Cyprus

Reisgids cover foto
foto: Columbus Reisreporter HenkVanetie

Cyprus is een eilandje met een Griekse taal en cultuur en een bevolking die toeristen als zijn tijdelijke vrienden ziet. Het eiland bestaat wel uit twee delen omdat Turkije het noorden van Cyprus heeft bezet sinds 1974. Dit deel is uitgeroepen tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Dit wordt echter alleen door Turkije erkend dus dit deel van het land is officieel gewoon een bezet gebied van de Republiek Cyprus. Van het ene naar het andere deel reizen is mogelijk via de verdeelde hoofdstad Lefkosia. De grens van het bezette Turkse gebied loopt dwars door de stad waardoor het noordelijke deel Lefkosia heet, en het zuidelijke deel van de stad Nicosia genoemd wordt.

Je vindt op Cyprus zandstranden, bergen, heuvels en ruïnes; heel diverse landschappen die het kleine eiland des te interessanter maken. Het hele jaar door is het op Cyprus lekker zonnig met een briesje en daarom erg geliefd onder vakantiegangers. Toch gaan veel toeristen naar nabijgelegen landen als Turkije en Griekenland. Dit kan eventueel komen doordat het op het eiland wat moeilijker is om hele goedkope accommodaties te vinden. De meeste hotels vallen in de middenklasse of het duurdere segment. Het land staat ook bekend als een plek waar veel Engelsen naartoe gaan. Er zitten echter niet méér Engelsen dan op andere eilanden zoals Kreta of Ibiza. Doordat Cyprus tot 1960 een kolonie van het Britse rijk was zie je nog wel de invloed van de Engelsen terug. Zo wordt er nog aan de linkerkant van de weg gereden en kan je vaak nog Engelse ontbijtjes of bier krijgen. Laat dit je er niet van weerhouden om het land te bezoeken. Juist doordat er geen massa’s toeristen te vinden zijn is dit de ideale bestemming om te genieten van de zon, mooie stranden, cultuur en authentieke plaatsjes. De Cypriotische keuken kent grote overeenkomsten met de Griekse en Turkse keuken. Er wordt veel verse vis en gegrild vlees gegeten. Het nationale bier van Cyprus is Keo, dat gebrouwen wordt in Limassol.

De plaats Ayia Napa is heel toeristisch en wordt ook wel ‘het tweede Ibiza’ genoemd. Er komen hier namelijk veel jongeren om te feesten. Wil je het echte Cyprus ontdekken dan is deze stad geen aanrader. Mooie stranden vind je bij Governor’s Beach. Het schiereiland Akamas is de moeite waard voor natuurliefhebbers en wandelaars. Het stadje Larnaca heeft een hele mooie strandpromenade en in de winter kan je bij het zoutmeer bij Larnaca veel flamingo’s zien. In Lamassol wordt ieder jaar carnaval gevierd en op 15 kilometer ten westen van de stad ligt Curium, een belangrijke archeologische vindplaats.

Informatie over Cyprus

Populaire highlights van Cyprus

Alle highlights van Cyprus

Beste foto's & tips van Cyprus

Zomer portretje van kleine Georgia ( ze is 2 jaar oud ) en ze was aan het spelen met zand en zee water in haar nieuwe jurkje.

>>

Zoals in de meeste landen waar belangrijke held(inn)nen een grote toeristische impact hebben, worden ook in Cyprus verschillende bezienswaardigheden naar dez...

>>

Als je ooit in Cyprus bent. Ga dan naar Paphos, het bad van Aphrodite. Het is een kleine bron met een mooi varhaal. Het bad van Aphrodite ligt aan het ach...

>>

Praktische informatie over Cyprus

Kaart van Cyprus en omgeving

Laatste Cyprus Artikelen

Met onze reisgids Cyprus ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Reisnieuws
Yes, de zonnigste winterbestemmingen dichtbij

02 sep 2016, Niet te lang vliegen en toch naar een zonnige bestemming? Dit zijn de favoriete winterparadijsjes van de Columbusredactie, van dichtbij tot iets verder weg.

1