West Vlaanderen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Garnaalvissen te paard !!

West Vlaanderen,
België


“Vlamingen zijn Bourgondiërs”
Misschien een cliché, maar Vlamingen eten en drinken graag, en veel !!!

Aan de kustlijn van België bieden talloze restaurants het beste wat de Noordzee te bieden heeft: Oostendse oesters, Vlaamse mosselen en natuurlijk….verse grijze garnalen waar ook nog van die heerlijke garnaalkroketten van gemaakt worden.

Koksijde-Oostduinkerken is de enige kustplaats ter wereld waar de garnaalvisserij te paard nog bestaat. Het is een prachtig en een uniek tafereel om de paardenvissers te zien.
Ze zijn niet voor niets al talloze keren afgebeeld door kunstschilders, beeldhouwers en fotograven. Een tikje folklore misschien maar niet minder mooi is het, als zo’n paardenvisser hoog op zijn boerenpaard door de golven ploegt met daarachter de netten vol grijzen garnalen. Er zijn nog slechts 5 garnalenvissers en die zijn inmiddels op leeftijd, dus zeg maar het is een uitstervend ras.
Ze beginnen te vissen vanaf april en eindigen in november. De beste vangst hebben ze bij slecht en winderig weer, of na een storm. De beste periode om te vissen is van half september tot eind oktober. Garnalenvissen gebeurt enkel bij laagtij, gedurende 2 a 3 uren. Een trek duurt ongeveer een half uur. Dan komen paard en visser op het droge om het net te ledigen in de korven die aan weerszijden van het paard vastgehecht zijn.

Het is prachtig om te zien, maar ga buiten het seizoen want dan zie je het echte vissen.
Gedurende de maanden juni, juli en augustus wordt er wel gevist maar meer voor de toeristen want dan zitten er eigenlijk niet veel garnalen.
Voor de echte fotograven; je kunt prachtige plaatjes schieten en echt…je moet het gezien hebben en nu kan het nog !!!!!