Mostar foto's & tips

'508762' door RobHoekstra '508762' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Mostar

RobHoekstra

Afgelopen weekend eindelijk Mostar kunnen bezoeken. Een bezoek aan deze stad met zijn iconische (na de oorlog door Unesco voor 15 miljoen dollar gerestaureerde) brug stond al heel lang op mijn verlanglijstje. De stad is altijd een smeltkroes geweest van geloven en culturen. Helaas heeft dit ook voor conflicten gezorgd. Deze Stari most (oude brug) over de Neretva rivier is oorspronkelijk voltooid in 1566 en herbouwd in 2001. De brug wordt sinds de oorlog vaak gezien als een symbolische verbintenis tussen de katholieke Kroaten, de Bosnische moslims en de oosters-orthodoxe Serviërs en is daarmee ook een symbool voor de eenheid van het land. De werkelijke verbintenis is echter nog niet gerealiseerd: Bosniakken en Kroaten leven apart in dezelfde stad en de Serviërs zijn grotendeels uit de stad verdwenen. Deze foto heb ik genomen vanaf de minaret van de Koski Mehmed moskee.

'524998' door RobHoekstra '524998' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Sprookjesbewerking

RobHoekstra

Hier even een over the top plaatje van de Kravice falls in Bosnië Herzegovina. Het is niet achteraf bewerkt maar een vooringesteld programma op de Canon van mijn broertje. Op deze plek vond ik het eigenlijk best wel wat hebben deze instelling omdat het landschap nu nog sprookjesachtiger overkomt. Heb eerder al eens een "normale" geplaatst van deze plek (mocht je het verschil willen zien)

'497878' door HenkJanKlaver '497878' door HenkJanKlaver

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

De Blagaj Tekke; een.

HenkJanKlaver

Na een bezoekje aan de Stari Most, de bekende brug in Mostar, vertrekken vele reizigers richting Sarajevo of Višegrad. Wat erg leuk is om te bezoeken is Blagaj, nog geen 10 kilometer van Mostar. In dit dorpje heb je een mooie burcht op een heuveltop liggen. Maar nog mooier is misschien wel de Blagaj Tekke. Dit gebouw is een soort van klooster uit de 15e eeuw, gebouwd door Dervish. Dit zijn volgelingen van de Islam die de gelofte van armoede hebben afgelegd. De Blagaj Tekke is gebouwd om te bezinnen op het motto 'love creatures for the sake of the creator', De Tekke ligt op een bijzondere locatie, namelijk bij de grootste karstrivier van Europa, de Buna. Tegenwoordig zijn er meerdere restaurantjes waar je lekker betaalbaar kunt eten in een mooie omgeving, met het geluid van de rivier en de vogels die zich nestelen in de rotswand op de achtergrond.

'520493' door Fransvdg '520493' door Fransvdg

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

De beroemde brug in..

Fransvdg

Dit is de beroemde brug in Mostar, voordat de oorlog uitbrak. Ik maakte deze foto in 1987 toen er voor mij nog geen spanningen merkbaar waren. Maar in april 1992 brak in Bosnië en Herzegovina de Bosnische Oorlog uit tussen moslims uit Bosnië, Kroaten en Serven. In november 1993 werd de 'Stari Most' (oude brug) verwoest. Pas eind 1995 werd de oorlog in Bosnië en Herzegovina helemaal beëindigd. De kapotgeschoten brug over de rivier de Neretva werd na de oorlog weer herbouwd. De opening vond op 23 juli 2004 plaats. In 2005 werd het historische deel van de stad, inclusief die brug, de Stari Most, door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. (Met dank aan Wikipedia.)

'522884' door RobHoekstra '522884' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

A bridge too far..

RobHoekstra

Toen we met onze huurauto aankwamen in het centrum van Mostar werden we direct door een of ander kereltje naar een privé parkeerplekje gedirigeerd. We vonden het prima want we hadden geen zin om de stad drie keer te moeten doorkruisen op zoek naar een publiek plekje. We vroegen uiteraard de richting naar de bekende brug (Stari Most). Hij vertelde ons op z'n Bosnisch dat de brug honderd meter naar rechts was. Inderdaad, een brug op 100 meter maar wel de verkeerde ;-) De Stari Most lag een stukje verder stroomopwaarts. Voordeel was dat we vanaf deze "verkeerde"brug een prachtig uitzicht hadden op de Stari Most en het oude centrum van deze boeiende stad.

'458731' door Patijn '458731' door Patijn

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Stari Most Mostar

Patijn

De bouw van de oorspronkelijke Stari Most (Oude Brug) is begonnen in 1566 onder leiding van de Turkse architect Mimar Hajruddin. Het gebied viel destijds onder Ottomaanse heerschappij. De brug is door de eeuwen heen verschillende keren verwoest. De laatste keer dat de brug verwoest is, is in 1993 tijdens de oorlog door Bosnisch-Kroatische eenheden. Op initiatief van UNESCO is de brug in 1998 herstelt. Voor de herbouw zijn resten van de brug uit het water gevist om het restaureren mogelijk te maken. Het middelpunt ligt 19 meter boven het water. De brug zelf is 28,7 meter lang en 4 meter breed. Tegenwoordig is de Stari Most een van de bekendste trekpleisters van Bosnië. De foto is genomen vanuit de minaret van de Karadjoz Bey moskee aan de oever van de Neretva.

'517347' door RobHoekstra '517347' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Ready to jump

RobHoekstra

De Strari Most over de Neretva rivier trekt vooral in de zomermaanden veel bezoekers. Uiteraard zorgen die vele bezoekers voor lokalen die hier wat centjes aan willen verdienen. In het midden op de brug zie je een waaghals klaarstaan om naar beneden te springen. Het was oktober toen ik er was maar blijkbaar nog niet koud genoeg om de zwembroek op te bergen. Na zijn sprong ging hij uiteraard even met de spreekwoordelijke pet rond.

'540074' door RobHoekstra '540074' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Medieval Mostar

RobHoekstra

Niet de allereerste foto hier van de Stari Most brug in Mostar en waarschijnlijk ook niet de laatste. Dit stadje heeft heel lang een bepaald soort aantrekkingskracht op mij gehad. Een foto icm het lezen van (kinder)avonturenboek "de Bende van rode Zora" toen ik jaartje of 11 was heeft daarvoor gezorgd denk ik. Ik vond het daarom ook prachtig om er vorig jaar rond te kunnen wandelen in alle vrede. De stad heeft een bewogen verleden en de oorlogswonden zijn nog overal zichtbaar. Deze foto is genomen vanuit een minaret iets stroomopwaarts gelegen aan de Neretva rivier.

'513554' door RobHoekstra '513554' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Breedbeeld Kravice

RobHoekstra

Hou je van watervallen en wil je die met niemand delen, bezoek dan eens de Kravice falls in Oktober. Nu schijnt het er nooit echt heel druk te zijn (muv de zomermaanden als de locals hier afkoeling komen zoeken) maar de rust die wij hier ervoeren was echt een verassing. Het is wat lastig te vinden met een huurauto maar absoluut de moeite waard. De watervallen liggen op ongeveer 40 minuutjes van de bekendere plaats Mostar.

'513000' door schenkel '513000' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

De oude brug

schenkel

Vandaag een bezoek aan Mostar een plaatsje in Bosnie-Herzegovina .Deze plaats is wereld beroemd geworden dankzij de prachtige herstelde brug.Deze brug ,de Stari Most ofwel de oude brug was een meesterwerk van barokke Ottomaanse architectuur stammend uit 1566.In het voorjaar van 1993 braken hier helaas hevige gevechten uit tussen Kroaten en Moslims en de prachtige brug werd verwoest.In juli 2004 werd de nieuwe herstelde brug feestelijk heropend.

'516388' door RobHoekstra '516388' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Kriva Cuprija

RobHoekstra

De Kriva Cuprija (crooked bridge) is een kleine versie van de bekende Stari Most in Mostar. Deze brug is een stuk kleiner en (naar zeggen) ouder dan zijn grote broer. Het is geen feit maar men denkt dat de brug gebouwd is in 1552. Nadat deze brug af was konden ze met dit ontwerp de grote brug over de Neretva rivier maken. Deze kleine brug is itt de Stari Most niet verwoest tijdens de oorlog maar door een grote overstroming van de rivier in 2000. In 2001 is de brug gerestaureerd mbv Unesco en gefinancieerd door het groot hertogdom Luxemburg.

'499948' door schenkel '499948' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Moeder en kind

schenkel

We lopen in één van de straatjes van Mostar en bijna had ik haar niet gezien.Ze geeft haar kindje de fles en voor haar staat een mandje waar je geld in kan doen.Nou zijn we door onze gids gewaarschuwd om maar gewoon door telopen want voor dat je het weet is je portemonee gerold.Er zijn hier heel jonge straat bendes aan het werk dus wees gewaarschuwd.Maar laat dit je niet tegenhouden om naar Mostar toe tegaan.Het is een prachtige stad die toeristen nodig heeft.

'500641' door schenkel '500641' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

In de Moskee

schenkel

Fijn we zijn nog net op tijd om een Moskee van binnen te bekijken voor dat de mannen binnen komen voor het middag gebed,Doet in mijn ogen een beetje ouderwets aan maar dit komt begrijp ik om dat alles tijdens de oorlog verwoest was en dit weer helemaal opnieuw op gebouwd moest worden.Triest toch wat een oorlog tussen gelovigen te weeg kan brengen.

'497791' door schenkel '497791' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Oorlog

schenkel

We zijn in Mostar aangekomen en hier word je met je neus op de feite gedrukt wat betreft de oorlog die hier in april 1992 uitbrak,Veel gebouwen waar de kogelgaten nog inzitten,en gebouwen waar bijna niks meer van over is zoals hier.Geeft een zeer dubbel gevoel om hier rond tewandelen

'524088' door RonMessing '524088' door RonMessing

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Blagaj kloof

RonMessing

Van Dubrovnik naar Split via Mostar is misschien niet de kortste route, maar wel prachtig. Vlakbij Mostar kwamen we een bordje tegen dat naar deze kloof verwees. Na in Mostar te zijn geweest toch nog even gaan kijken, Schitterende omgeving ik geloof dat er dagtochten naar georganiseerd worden vanuit de kust van Kroatië. Een ding.... probeer niet tot het einde door te rijden met je auto, accepteer een stuk(je) lopen. De weg loopt dood en het verkeer moet 2 kanten op. De ruimte tussen de links en recht schots en scheef geparkeerde auto's was aan de krassen te zien regelmatig net even te smal... Wij kwamen Nederlanders tegen die ons waarschuwede, echt niet proberen..

'498038' door schenkel '498038' door schenkel

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Overzicht

schenkel

Ik sta op de bekende brug in Mostar zo kan je het plaatsje goed overzien.Voor geld springen jonge mannen van deze brug naar beneden je moet maar zo gek wezen.Het is uitkijken geblazen omdat er vele stenen hier op de bodem liggen en deze sprong kan zomaar je laatste zijn.

'553130' door konne000 '553130' door konne000

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Veel terrasjes

konne000

Was Mostar vroeger een vrij rustige plaats met een prachtige brug, nadat deze verwoest is en weer hernieuwd is deze stad een grote bezienswaardigheid geworden. Vele toeristen doen een dagje Mostar en dat merk je als je er bent. Drukke straatjes met vele winkeltjes en erg veel restaurantjes en cafeetjes met even zovele terrasjes. Wel gezellig maar mij een beetje té overbevolkt!

'552017' door RobHoekstra '552017' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Brug over de Neretva.

RobHoekstra

De Stari Most (oude brug) over deNeretva rivier is waarschijnlijk het bekendste bouwwerk van Bosnië Herzegovina. Voor mij stond een bezoekje aan deze stad al een tijdje op m'n verlanglijstje. Eind 2015 eindelijk bezocht. Het is nu een gezellig stadje waar je heerlijke broodjes gegrild vlees kunt eten. Deze foto heb ik met m'n iphone genomen vanaf de minaret van een moskee.

'534629' door konne000 '534629' door konne000

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Blagaj Tekija

konne000

Bij de bron van de rivier de Buna, in het plaatsje Blagaj niet ver van Mostar, die uit de rotswand komt, staat naast de steile en 250 meter hoge rotswand een oud, 16e eeuws, Turks klooster (tekija) van de Derwishen orde. Dit klooster, nu een museum, kun je tegen een paar cent bezoeken. De Buna echter komt uit de berg waar Franse duikexperts een mysterieuze bron van 90 meter diep hebben ontdekt. Uniek is de kleur van het water, blauwgroen, vanwege de grote hoeveelheid kobalt in de berggesteenten en op de bodem!

'515913' door RobHoekstra '515913' door RobHoekstra

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Ottomaanse bouwstijl.

RobHoekstra

Voor een erg goed uitzicht over Mostar en zijn beroemde Stari Most brug raad ik een bezoek aan de moskee (minaret) aan. Voor ongeveer 5 Euro mag je middels een erg smalle trappetje naar boven klimmen. Vanaf hier ook een uitzicht over de charmante huisjes langs de rivier. En als je de behoefte voelt om nog wat gebeden van bovenuit de stad in te schreeuwen dan kan dat natuurlijk ook ;-)

'545859' door ingrover '545859' door ingrover

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Stari Most

ingrover

Vanuit de Makarska Riviera ben ik met de bus naar Bosnië-Herzegovina gegaan. Dat was echt een heel avontuur want daar is het allemaal wat minder ontwikkeld dan in Kroatië. Maar daarom was het niet minder mooi en vooral indrukwekkend. Mostar is de belangrijkste stad van Herzegovina.Dat een federatie vormt met Bosnië. dit is de bekende oude stenen brug (Stari Most) over de Neretva rivier die in de 16e eeuw gebouwd is.Helaas is deze gesneuveld in de Balkan oorlog en geheel opnieuw gebouwd na het aanleggen van een noodbrug.Deze verbind het oude en nieuwe gedeelte van het centrum en is UNESCO beschermt van onderaf heb je een mooi doorkijkje op de huizen en gebouwen langs de rivier oever

'496555' door Mryn74 '496555' door Mryn74

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Mostar

Mryn74

Stari Most (Oude Brug) is een brug over de rivier de Neretva, in Mostar, Bosnië en Herzegovina. De brug staat, als blikvanger van de binnenstad van Mostar, sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In november 1993 werd de brug verwoest tijdens de oorlog op de Balkan. Na de oorlog werd er een noodbrug aangelegd, die al snel weer functioneerde als spil van de stad Mostar. De stad was en is verdeeld in een Kroatisch deel in het westen en een Bosniak deel in het oosten. De brug is na de Bosnische oorlog geheel in het Bosniakken deel van de stad komen te liggen. De herbouw van de stenen brug nam in 2001 een aanvang onder supervisie van UNESCO. De renovatie heeft bijna 13 miljoen euro gekost. Dit geld werd bijeen gebracht door de Europese Unie, de Wereldbank, het cultuurfonds van de Aga Khan en de overheden van Nederland, Italië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië en Turkije. Voor de herbouw werd zo veel mogelijk gebruikgemaakt van de originele stenen die uit de rivier gehaald werden. Ook moesten de ingenieurs zich verdiepen in oude bouwmethoden om de nieuwe brug zo origineel mogelijk te reconstrueren. Op 23 juli 2004 werd de brug feestelijk heropend. (Bron: Wikipedia)

'520676' door blauwvinger '520676' door blauwvinger

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

De oude brug van...Mo

blauwvinger

Dit is de Oude Brug (Stari Most) in/van Mostar. Hier ben ik 2004 geweest. Omdat tijdens de oorlog in de jaren '90 Mostar flink heeft geraakt en tijdens die periode de brug ook verwoest is, is deze later weer herbouwd. Deze foto is genomen, ongeveer een week voordat de 'nieuwe' Oude Brug werd heropend. Deze foto is overigens genomen met een analoog toestel. Bij de ontwikkeling van het fotorolletje, zijn de foto's gelijk op een cd-rom gezet, vandaar dat de kwaliteit net niet helemaal optimaal is.

'565921' door CBurgstad '565921' door CBurgstad

Bosnië-HerzegovinaMostar

Bosnië-HerzegovinaMostar

Oude brug Mostar

CBurgstad

Mostar werd gesticht in de 13e eeuw en groeide al snel uit van een onbeduidend stadje tot een belangrijke economisch, bestuurlijk en militair centrum van de regio. Het is altijd een ontmoetingsplaats geweest van twee verschillende culturen - westers en oosters - en van verschillende godsdiensten. Dit kwam vooral naar voren tijdens de burgeroorlog in de jaren 90, waarin de diverse bevolkingsgroepen, die eerst vreedzaam met elkaar samenleefden, plotseling tegen elkaar vochten. Wie kent niet het beeld van de beroemde oude brug over de rivier de Neretva, gebouwd in 1566, die in de oorlog door de Kroaten werd opgeblazen. Dit werd wereldwijd gezien als het vernietigen van cultureel erfgoed en de dader is door het Joegoslavië tribunaal in Den Haag hiervoor veroordeeld. De brug is hersteld en de stad is (weer) een toeristische trekpleister en de prachtige rivier de Neretva stroomt als vanouds onder de brug door. Tijdens ons bezoek is men aan de oevers de voorbereidingen aan het treffen voor de Red Bull Cliff Diving World Series 2017.