Noord en Centraal Bulgarije

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord en Centraal Bulgarije image
Noord en Centraal Bulgarije image Noord en Centraal Bulgarije image

Noord en Centraal Bulgarije

Noord en Centraal Bulgarije
Bulgarije
Reinierniethier

Bulgaarse Weeshuizen

Via een lokale Bulgaarse organisatie hebben we vandaag 3 weeshuizen bezocht. Twee in het dorpje Roman, op het platteland. Er stond een koud en tochtig gebouw, geen verwarming, gaten in de muren. De bedjes van de kinderen die hier zitten (t/m 15)vallen van ellende uit elkaar. Vermaak is er voor die kinderen niet echt.

Veel van de deelnemers aan de rally hadden een flinke lading goederen meegebracht voor ze, van praktisch tot leuk. Een stevig potje tafelvoetbal sloot het bezoek aan dat weeshuis af.

Op naar de volgende. Een uurtje rijden verder op, in Plevin ligt een huis voor kinderen t/m 5 jaar. Verlaten en gehandicapte babies voornamelijk. Een onmenselijke situatie troffen we aan: ondeskundig personeel wat niet weet wat ze met de kinderen moeten. De kinderen hebben bijna allemaal een handicap of zijn flink ondervoed.

Alle zalen lagen propvol met kinderen in boxen die meer leken op kooien. Een stank, een paardenstal is er niks bij vergeleken! De kinderen hebben wat vodden aan en liggen de hele dag in een kooi. Een dun en met pis doorweekt matrasje is de enige ondergrond. Vele kinderen waren autistisch en hadden niet eens door dat we er waren.

Krijsen, gillen, schreeuwen is het enige dat je er hoort. Een vergelijkbare situatie als met de laatst uitgebrachte documentaire Abandoned Children. Ik ben mee om alles te filmen en heb hier dus ook alles op de film gezet, zodra het online is laat ik het weten.

Veel van de kinderen waren geen aanraking gewend, als ze het eenmaal krijgen klampen ze zich gelijk aan je vast en hebben een enorm gebrek aan liefde en verzorging. Echt rot om dat zo te zien!

De deelnemers van de rally hadden enorm veel spullen mee maar de afgeladen bakken met Pampers waren misschien genoeg voor één dagje. Een paar mensen stonden op het randje van over hun nek gaan door de smerige geuren en de onmenselijke situatie. Met een bedrukt gevoel zijn we weer op pad gegaan en zitten nu in Trojan. Vanaf hier gaan we morgen op pad naar Istanbul!

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.