België

Brugge, gesprek met een verpeste stad

TravelGoom was hier op 2018-05-05 Gepost op: 2018-05-18 8 reacties.
Het Venetië van het noorden... en dat klopt. Uitgemolken, absurde prijzen, gekte in de straten en regelrechte oplichting als je de trotse Belfort gaat beklimmen. Net als in Venetië dus en daar is de drang om er naar toe te gaan ook al een tijd verdwenen. Verdorie Brugge, ik had op zoveel meer gehoopt omdat je al zolang op mijn lijstje staat. Je kan er zelf niets aan doen maar je bewoners hebben je verpest. Ik sidder nog na van mijn verwarring dat je als 'place to see' de uitstraling van een overlopen attractiepark hebt. Een toeristisch wespennest waar het me moeite kostte om je schoonheid te zien. Maar het is me gelukt. Een beetje reiziger kijkt verder, zoekt alternatieven en geeft niet op. Goed, ik spreek met je af dat ik genoeg over je heb gezeken Brugge, als is het terecht, laat ik het nu maar over het mooie hebben.

Het is laat in de middag als ik het gezellige hostel aan de Ezelstraat bereik. Een dag parkeren is net zo duur als een lokaal biertje en nadat ik mijn rugzak in de kluis op mijn meerpersoonskamer heb verstopt treed ik je tegemoed. Op dit tijdstip zitten de terrassen vol. Snel ben ik op de Grote Markt die voldoet aan mijn beeld van levendige pleinen zoals je in meerdere Belgische steden vind. Het Belfort trekt de aandacht en ik besluit de toren de volgende dag te beklimmen. Ik merk dat dit niet het beste moment is om foto's te maken. Het licht is hard op deze zomerse dag en de schaduwen staan net verkeerd. Ik houd het rondje kort, heb bij mijn eerste Brugse biertje de confrontatie met de idiote prijzen en ga dan op zoek naar een maaltijd. Straks als het donker is kom ik terug, je schijnt dan op je mooist te zijn.

En je bent wondermooi in het donker, dank je Brugge. Ik bezoek alle beroemde plekken die al 100.000 keer zijn gefotografeerd. Al loopt het tegen middernacht, struinen dronken Engelse jongelui voorbij, verstoren de taxilichten het beeld en is een van de spotlights op de Belfort uitgevallen, ik zou de hele nacht door je kunnen dwalen. Ik geniet van je rust, de spiegelingen in je waters en je gescheidenis die ik nu veel beter zie dan overdag. Teruglopend verheug ik me al op het nagenieten als ik straks in mijn hostelbedje lig.

Ik heb een date de volgende dag. Samen met Diane en Manuele gaan ik je uithoeken verkennen. We concluderen, zo vroeg op de zaterdagochtend, dat we weg willen uit de drukte. Gelukkig zijn we alle drie gek op uithoeken en met verbazing ervaren we hoe het een paar straten verderop ronduit stil is. Zo dwalen we noordwaarts langs de statige huizen van de Langerei, ooit je belangrijkste aanvoerhaven. Proosten we met een pint onder de molens op je vestingdijk om dan toch nog even via de Grote Markt naar je zuidkant te gaan kijken. Ik kijk nog even naar de top van de Belforttoren waar ik eerder die ochtend, nog voor mijn date, op ben geklommen. Een prachttoren, ook aan de binnenkant maar met een idiote entreeprijs voor 366 treden en een uitzicht waarbij je het plein beperkt kunt zien. Sorry Brugge, je rode daken en oude huizen charmeren maar ik ken mooiere uitzichten.

We komen nog wat pareltjes van je tegen. Het Begijnhof en het Minnewater zijn oases binnen je muren. Het weer werkt mee voor een optimaal terrasgevoel. Met tegenzin lopen we door de mensenmassa terug naar  de Grote Markt waar we afscheid nemen van elkaar. Voordat we daar zijn hebben we de paardenkoetsen ontweken, zijn opzij gesprongen voor  ongeduldige taxi's en hebben de ene schouderduw na de ander uitgedeeld. Brugge je doet dat niet goed, het past allemaal niet, teveel, te druk, te duur. Je bent verpest.
Tenzij het donker is...

Eettip: tussen alle exorbitanten bedragen kwamen we een toppertje tegen voor onze lunch. Restaurant De Gastro ligt vlakbij de opstapplaats voor de rondvaartboten en bood een heerlijke en goedgevulde driegangenlunch voor €15,-.
0
8

Foto's bij dit blog

Terassen Grote Markt
Grote Martkt avond
Alle blogs van TravelGoom
 

8 reactie(s) bij "Brugge, gesprek met een verpeste stad"

 • profile image comment

  Jammer dat we er nog niet bij waren in het donkere ..

  Door manuele • geplaatst op 2018-06-04 08:53:22
 • profile image comment

  Leuk beschreven en tja alleen ergens van genieten komt steeds minder voor.

  Door ThijsVDenBurg • geplaatst op 2018-05-31 08:18:55
 • profile image comment

  Haha wat een heerlijke blog is dit weer. Ik had al een tijdje geen blog meer van je gezien. Maar zie nu dat je gelukkig ook weer actief aan het schrijven bent. Als ik het zo lees moeten we Brugge overslaan, maar Venetie is echt nog goed te doen, zoek de kleine straatjes en de prijzen zijn heel gewoon. En zelfs in de zomer nog rustig.

  Door agrotewal • geplaatst op 2018-05-26 09:54:41
 • profile image comment

  Het leek me zeker een leuk stad voor een stedentripje maar nu twijfel ik toch wel een beetje hoor

  Door aticketto • geplaatst op 2018-05-23 11:43:21
 • profile image comment

  ik zag toevallig vanmorgen een hotelaanbieding voor 2 nachten Brugge voor 79 euro, toch maar niet dus

  Door jeannette • geplaatst op 2018-05-22 15:55:11
 • profile image comment

  In het duister onthult Brugge dus zijn echte geheim. Jammer dat er o verdag zulke Amsterdamse toestanden zijn. Ik wilde er eigenlijk wel eens heen, maar zoals met veel steden (Barcelona, Praag etc) die verpest zijn, denk ik nog even na over het juiste tijdstip. Mooi beschreven weer!

  Door neretslok • geplaatst op 2018-05-19 11:31:03
 • profile image comment

  Jammer dat de stad zodanig toeristisch misbruikt wordt waardoor het eigenlijk niet Leuk meer is. Ik wilde er ook een keer heen gaan...

  Door ChristaThieme • geplaatst op 2018-05-18 10:50:43
 • profile image comment

  Het plaatje klopt helemaal, Brugge slachtoffer van haar eigen schoonheid ! Volgende keer toch maar mijn eigen heerlijke Antwerpen verder verkennen???

  Door dianethone • geplaatst op 2018-05-18 07:53:35

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.