jutland

Foto door Reisreporter agrotewal

Denemarken bestaat uit vasteland, een enorme landtong, en enkele honderden eilandjes eromheen. De grotere eilanden zijn Seeland, Funen, Vendsyssel-Thy, Lolland en Bornholm. De meeste grotere eilanden zijn met elkaar verbonden door bruggen. Het land is relatief vlak en staat er net als Nederland om bekend een heel vrij en tolerant land te zijn. jutland is verder bekend om de sprookjes van Hans Christian Andersen, Vikingen, roggebrood en designwinkels. Zeker lokale ontwerpers zijn er in overvloed te vinden.

Ook zijn er veel aquaria, zoals het Nordsømuseum wat het grootste aquarium van Noord-Europa is. Voor de kinderen zijn er meerdere attractieparken waaronder Legoland. In de hoofdstad Kopenhagen is er genoeg te beleven. Hier vind je het pretpark Tivoli en het beroemde beeldje de Kleine Zeemeermin. Neem de fiets om de stad te verkennen of slenter over een van de langste winkelpromenades ter wereld, Strøget.

Denemarken heeft drie nationale parken waar prachtige landschappen te zien zijn. Je kunt er fietsen, paardrijden, wandelen en kamperen. In de bezoekerscentra van de parken kan je navragen waar je het beste naartoe kan. Het nationale park Thy is het grootste park van het land, waar veel fiets- en wandelroutes te vinden zijn. Bij Klitmøller kunnen windsurfers terecht bij een van de beste windsurfplekken van Europa. Het nationaal park Mols Bjerge kent de meest gevarieerde landschappen van het land. Het gebied bestaat uit bossen en heidevelden en er zijn veel oude dorpjes en landhuizen te vinden. Een leuk kustplaatsje is Ebeltoft. In jutland vind je ook de Waddenzee, waarvan er delen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Langs de kusten van Jutland zijn de langste zandstranden van Europa te vinden. In de wateren van Roskilde Fjord en Isefjord kan je goed kanoën en kajakken. In Skagen, het noordelijkste puntje van jutland kun je op de landtong lopen waar twee zeeën samenkomen (het Kattegat en het Skagerrak). jutland heeft een gematigd zeeklimaat wat betekent dat de zomers niet al te warm zijn en de winters mild blijven.

Uit eten gaan in jutland kan duur zijn maar als je zelf je eten klaarmaakt of een simpel gerecht koopt bij een straatstalletje bespaar je veel geld. Een andere tip is om je trein- en buskaartjes een maand van tevoren al te kopen want dit scheelt veel geld. Kijk ook of een toeristenkaart een optie is; hiermee krijg je korting op allerlei attracties en op vervoer. 

Informatie over jutland

Beste foto's & tips van jutland

'1103524' door agrotewal '1103524' door agrotewal

Denemarkenjutland

Denemarkenjutland

Wandelen bij het...Ka

agrotewal

Ik neem jullie mee op mijn reis door Europa. 17 landen in 16 weken, natuurlijk begonnen in Duitsland. Jammer genoeg daar geen foto gemaakt die ik graag zou willen delen. Daarom een mooie plek in Denemarken. Een natuurgebied met uitzicht over het Kattegat. Mooi om te wandelen. Op de foto nog net een stukje van de vuurtoren zichtbaar. We hebben daar bij de vuurtoren overnacht.

'1102096' door agrotewal '1102096' door agrotewal

Denemarkenjutland

Denemarkenjutland

Zonsondergang bij het

agrotewal

Op weg naar de boot voor de overtocht naar Noorwegen, slapen we een nachtje bij het Kattegat. Een mooi stuk van Jutland, ik vond het vooral heel leuk om de grote passagiersschepen voorbij te zien varen en de zonsondergang was erg mooi. We stonden aan de voet van de vuurtoren. Het Kattegat is de zeestraat tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken die deel uitmaakt van de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee. Deze verloopt via het Skagerrak, het Kattegat en de Sont, Grote Belt en Kleine Belt. De naam Kattegat is afkomstig van Nederlandse zeelieden en betekent nauwe doorgang. (Wikipedia)

Laat kaart zien