Bulgarije

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bulgarije image

Bulgarije

Bulgarije
Europa
Reysigers

Land met contrasten


Op naar Veliko Tánovo, prachtig gelegen met een 5000 jarige geschiedenis. Op zoek naar een hotel, biedt een oude man ons een kamer aan. We besluiten er twee dagen te blijven. Het is een klein, rustig gelegen appartementje met balkon. (geen airco) Het is er goed toeven.
We brengen een bezoek aan Carevecheuvel. Fundamenten van het voormalige tsarenpaleis zijn daar blootgelegd, een deel van de vestingmuren, waaronder de toren is gerestaureerd. Ook een uitstapje naar het plaatsje Arbanasi, 4 km verderop is zeer de moeite waard. Het dorpje valt onder monumentenzorg. Ontbijten daar met een Nederlands echtpaar die we maar steeds tegenkomen. De huizen lijken op vestingen, dikke muren, deuren met ijzerbeslag. Het interieur, sierlijk houtsnijwerk, plavuizen en muurbeschilderingen. Vijf kerkjes, waaronder de Bishopric Nativity kerk daarvan een absolute aanrader is. Voor een prachtig uitzicht drinken we een duur kopje koffie in de voormalige residentie van Todor Schivkov, nu het 5 sterren hotel Paleis Arbanasi.
Een absolute aanrader om daar een paar nachtjes te verblijven, in Arbanasi is het Arbanashki Han Hotel. ( info@arbanashkihan.com ) Hier voel je, je een vorst voor maar weinig geld.

Op naar Bozenski, ruim 40 km van Veliko Tanovo, een museumdorp. Er hangt een idyllische rust. Na een Bulgaars ontbijt (Banica) wandelen we er wat rond. In het dorpje, de 200 jaren oude witgekalkte huizen,met op de daken grote zwarte plavuizen, waarvan zo’n 100 huizen onder monumentenzorg vallen. De straatjes zijn bedekt met kasseien. Verder….., naar Troyan. De weg erna toe, ruim 50 km verderop, over het platteland is rustig. De zonnebloemen daar zien er vrolijker uit. Troyan monastry is na Rila en Bachkovo de grootste monastry. Weer verder, Koprivshtitsa. Om daar te komen rijden we door een prachtig natuur gebied, het Stara Platina gebergte. Van Troyan tot even voor Karlova. Adembenemend mooi! Soms denken we dat we alleen op de wereld zijn, het is hier zo stil.

‘’Koprivstica is een vriendelijke symfonie van natuur, kleur en bouwkunst”, las ik. Het is ook datgene wat ik erover kwijt wil. Ons guesthouse is wederom goed, ruime kamer, badkamer en keukentje en dit voor een prijs van maar 35 lev (17.50 Euro) per nacht. Koprivstica is een museumdorpje. We brengen een bezoek aan vier van hen, twee ervan zijn gesloten wegens renovatie. Als je in Bulgarije komt, is dit ook absoluut een must. Tijdens onze lunch schuiven een Grieks echtpaar bij ons aan en we wisselen reisadviezen en gegevens uit. Omdat we Plovdiv niet hebben kunnen bezoeken en er achteraf toch spijt van hebben, besluiten we het alsnog te doen. Plovdiv bestaat uit een nieuwe en oude stad, het laatste ligt op drie heuvels en is op een afstand te zien. Voor het zover is, eerst de nodige kilometer afleggen. Onze Tommie stuurt ons en we luisteren naar haar. Als de weg wel erg slecht wordt, besluiten we terug rijden. Steeds maar wil ze ons terug sturen, maar we trappen er niet meer in. Komen we op de heenweg niemand tegen, op de terug weg slechts een auto. Deze auto neemt de binnenbocht en hij kan ons ternauwernood ontwijken, raakt alleen onze buitenspiegel. Wel erg schrikken!!

Plovdiv is bestaat uit twee steden, de nieuwe en de oude stad. Een bezoek aan de oude stad is zeer de moeite waard, o.a. het amfitheater, archeologisch museum, etc…We besluiten veder te gaan en niet in Plovdiv te blijven. Op weg naar Bansko krijgen we te maken met heftige onweerbuien. De zonnebloemen zullen weer juichen. Ook onderweg, tabaksvelden, hopvelden en moslims vrouwen die honing en jam langs de kant van de straat verkopen.
Bansko, een 18de eeuws stadje ligt aan de voet van het Pirin gebergte. Omdat het een van de belangrijkste wintersportplaatsen is van Bulgarije is een veel bouwbedrijvigheid en buitenlandse projectontwikkelaars leggen er grote parken met vakantiewoningen aan. Maar Bansko heeft ook prachtige bezienswaardigheden, zoals o.a. de oude huizenbouwkunst.
Tijd om weer terug naar Sofia te vertrekken, waar we nog een museum en een oude moskee willen bezoeken. Einde reis naar Bulgarije.

Conclusie; Bulgarije is zeker de moeite waard, het is een land met contrasten.
Zorg voor een goede landkaart, waar zowel de plaatsnamen ook beschreven in de
Bulgaarse schrijftaal als de onze. Plaats en straatnamen zijn vaak moeilijk te
lezen. Navigatie niet goed daar. Je gezonde verstand werkt daar het beste.