Noord en Centraal Bulgarije

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord en Centraal Bulgarije image
Noord en Centraal Bulgarije image Noord en Centraal Bulgarije image

Koprivshtitsa, een Bulgaarse verrassing!

Noord en Centraal Bulgarije
Bulgarije
Ceescho

Koprivshtitsa, een Bulgaarse verrassing!

Dit stadje heeft 3200 inwoners en is gelegen aan de rivier Topolnitsa in het Sredna Gora gebergte. Het werd in de 14e eeuw gesticht door herders. Men weet niet precies waar de naam Koprivshtitsa vandaan komt. Misschien van het woord 'kopros' (schapenuitwerpselen) of van het woord 'kopriva' (brandnetel).
Tijdens de Ottomaanse overheersing wist de stad zich te handhaven als een exclusief Bulgaarse nederzetting en bezat het diverse privileges, zoals o.a. belastingvrijstelling voor haar landerijen. Hierdoor, en vanwege de aanwezigheid van handelaren en ambachtslieden bloeide de economie van het stadje op. In de 19e eeuw, op het hoogtepunt van de bloeiperiode, bestond het stadje uit ca. 1000 huizen en had het 12.000 inwoners. Goederen uit Koprivshtitsa werden verkocht van Istanbul tot in Egypte.
Op 20 april 1876 riep Todor Kableshkov (1851 - 1876) hier met de 'Bloedbrief' de Aprilopstand uit. Tot dan de grootste opstand tegen de Ottomaanse overheersing. De opstand mislukte en de stad werd door de Turken veroverd die er een bloedbad aanrichtten. Om te voorkomen dat de stad door de Ottomanen verwoest zou worden, moesten de inwoners een hoge losprijs betalen. Om die reden heeft men het middeleeuwse karakter van het stadje kunnen behouden. Na de bevrijding van de Ottomanen raakte de stad in verval en liep het bevolkingsaantal terug.
In Koprivshtitsa zijn verschillende monumenten te vinden die herinneren aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het stadje. Een voorbeeld is de kerk Oespenije-Bogoroditsjno (Maria Hemelvaart), waarvan de klokken het sein gaven voor de Aprilopstand.
Koprivshtitsa valt onder de Bulgaarse monumentenzorg vanwege de bijna 400 goed bewaard gebleven huizen, ateliers, werkplaatsen en winkels. Er zijn zes museumhuizen aangemerkt als architectuurmonumenten en deze zijn te bezoeken:
• Het Todor Kableshkov-huis uit 1845 is het geboortehuis van de voorzitter van het revolutionaire comité van de Aprilopstand. Het huis is van binnen bijzonder rijk aangekleed.
• Het Oslekov-huis uit 1856 is één van de mooiste voorbeelden van de bouwstijl van de Bulgaarse renaissance. Nencho Oslekov was een rijke koopman.
• Het Karavelov-huis uit 1810 is het geboortehuis van de Bulgaarse schrijver en publicist Liuben Karavelov (1834 - 1879).
• Het Liutov-huis uit 1854 werd in 1906 gekocht door Petko Liutov en is één van de beste voorbeelden van Koprivshtitsa architectuur.
• Het Debelianov-huis uit 1830 is het geboortehuis van de dichter Dimcho Debeljanov (1887 - 1919). Op de binnenplaats staat een beeld van zijn moeder.
• Het Benkovski-huis uit 1831 is het geboortehuis van de leider van de Aprilopstand Georgi Benkovski (1843 - 1876).
Koprivshtitsa vormt een belangrijke trekpleister voor het toerisme en is een geschikt uitgangspunt voor tochtjes naar de 1604m hoge berg Bogdan. Het is een stadje om zeker een keer aan te doen!

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.