Rila-klooster

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rila Klooster

Rila-klooster,
Bulgarije


December 2017 bezocht ik Sofia. Ik had net zondags de bus naar het Rila klooster gemist en er een museumdag van gemaakt en maandag liep ik nog wat rond in het park nabij Sofia in afwachting van de terugvlucht. In Sofia was er inmiddels sneeuw gevallen. De stad lag in 1 nacht onder een pak sneeuw.
Toen het volgende bericht tot mij kwam: Door hevige sneeuwval in Nederland werd de terugvlucht geannuleerd. Kon zelf gaan regelen hoe en wanneer we dan wel terug gingen vliegen. Dat werd dus 2 dagen later. We konden verlengen in het appartement en 2 nachten bijboeken. En zodoende kon ik alsnog dinsdag het Rila klooster bezoeken. Met de 'Rila express bus'. Bustocht van dik 2,5 uur door mooi landelijk landschap en uiteraard het Rilagebergte. Met een stop in het dorp Rila.

Bij het betreden van het Rila klooster kreeg ik kippenvel. Niet van de ijzige kilte die er op dat moment in de bergen was. Maar omdat het er een bijzondere plek is.
Prachtige kerk, het museum, de verblijven en al die etages en gangen. En nog een klokkentoren. Deze foto is meer de zij-achterkant van het centrale gebouw waarin de kerk met heel mooie fresco's.
Er wonen nog 9 monniken in dit klooster (in 2017 dan) en je kunt er ook overnachten. Ook al is er veel te bewonderen, toch ook nog tijd voor een hapje in het restaurant.
Zo blij dat ik er toch nog naar toe heb kunnen gaan na de gemiste bus van zondag.