Aalborg reisblogs

Het Scheepvaart Museum in Aalborg

interceptor was er (tot 22 mei 2009) Gepost op 28 dec 111 reacties

Aalborg

Aalborg is de vierde stad van Denemarken en ligt bovenin Jutland. De vierde stad klinkt groot maar dat valt wel mee, het is ongeveer net zo groot als Zoetermeer of Zwolle. Wel is het een belangrijke stad in de Deense geschiedenis vroeger vanwege de strategische ligging en de haringvangst. Tegenwoordig vanwege het grootse Scandinavische Carnaval en de industrie. Ik ben er in 2009 met Pinksteren geweest voor een jeugdvoetbaltoernooi. Dit was tegelijk met het Carnaval.

Het Scheepvaartmuseum

Een deel van de voetballertjes was al vrij snel uitgeschakeld en ik heb ze toen meegenomen naar het scheepvaartmuseum. Ik had er al een keer langs gereden en zag dat er op het grasveld een onderzeeër en nog een paar boten lagen. Dit leek mij erg leuk voor de jongens. Vanwege het voetbaltoernooi mochten ze zelfs gratis naar binnen. Ze zijn het enige team geweest dat er ook naar binnen is gegaan.

Binnen konden ze niet alleen heel dichtbij de oude onderzeeër komen, ze mochten er ook in. Er lag ook nog een oude reddingsboot van het "Slettenstrand". Dit was natuurlijk hilarisch. Ze konden buiten op een leuke manier leren hoe katrollen werken en hoe je een schip moet aanmeren. De andere oorlogschepen moesten ook van binnen en buiten bekeken worden.

Vikkingen

De Denen zijn erg trots op het Vikingen verleden dat aan het land kleeft. Kleine kinderen willen ook allemaal als Viking verkleed. Binnen in het museum was duidelijk te zien hoe de scheepsbouw zich in Denemarken van een Vikingboot heeft ontwikkeld tot de huidige oorlogsschepen. Mooi is wel om te lezen dat de Denen in de gouden eeuw de Nederlandse schepen als superieur beschouwden. In het museum las ik dat Tsaar Peter de Grote in Zaandam geleerd heeft om zijn schepen te bouwen.

Wasa

De Nederlandse koopvaardij en oorlogsschepen hadden een betere gewichtsverdeling en een enkele rij kanonnen. De Denen hadden deze bouwwijze overgenomen. De Zweedse Koning liet in het begin van de 17e eeuw een schip bouwen dat twee rijen kanonnen boven elkaar had en zou de Denen verslaan. De Denen zeiden dat het niet kon. Ze kregen gelijk, het enorme schip genaamd "Wasa" zonk in 1628 al na 20 minuten. Wasa heeft voor mij nu een tweede betekenis gekregen. Overigens bestaat het schip nog steeds, ze hebben het in 1961 weer opgetakeld en het ligt nu Stockholm in het marinemuseum. In Aalborg hebben ze een heel mooi schaalmodel. Er zijn schaalmodellen van allerlei schepen uit alle perioden.

Brand

Voor de mensen die naar Aalborg willen zullen tot de zomer van 2012 moeten wachten want afgelopen najaar is een deel van het museum door een brand verwoest. Ik hoop de scheepsmodellen allemaal bewaard zijn gebleven. Meer informatie op de website van het museum.

interceptor Positie 25219 (0 p.) Lid sinds 23-08-2009 Foto's en tips: 45 Blogs: 3 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De voormalige reddingsboot van het Slettenstrand
blogfoto nr. 2
De russische onderzeeër
blogfoto nr. 3
In de onderzeeër
blogfoto nr. 4
Enkele scheepsmodellen
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Wespen eten in Kunming
3 1
Gepost op 03 januari
China Yunnan
Wheal Peevor - Een vergeten mijn in Cornwall
4 2
Gepost op 22 december
Groot-Brittannië Engeland

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goede promotie voor het Scheepvaartmuseum. Maak je er ook een tip van? Deze worden door meer mensen gelezen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.