Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Klotven

Limburg,
België


Ik breng meerdere keren per jaar een bezoekje aan het net over de grens gelegen “Domeinbos Lozerheide”. Elk seizoen heeft daar wel iets interessants in petto voor mij. Dit jaar is dat een ouderpaar Lepelaars, dat aan het ondiepe Klotven voor nageslacht heeft gezorgd.. De drie jongen staan op het punt van uitvliegen. Ook zag ik er een zestal foeragerende lepelaars, die zich schijnbaar al opmaken voor hun reis naar hun overwinteringsgebied in West-Afrika.
Ondanks een sterke toename van broedkolonies (2500) in Nederland, zagen de Belgen ze echter in almaar grotere aantallen over Vlaanderen trekken. De hoop op een vestiging als Belgische broedvogel leefde dan ook al langer. Dankzij het broedsucces in Nederland en maatregelen die afgelopen jaren zijn getroffen op het gebied van inrichting en beheer, zijn afgelopen jaren ook enkele kolonies ontstaan in Vlaanderen. En dit jaar is er ook voor het eerst een broedgeval in Belgisch Limburg. Een unicum.
Met mijn camera was het vanwege de grote afstand niet mogelijk om daar een geslaagde foto van te maken, maar gezeten op een bank aan het water was het toch genieten van wat ik zag. Zeker toen ik vlak voordat ik naar huis ging ook nog eens rond een uur of 9 getrakteerd werd op een prachtige zonsondergang.