Faeroer Artikelen & Blogs

Reisnieuws

De Faeröer Eilanden, Denemarken

Gepubliceerd: 15 jun 2012
0

Columbus-reporters Auke Hulst en Ilvy Njiokiktjien ontdekken de woeste schoonheid van de Faeröer Eilanden, met een van de grootste vogelkolonies op aarde, muzikanten die de wereld willen veroveren en bovenal: de overweldigende sound of silence.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst & Fotografie: Auke Hulst en Ilvy Njiokiktjien

Muziek van de leegte

Je moet er wat voor over hebben. Het vliegtuig van Atlantic Airways scheert als een dronken albatros over de kliffen die uit de Atlantische Oceaan oprijzen. De wind heeft vrij spel. De akelig korte landingsbaan loopt, bij gebrek aan vlakke grond, lichtjes bergop. Bij elke luchtzak, elke bruuske zwenking vult de cabine zich met half ingeslikte kreetjes en het happen naar adem. Dan, opeens: touchdown. Een klaterend applaus vult de cabine - niet van jolige toeristen, maar van eilandbewoners die blij zijn levend thuis te zijn gekomen.

Hemelsbreed zijn de Faeröer Eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in het stormachtige niemandsland tussen Schotland en IJsland. Al bij de eerste blik weet je dat je met iets bijzonders te maken hebt. De eilanden - gekerfd uit een vulkanisch plateau waar gletsjers hun vormende werk hebben gedaan - verheffen zich bruusk uit zee, vaak uitlopend in dramatische kliffen, soms in een subtielere glooiing. Bomen zijn er nauwelijks en - de tienduizenden schapen daargelaten - dieren evenmin. De zee, daarentegen, is rijk aan plankton. Het maakt de Faeröer tot een ideale omgeving voor broed- en trekvogels zoals de papegaaiduiker, diverse soorten stormvogels, zeekoeten, alken, jan-van-genten en aalscholvers. De eilandengroep kent de grootste vogeldichtheid ter wereld, met meer dan honderd soorten en miljoenen paren. Ik vraag me af hoe het leven van de bewoners, en vooral de jongeren, moet zijn.

Die gure, door de wind gegeselde eilanden, van een verbluffende maar desolate schoonheid, ver weg van wereldse metropolen - wat heb je er te zoeken? Tegelijk heb ik gehoord dat de Faeröerse jeugd tot de hipste van Europa behoort (...)

Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 32

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Denemarken artikelen
Reisnieuws
15 etiquetteblunders op reis en hoe je ze voorkomt

03 mei 2017, In sommige landen is slurpen de normaalste zaak van de wereld. Maar brood in je soep dopen ho maar! Het moge duidelijk zijn, etiquetteregels verschillen behoorlijk per land. Met deze traditionele tips ga je op tussen de locals. Al zien ze onze ove...

0
Reisnieuws
Vermijd deze plekken. Ga voor het Columbus-alternatief!

09 feb 2017, Ben je die massa’s toeristen in Venetië of Barcelona ook helemaal zat? Treur niet, want voor enkele van de meest toeristische bestemmingen selecteerden wij van de redactie Columbus-waardige alternatieven.

3
Reportage
Tussen de vreemde vogels van de Faeröer Eilanden

23 jan 2016, Hemelsbreed zijn de Deense Faeröer Eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in het stormachtige niemandsland tussen Schotland en IJsland.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.