5 trending vliegbestemmingen die nog onontdekt zijn image
Lkoedam

5 trending vliegbestemmingen die nog onontdekt zijn

Traditiegetrouw introduceren airlines elke zomer nieuwe vliegbestemmingen. Dé kans om eens een weekendje op ontdekkingstocht te gaan in een onbekendere stad, voordat die door de massa wordt ontdekt. Dit zijn onze 5 favorieten.

Wist je dat wij het Poolse Gdansk kennen als 'Danzig'? (Foto: Reisreporter jjvdbrug)



1. Weekendje cultuur snuiven in Gdansk



Vanaf Schiphol met KLM, 109 euro.



Wil je kennismaken met de veelzijdige Poolse cultuur, maar heb je geen zin in de drukte van Warschau of Krakau? Kies dan voor Gdansk, een van 's lands oudste steden! Bezoek het Historische Museum, dat zich in een fraai gerestaureerd, gotisch raadhuis bevindt. Of struin over het zes kilometer lange strand. Zin in rust, maar tegelijkertijd een sportieve activiteit? Huur dan een kajak en peddel over de rivier of zee steeds verder van de stadse drukte vandaan.



2. Weekendje buurten in Sarajevo



Vanaf Charleroi met TUI, 78 euro. 



Ondanks de kogelgaten in de muren, die herinneren aan de burgeroorlog in de jaren negentig, timmert Sarajevo hard aan de weg om een van de hipste hoofdsteden van Europa te worden. Moskeeën en bazaars gaan er hand in hand met straatkunst, skateparken en koffietentjes. Sarajevo ligt ingeklemd tussen bergen, dus een mooi wandelpad is nooit ver weg. Op 12 kilometer ten noordoosten van de stad ligt de bijna honderd meter hoge Skakavacwaterval, een indrukwekkende waterpartij die van een ruige rotswand naar beneden klettert.



3. Weekendje feesten in Patras



Vanaf Brussel Zaventem met TUI, 70 euro.



Je zou Patras kunnen kennen als vertrekhaven van de ferry naar de Ionische Eilanden. Je zou de stad móéten kennen vanwege het carnavalsfeest in februari. Niet in de feeststemming? Ga dan het water op, want dit is een van de beste plekken van Griekenland om de golven te temmen.



4. Weekendje terug in de tijd in Oradea



Vanaf Düsseldorf met Ryanair, 50 euro.



Oradea? Doesn’t ring a bell ... Bij ons in eerste instantie ook niet. Deze obscure, Transsylvanische parel is nog niet opgepoetst. Misschien dat het juist daarom een charmante plek is. De stad ligt in Roemenië en staat bekend om haar vele artnouveaubouwwerken. En om haar ooit zo bloeiende Joodse gemeenschap. Hier struin je dus haast letterlijk terug in de tijd. Op twee uur rijden, in het Apuseni-natuurpark, ligt de indrukwekkende Radeasa Fortress Cave, een natuurfenomeen om ‘u’ tegen te zeggen. De grot bestaat uit meerdere grote gewelven met een bijzondere lichtval.



5. Weekendje uitblazen aan zee in Varna



Vanaf Eindhoven met WizzAir, 50 euro.



Vis, wijn en olijven. Daar staat de nog onontdekte Bulgaarse stad Varna om bekend. Een must is de kathedraal, al is het maar om een glimp op te vangen van de typisch Oost-Europese bouwstijl en esthetiek. Maar laten we eerlijk zijn, het is vooral de Zwarte Zee die lonkt. Een bezoek aan het Stenen Woud mag absoluut niet ontbreken. Het ligt op zo’n 20 kilometer van Varna en de kalkstenen ‘pilaren’ doen denken aan de bouwsels van de Grieken en Romeinen. Niets is minder waar: ze zijn miljoenen jaren geleden door Moeder Natuur gevormd.