Kopenhagen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kopenhagen image

Slotsholmen & Chistianshavn

Kopenhagen
Denemarken
EvelineVanPutten

Slotsholmen & Chistianshavn

29 november 2015
Vandaag een beetje uitgeslapen, heerlijk! Toen we wakker werden, scheen de zon. Verrassend, want het zou heel slecht weer worden. We liepen in het zonnetje door het centrum. Bij WannaB zijn we uitgebreid gaan brunchen. Terwijl we lekker zaten te eten, kwam de regen met bakken naar beneden. Zo ook toen we klaar waren met eten. Binnen vijf minuten waren we doorweekt. Zullen we dan maar met zo’n Hop On-Hop Off bus gaan? Prima plan, maar waar stoppen die krengen? Geen idee. Als je ze nodig hebt, zijn we dus nergens te vinden! We besloten even ergens te schuilen. Toen we om ons heen keken, bleken we bij het Christiansborg Slot te staan. We zagen dat we de toren konden beklimmen. Goed plan, dan blijven we in ieder geval droog. We moesten even wachten, vervolgens moesten onze tassen door de security check heen, dan nog twee liften en een trap omhoog… Boven in de toren aangekomen hadden we een prachtig uitzicht over de stad. En het meest verrassende? De lucht was blauw en de zon scheen… Waarom waren we eigenlijk zo nat?

Toen we weer beneden stonden, zijn we langs Børsen gelopen, een mooi gebouw van rode bakstenen met een koperen dag. Hierin zit de beurs van Denemarken gevestigd. Op het dag staat een torentje van vier verstrengelde drakenstaarten, heel apart om te zien! Hierna zijn we naar de For Frelsers Kirke gelopen. Deze kerk heeft een spitse toren met een trap buitenom en met een gouden knop bovenop. Helaas was de trap vanwege het weer gesloten. We zijn wel even in de kerk geweest; wat prachtig is het daar binnen! En dat orgel, zó immens groot!

Daarna zijn we doorgelopen naar Christiania. In 1971 bezeten krakers een aantal militaire barakken op dit terrein. Sindsdien is Christiania uitgegroeid tot een commune van meer dan negenhonderd mensen. Onder hen zijn creatievelingen die er hun werk verkopen, zoals smeedijzeren hekwerken, kunst, leer en keramiek. Hoewel dit sinds 2004 niet meer is toegestaan, wordt er openlijk marihuana verhandeld en gebruikt. Je mag dan ook geen foto’s maken in Christiania en het ruikt ook erg ‘gezond’. Je kijkt er wel echt je ogen uit. Hokjes waar marihuana verhandeld wordt, maar waar je de verkoper niet ziet tussen de netten met blaadjes. De meest uiteenlopende spullen in de ‘achtertuinen’, van botsautootjes tot bakfietsen en van heggenscharen tot naaimachines. Overal graffiti, troepjes, spulletjes, podia, winkeltjes, kraampjes, eettentjes… Het is wel een plek waar je een keer geweest moet zijn! En bij voorkeur overdag… ik weet niet of je daar wilt lopen in de avond…!

Via de Kanonbootloodsen zijn we naar Operaen gelopen, het nieuwe operagebouw. Helaas was het nog niet open toen wij er waren. Langs het Chrisitanshavnskanal en diverse bruggen zijn we weer terug gelopen naar het centrum. Bij Baresso op het Kongens Nytorv hebben we genoten van een chocolademelk en cafe latte tiramisu. Door de winkelstraat zijn we weer naar onze favoriete kerstmarkt gelopen, waar we een lekkere bratwurst hebben gehaald. Door de winkelstraat en langs Tivoli weer terug naar het hotel. Hier hebben we nog even een half uurtje gerelaxt. Vervolgens zijn we via een route die we nog niet hadden gehad naar de metro in Christianshavn gelopen en zijn we naar het vliegveld gegaan. Daar hebben we nog een bezoek gebracht aan de Burger King, wat winkeltjes en hebben we iets gezocht dat we voor 11 Deense Kronen konden kopen. Gelukt! Een zakje chips kost 10 Deense Kronen! Vervolgens zijn we naar de gate gelopen en zijn we een spelletje gaan spelen.

We hadden al gehoord dat er in Nederland een flinke storm aan het razen was, iets met windstoten van 150 km/uur. In Kopenhagen was het winderig en regenachtig, maar nog geen storm. Volgens ons ticket konden we om 18.15 uur boarden, maar het KLM-toestel was er nog niet eens. Die bleek – vanwege de storm – ook wat later te zijn vertrokken. Toen het toestel er eindelijk was, konden we nog niet weg. Op een gegeven moment werd omgeroepen dat we vanwege de storm een afwijkende aankomsttijd hadden gekregen van Schiphol, maar dat de piloot het daar niet mee eens was.. Hij besloot om toch maar gewoon alle passagiers te laten boarden, in de hoop dat we misschien toch eerder konden vertrekken. Toen iedereen in het vliegtuig zat en de deuren waren gesloten, kwam de gezagvoerder het gangpad in. Hij zei het zelf al: “Als je mij in het gangpad ziet staan, heb ik meestal geen goed nieuws”. En dat klopte. De officiële tijd die we hadden gekregen was 22.30uur, ruim twee uur later dan de planning! Je mocht het vliegtuig niet meer uit… Gelukkig was het personeel erg aardig. We kregen aan de grond al eten en drinken en de sfeer zat er goed in. Na twee uur kaarten was het dan eindelijk tijd om te vertrekken. Met wat turbulentie gingen we de lucht in; motoren vol aan en bijna recht omhoog! Eenmaal boven de wolken hadden we nergens meer last van. Toen we boven Groningen vlogen, moesten we onze snelheid gaan verlagen, want het was nog geen tijd om te landen op Schiphol. Uiteindelijk mochten we zonder te cirkelen landen en stonden we om even over half 11 weer op Nederlandse bodem. Gelukkig hadden we nauwelijks last gehad van turbulentie, maar na een paar uur opgepropt gezeten te hebben in een vliegtuig ben je wel goed gaar! Snel naar huis en slapen!

We kijken terug op weer een leuk weekendje weg!!

Foto's

c4d95.jpg
c4d95.jpg
EvelineVanPutten
2cf94.jpg
2cf94.jpg
EvelineVanPutten
dc148.jpg
dc148.jpg
EvelineVanPutten
79656.jpg
79656.jpg
EvelineVanPutten
92c0f.jpg
92c0f.jpg
EvelineVanPutten