Denemarken

Denemarken bestaat uit vasteland, een enorme landtong, en enkele honderden eilandjes eromheen. De grotere eilanden zijn Seeland , Funen , Vendsyssel-Thy, Lolland en Bornholm . De meeste grotere eilanden zijn met elkaar verbonden door bruggen. Het land is relatief vlak en staat er net als Nederland om bekend een heel vrij en tolerant land te zijn. Denemarken is verder bekend om de sprookjes van Hans Christian Andersen, Vikingen, roggebrood en designwinkels. Zeker lokale ontwerpers zijn er in overvloed te vinden.

Ook zijn er veel aquaria, zoals het Nordsømuseum wat het grootste aquarium van Noord-Europa is. Voor de kinderen zijn er meerdere attractieparken waaronder Legoland. In de hoofdstad Kopenhagen is er genoeg te beleven. Hier vind je het pretpark Tivoli en het beroemde beeldje de Kleine Zeemeermin. Neem de fiets om de stad te verkennen of slenter over een van de langste winkelpromenades ter wereld, Strøget.

Denemarken heeft drie nationale parken waar prachtige landschappen te zien zijn. Je kunt er fietsen, paardrijden, wandelen en kamperen. In de bezoekerscentra van de parken kan je navragen waar je het beste naartoe kan. Het nationale park Thy is het grootste park van het land, waar veel fiets- en wandelroutes te vinden zijn. Bij Klitmøller kunnen windsurfers terecht bij een van de beste windsurfplekken van Europa. Het nationaal park Mols Bjerge kent de meest gevarieerde landschappen van het land. Het gebied bestaat uit bossen en heidevelden en er zijn veel oude dorpjes en landhuizen te vinden. Een leuk kustplaatsje is Ebeltoft. In Denemarken vind je ook de Waddenzee Nationaal Park , waarvan er delen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Langs de kusten van Jutland zijn de langste zandstranden van Europa te vinden. In de wateren van Roskilde Fjord en Isefjord kan je goed kanoën en kajakken. In Skagen, het noordelijkste puntje van Denemarken kun je op de landtong lopen waar twee zeeën samenkomen (het Kattegat en het Skagerrak). Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat wat betekent dat de zomers niet al te warm zijn en de winters mild blijven.

Uit eten gaan in Denemarken kan duur zijn maar als je zelf je eten klaarmaakt of een simpel gerecht koopt bij een straatstalletje bespaar je veel geld. Een andere tip is om je trein- en buskaartjes een maand van tevoren al te kopen want dit scheelt veel geld. Kijk ook of een toeristenkaart een optie is; hiermee krijg je korting op allerlei attracties en op vervoer. 

Informatie over Denemarken

Alle highlights van Denemarken

Beste foto's & tips van Denemarken

'294550' door antwan '294550' door antwan

Denemarken

Denemarken

De kliffen van Mon

antwan

Het eiland Mon ligt in het zuid-oosten van Denemarken op zo'n 7 uur rijden vanaf Utrecht. Het eiland staat vooral bekend om zijn steile kliffen waar je prachtige wandelingen kunt maken. Deze foto is gemaakt op een wandeling over het strand, je kunt ook boven de kliffen langs wandelen.

'319510' door bobb '319510' door bobb

Denemarken

Denemarken

Papegaaiduikers op...

bobb

Op Mykines broeden grote aantallen papegaaiduikers en jan-van-genten. Hij is gemakkelijk te herkennen aan het zwart-witte verenkleed en de grote, tijdens het broedseizoen felgekleurde snavel. Het zijn grappig waggelende vogels die nog niet zo makkelijk te fotograferen zijn...

'532522' door Hami '532522' door Hami

Denemarken

Denemarken

Han d

Hami

50 km. boven Kopenhagen llgt het havenstadje Helsingor. Hier staat Han de Zeemeerman hij is de tegenhanger van de kleine zeemeermin in Kopenhagen. Volgens de ontwerpers Elmgreen en Dragset vertegenwoordigt "Han" de eenzaamheid in onze moderne maatschappij. Een hydraulisch mechanisme zorgt ervoor dat "Han" om de 30 min. een keer met zijn ogen knippert.

Praktische informatie over Denemarken

 • Officiele website
  [url="http://www.visitdenmark.com" target=_blank]www.visitdenmark.com[/url]
 • Beste reistijd
  april t/m oktober
 • Internet extentie
  dk
 • Hoofdstad
  Kopenhagen
 • Aantal inwoners
  5,4 miljoen
 • Oppervlakte
  even groot als Nederland
 • Reistijd
  1:25
 • Talen
  Deens
 • Religie
  evangelisch luthers (95%)
 • Tijdsverschil
  geen
 • Tijdverschil
  geen
 • Telefooncode
  45
 • Voltage
  230 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  Nee
 • Aanvlieghaven
  Aalborg (AAL), Billbund (BLL), Kopenhagen (CPH)
 • Nationale feestdagen
  5 juni Dag van de Grondwet

Kaart van Denemarken en omgeving

Evi Hanssen: 'Elk gebouw in Aarhus is een soort Pinterest- of Instagram-foto'

In onze Reisbucketlist vertelde presentatrice Evi Hanssen al over het Griekse eiland Gavdos. Maar er is nóg een bestemming die haar hart heeft gestolen: Denemarken. De aflevering die ze er opnam was al te zien in 3 Op Reis. Ze doet onder andere Aarhus aan, de culturele hoofdstad van 2017.

In onze Reisbucketlist vertelde presentatrice Evi Hanssen al over het Griekse eiland Gavdos. Maar er is nóg een bestemming die haar hart heeft gestole...

Tussen de vreemde vogels van de Faeröer Eilanden

Hemelsbreed zijn de Deense Faeröer Eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in het stormachtige niemandsland tussen Schotland en IJsland.

Hemelsbreed zijn de Deense Faeröer Eilanden niet eens zo heel ver weg, maar het voelt als het eind van de wereld: achttien ruige eilanden, verloren in...

Kopenhagen - Aanbellen bij de locals

Funky Vesterbro. Hoewel de wijk hip and happening is, is het verleden van Vesterbro -hoeren en junkies- nog steeds zichtbaar in het straatbeeld. Als je vanaf het station de Istedgade in loopt, stuit je op ‘tøpless’ bars en porno-winkels met meer ‘vlees’ in de etalage dan de gemiddelde slager. Loop...

Funky Vesterbro. Hoewel de wijk hip and happening is, is het verleden van Vesterbro -hoeren en junkies- nog steeds zichtbaar in het straatbeeld. Als...