uitzichtpunt. Er zijn dorpjes in afzondering, vaak met een eigen geschiedenis waaronder het knusse Gjogv. En verder kun je prima eilandhoppen en zijn er tal van wandelingen te maken. Torshavn is kleinschalig met gezellige terrassen rond de haven.

>> Reistijd en reisduur
De late lente en de zomer zijn de beste reistijden vanwege de vogels en de gedeeltelijke aanwezigheid van de middernachtzon. Ook gezien het onvoorspelbare weer op de eilanden ( vooral mist en motregen) is dit de beste periode. Een week biedt je voldoende tijd om alles rustig te bekijken.

>> Kosten
De Faroer zijn duur. Reken op bijna het dubbele van wat wij betalen voor je boodschappen. Goed uit eten is ca 50% duurder (alcohol nog meer). De pizzeria en snackbar zijn iets duurder dan bij ons. Ook de excursies zijn niet goedkoop. De Faroer vragen mogelijk wat minder uitbundigheid.

>> Link
Voor uitgebreide en overzichtelijke informatie per eiland zie: [url="http://www.faroeislands.com/" target="_blank"]www.faroeislands.com[/url]