Mechelen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kamp Breendonk

Mechelen,
België


Het fort van Breendonk, gelegen in Willebroek, in de buurt van de stad Mechelen, lijkt op het eerste gezicht een gewoon fort uit de fortengordel rond de regio Antwerpen, bedoeld om de stad te beschermen tegen het oorlogsgeweld .. dat was het ook in eerste instantie want in WO 1 had het ook dezelfde functie..
Maar het kamp heeft een veel gruwelijkere geschiedenis dan de andere forten : in WO 2 werd het fort gebruikt als strafkamp voor politieke vluchtelingen, smokkelaars en zwarthandelaars, later werd het een doorgangskamp waar joodse en politieke gevangenen verbleven in afwachting van hun transport naar de concentratiekampen in Duitsland en Polen.
Geleid door de SS'ers was het kampregime er één van een ongekende wreedheid, en door het onmenselijke werktempo en de harde discipline was het potentieel dodelijk : er vielen maandelijks doden door ondervoeding, uitputting en zware mishandeling. Later werden er ook gevangenen geëxecuteerd, waaronder jongens van amper 19 jaar ..
Het kamp is elke dag te bezoeken met audiogids of met begeleide gids op aanvraag, info vind je op de website Breendonk.be.